Este unul dintre deserturile extrem de pretuite in Asia de Sud-Est, mai ales in Cambodgia si Thailanda. Se foloseste asa-numitul orez lipicios (sticky rice), care asigura consistenta si textura optima.
Nu se scutura cutia cu lapte de cocos inainte de a o deschide; se ia cu o lingura partea de smantana groasa de deasupra uleiului.
Bucatarie: cambodgiana
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 6 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 45 minute
Ingrediente:
1 1/4 cana orez cu bob scurt, lipicios
3/4 cana smantana de cocos, care va fi amestecata cu orezul
1/4 cana zahar
3/4 cana smantana de cocos, care va fi pusa deasupra orezului, ca topping
sare
1/4 lingura faina de orez
6 fructe de mango medii, bine coapte, curatate de coaja si feliate
seminte de susan, prajite fara ulei (optional)
Instructiuni:
Se spala si se clateste bine orezul. Se fierbe orezul bine de tot (25-30 minute), in apa multa. Se ia de pe foc si se scurge. Se transfera intr-o cratita.
Se incalzeste, la foc mic, 3/4 cana smantana de cocos, intr-o craticioara. Se adauga 1/2 lingurita sare si se amesteca pana ce se dizolva. Se ia de pe foc si se toarna peste orez. Se amesteca bine si se lasa orezul sa stea 15 minute.
Se incalzeste restul de smantana de cocos si se adauga un praf de sare. Se amesteca 1 minut, apoi se ia de pe foc si se pune deoparte.
Se serveste asezand orezul in mijlocul unui platou. Se asaza felliile de mango alaturi de orez (sau in jurul acestuia) si se toarna deasupra smantana de cocos pusa deoparte. Se presara orezul cu seminte de susan prajite.
Buna ziua! As vrea sa fac reteta însa îmi scapa cand folosim zaharul si faina de orez! Poate sunt eu prea obosita in seara aceasta, dar am citit de doua ori si nu vad nicio mentiune in instructiuni..
foarte bun!
@monica: Nu va contrazic. 🙂