Iata o reteta foarte aromata, cu gust “rotund” si bogat, condimentata in mod echilibrat. Orezul este gatit intr-un ulei aromat, numit “baghar”, apoi colorat cu curcuma. Reteta este plina de culoare si aroma, iar gustul este delicios.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
250 g creveti cruzi, decorticati
2 linguri de ghee (sau unt)
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1/2 lingurita de seminte de chimion
1/2 lingurita de seminte de mustar
1/4 lingurita de seminte de schinduf (optional)
1 rulou de scortisoara
1 lingurita de curcuma
1 cana cu orez Basmati
250 ml lapte de cocos
150 ml apa
1/4 lingurita de sare
1/4 lingurita de boia iute
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
Instructiuni:
Se amesteca bine crevetii cu sare si boia; se pun deoparte minim 15 minute.
Se topeste untul intr-o tigaie mare, se adauga uleiul si, cand grasimea este incinsa, se adauga semintele de chimion si mustar si ruloul de scortisoara. Se amesteca rapid si se prajesc condimentele 30 de secunde.
Se adauga apoi orezul si se amesteca bine. Se mareste flacara si se prajeste timp de 1-2 minute, amestecand ocazional. Se adauga curcuma si se amesteca. Se adauga laptele de cocos si apa si se da mixtura in clocot. Se micsoreaza apoi flacara, se acopera tigaia si se fierbe orezul incet, timp de 15 minute, sau pana cand este fraged, iar lichidul a fost absorbit. Daca este nevoie, se mai adauga apa.
Se ridica capacul si se asaza deasupra orezului crevetii. Se acopera imediat si se lasa orezul sa stea circa 10 minute. Crevetii se vor gati de la caldura remanenta a orezului. Se ia capacul, se scoate scortisoara si se afaneaza orezul cu o furculita. Se serveste apoi ornat cu frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel).
Prestat, mancat, placut, dat reteta la prieteni. 🙂
Pana la urma am calcat in sant, adica am gustat si de una si de alta. Dar… neam creveti “varzoiului”. S-a sacrificat, saracul! Multumesc de urare, Radu.
Si in Real lapte de cocos, dar tot la cutie de metal de 400 g, la sectiunea de produse bio.
@ElenaToma: Saracu’ “varzoiu”…
Gasim lapte de cocos in supermarket?
@Daiana: La Mega Image este ambalat in cutii de carton, la 250 ml si este foarte bun si gros. La Cora este la cutie de 400 g si este si asta de buna calitate. Este posibil sa se vanda si in alte super/hipermarketuri, dar eu pe astea le am pe traseu.
Radu, eu o sa fac altfel, ca sa impac si “capra” si “varzoiul”: crevetii io, orezul “varzoiul”. Nu pot si una si alta la dieta, dar pentru toate exista rezolvare. Am folosit bagharul la niste amarati de cartofi natur. Au fost nemaipomeniti! Si am papat si semintele de mustar si coriandru pe langa ei ca erau foarte bune, asa prajite. Am si postat experienta, ca sa arat ce simplu e. Un weekend placut sa ai!
@Elena Toma. Ma bucur ca ti-a reusit experimentul; bafta la crevetii de astazi. Am totusi o nelamurire; “varzoiul” nu capata deloc creveti?
In rest, indiferent cum ii faci portie “varzoiului”, un week-end placut in familie si in fata aragazului! 🙂
Ai aflat deja ca gatesc pe ascuns si nu impart cu nimeni? 🙂 Lasand gluma deoparte, cred ca reteta este foarte buna. Am vazut ca ai readus in discutia bagharul si tot vroiam sa-l incerc si eu. Vom manca deci creveti in acest weekend.
@simina: Eu zic s-o incerci inainte de a te pronunta asupra retetei. 🙂 Astept verdictul dupa aceea.
Mama-mama, iar creveti si in plus lapte de cocos si condimente! Mor dupa creveti iar tu vrei sa ma indop. Daca divorteaza sotul meu de mine, sa stii ca va fi din cauza retetelor tale. 🙂
@simina: Am stat si am analizat problema ta pe toate fetele si se impune o singura concluzie: imparte mancarea cu el! 🙂 Asa va veti ingrasa putintel amandoi si nu va mai avea un motiv viabil. Ce zici?