Orez cu linte si pui

Imi era dor sa mai gatesc ceva in stil indian, cu multe mirodenii. Pe de alta parte este atat de cald afara, incat imi doream si sa nu fiu silit sa petrec mai mult de o ora langa aragaz, cu apele curgand pe mine. Am profitat si de faptul ca aveam in frigider un pic de orez gatit in ziua precedenta si o mana de linte, asa ca tot ce a mai ramas de facut a fost sa pun cap-coada o reteta foarte rapida si usor de preparat.
Orez cu linte si pui
Mi-am dorit, de asemenea, ceva nepretentios, caci nu aveam niciun chef sa ma complic cu montaje sofisticate; am pus, ca intotdeauna, accent pe gust, aroma si textura.

Preparatul este un fel de “fried rice” indian, in care se recircula orezul (si lintea, de altfel) gatit anterior si pastrat peste noapte, la rece, in frigider. Nu gatiti reteta cu orez fiert proaspat, caci veti obtine o masa aglutinata, lipicioasa, cu aspect cam neapetisant. Folositi orez bine racit si, inainte de a-l adauga in tigaie, spargeti cu degetele eventualele aglomerari formate.
Combinatia de orez cu linte si carne ofera un preparat este hranitor, bogat in proteine si carbohidrati, cu gust delicios, foarte aromat, picant, potrivit pentru vremea calduroasa.

Bucatarie: indiana
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
1/2 piept de pui dezosat, circa 150 g, fara piele, taiat cubulete
1 cana cu orez Basmati, fiert si racit
2 linguri de linte rosie sau galbena, fiarta si racita
2-3 linguri de ghee (sau unt, ori ulei de floarea-soarelui)
1 ceapa mica, tocata
2 lingurite de garam masala
2 lingurite de suc de lamaie
sare
2 lingurite de curcuma
2 catei de usturoi, tocati
2 ardei iuti rosii uscati
2 lingurite de seminte de coriandru
1 lingurita de seminte de chimion
1/2 lingurita de seminte de mustar
1 lingurita de seminte de schinduf
3 cm bucata de rulou de scortisoara
5 cm bucata de castravete, taiat cubulete (optional)
2 foi de dafin
cateva fire de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocate

Ingrediente
:
Se incinde ghee-ul intr-o tigaie, la foc mic. Se adauga semintele de coriandru, chimion, schinduf si mustar, foile de dafin, ardeii iuti si scortisoara si se prajesc 1-2 minute, pana ce incep sa sfaraie si sa miroasa.

Se adauga ceapa si usturoiul si se amesteca. Se prajeste ceapa la foc mic 4-5 minute, pana ce se inmoaie.

Citeste si articolul →   Pui cu orez dulce-acrisor

Se adauga carnea, curcuma si garam masala, se sareaza si se prajeste la foc mic, fara capac, 3-4 minute, sau pana ce se rumeneste uniform si este aproape gatita.

Se adauga orezul, lintea si castravetele si se amesteca bine. Se gateste mixtura 3 minute, pana ce carnea este facuta, iar orezul este bine incins. Se ia tigaia de pe foc si se adauga coriandrul. Se asezoneaza cu sare si suc de lamaie, se amesteca si se serveste imediat.

Sfaturi:
In loc de linte fiarta, se poate folosi orice fel de leguminoase gatite, sau din cutie: fasole, naut, mazare.

Vegetarienii pot inlocui ghee cu ulei de floarea-soarelui, iar carnea cu 200 g ciuperci, ori cu un surplus de 150 g linte fiarta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.