Iata o reteta foarte aromata, cu gust „rotund” si bogat, condimentata in mod echilibrat. Orezul este gatit intr-un ulei aromat, numit “baghar”, apoi colorat cu curcuma. Reteta este plina de culoare si aroma, iar gustul este delicios.


Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
250 g creveti cruzi, decorticati
2 linguri de ghee (sau unt)
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1/2 lingurita de seminte de chimion
1/2 lingurita de seminte de mustar
1/4 lingurita de seminte de schinduf (optional)
1 rulou de scortisoara
1 lingurita de curcuma
1 cana cu orez Basmati
250 ml lapte de cocos
150 ml apa
1/4 lingurita de sare
1/4 lingurita de boia iute
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca bine crevetii cu sare si boia; se pun deoparte minim 15 minute.

Se topeste untul intr-o tigaie mare, se adauga uleiul si, cand grasimea este incinsa, se adauga semintele de chimion si mustar si ruloul de scortisoara. Se amesteca rapid si se prajesc condimentele 30 de secunde.

Se adauga apoi orezul si se amesteca bine. Se mareste flacara si se prajeste timp de 1-2 minute, amestecand ocazional. Se adauga curcuma si se amesteca. Se adauga laptele de cocos si apa si se da mixtura in clocot. Se micsoreaza apoi flacara, se acopera tigaia si se fierbe orezul incet, timp de 15 minute, sau pana cand este fraged, iar lichidul a fost absorbit. Daca este nevoie, se mai adauga apa.

Se ridica capacul si se asaza deasupra orezului crevetii. Se acopera imediat si se lasa orezul sa stea circa 10 minute. Crevetii se vor gati de la caldura remanenta a orezului. Se ia capacul, se scoate scortisoara si se afaneaza orezul cu o furculita. Se serveste apoi ornat cu frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel).