Iata o noua reteta cu orez, alimentul meu preferat; cred ca as manca orez de trei ori pe zi daca as putea! Sigur ca orezul nu este neaparat pe acelasi loc in preferintele dvs., dar nu va propun degeaba aceasta reteta. Este foarte simpla si relativ rapida, iar rezultatul final este delicios. Combinatia de orez cremos cu ciuperci si tarhon merge bine cu carnea de pui.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 35 minute
Ingrediente:
piept de pui dezosat, taiat bucati, circa 120 g
3 linguri de ulei de floarea-soarelui
sare
piper negru, proaspat macinat
1 ceapa mica, tocata
2 catei de usturoi, tocati
4 linguri de vin alb
1 cana cu orez cu bob rotund (tip Arborio)
5 fire de tarhon, frunzele de la, tocate
6 ciupercute champignon, tocate
200 ml smantana pentru gatit (32% grasime)
250 ml de fond de pui, sau cat este nevoie
Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga bucatile de piept de pui, se sareaza si se pipereaza si se prajesc la foc mediu cateva minute, pana ce sunt facute si rumenite. Se scot din tigaie si se pastreaza la cald.
Se adauga ceapa si usturoiul, se sareaza si se gatesc la foc mic, racaind fundul tigaii ca sa se desprinda reziduurile rumenite lasate de carne.
Dupa 2-3 minute se adauga vinul si ciupercile si se amesteca bine, racaind tigaia. Se gatesc ingredientele la foc mic, pana ce lichidul scade la jumatate.
Se adauga orezul si tarhonul se amesteca bine, ca boabele sa se imbibe cu uleiul aromat.
Se sareaza si se pipereaza, apoi se adauga smantana si fond. Se amesteca bine, se da in clocot, se acopera tigaia si se gateste orezul 12-15 minute, pana ce este facut, iar lichidul a fost absorbit. Daca este nevoie, se mai adauga fond. Se ia tigaia de pe foc si se lasa orezul sa stea 5-10 minute, acoperit.
Se descopera tigaia si se afaneaza orezul. Acesta trebuie sa aiba o textura umeda si cremoasa. Se adauga carnea si se amesteca. Se serveste ornat cu frunze proaspete de tarhon.
Sfaturi:
Vegetarienii pot inlocui carnea de pui cu o cutie de fasole rosie, circa 250 g, bine scursa si spalata, care se adauga la orezul fierbinte, imediat dupa ce este gatit.
Interesanta reteta asta cu tarhon, eu il foloseam doar la ciorba de miel.
Tocmai s-a marit tufa din gradina, deci n-am de ales decat sa-l fac.
@Corina: Pacat ca nu s-a marit gradina! 🙂
Eu recunosc ca am ramas cu placerea tarhonului de la niste ciorbe maghiare, in desele mele vizite la Budapesta 🙂 .
Acum ma pot gandi decila un orez cremos cu aroma de tarhon si imi place ce simt :).
@Cristi: Am tot zis ca merg si eu la Budapesta, am fost o singura data prin 1991 si am stat doar o singura zi. Au o bucatarie interesanta, nu este peste a noastra, dar este mult mai bine promovata.
Imi surade combinatia orez-smantana-tarhon-carne pui, nu ai specificat ce tip de smantana ai folosit, normala/fermentata sau cea subtire/dulce/pt gatit, banuiesc ca ultima, incerc reteta ta cu prima ocazie.
@Ada: Da , este vorba despre smantana pentru gatit. Eu folosesc numai din aceasta.
Buna ideea cu fasolea, adaugata la sfarsit! O sa incerc sigur, pentru ca am incredere in ideile tale. Singura problema este smantana in combinatia aceasta, dar cum eu o sa fac doar pentru mine, nu o sa mor din 2 linguri din acest ingredient, adaugate la preparat! O saptamana frumoasa, Radu! De-abia astept si alte retete.
@Elena Toma: Daca ai sti cum le astept eu. N-am mai gatit de 15 zile si mi-e un dor de tigaile mele… 🙁
Da, chestia cu smantana este mai deosebita. Ma tenteaza reteta, sper sa gasesc tarhon, restul ingredientelor se gasesc mai peste tot.
@toni & memphis: Daca vi se pare interesanta, va urez bafta la gatit! 🙂
Imi place mult tarhonul, asa vreau sa incerc si reteta asta. Este foarte satioasa si destul de bine echilibrata nutritional. Poate smantana sa fie o sursa oarecum nedorita de grasimi, dar cred ca da gust foarte bun orezului. Rareori l-am vazut fiert in smantana, de obicei noi il fierbem in apa, supa, lapte, asiaticii in lapte de cocos. Oricum, interesanta retea, ca de obicei!