Este o reteta ce foloseste ingredientele asociate de bucataria spaniola, in mod traditional, cu orezul: rosii, usturoi si sofran.


Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente:
2 tulpini de telina, tocata marunt
1 ceapa mare, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 cutie rosii tocate, circa 400 g
600 ml fond de pui
1 piept de pui dezosat (circa 350 g ), fara piele, taiat cubulete
2 carnati chorizo, feliati
1 lingurita de sofran pudra
2 lingurite de oregano, uscat
2 lingurite de boia iute
2 lingurite paprika
sare
piper negru, macinat
2 linguri de ulei de masline
1 cana cu orez cu bob rotund
1 cutie cu mazare, circa 400 g
150 ml vin alb

Instructiuni:
Se incinge o tigaie mare la foc iute. Se adauga ulei si se lasa sa se incinga. Cand uleiul incepe sa fumege, se adauga cubuletele de pui, se sareaza si se pipereaza si se prajesc 3-4 minute, amestecand, pana ce carnea este facuta si incepe sa se rumeneasca.
Se adauga carnatii si se continua 1 minut. Se transfera mixtura intr-un castron si se pastreaza la cald.

Se adauga in tigaie ceapa si telina si se gatesc 3-4 minute, amestecand ocazional, pana ce se fac translucide. Se adauga usturoiul si se continua 30 de secunde.

Se adauga orezul si se prajeste 1 minjut, amestecand ca boabele sa vina in contact cu uleiul si condimentele. Se adauga sofran, boia, paprika si oregano si se amesteca.

Se adauga vinul si se amesteca. Se lasa sa fiarba incet, pana ce lichidul a fost absorbit de orez.
Se adauga rosiile, cu suc cu tot, si fondul si se amesteca bine. Se da in clocot, se micsoreaza flacara se acopera si se fierbe mixtura la foc mic timp de 15 minute. In tot acest timp capacul nu se ridica.

Se adauga mazarea, puiul si carnatii. Se amesteca rapid, se acopera tigaia si se continua fierberea alte 10 minute. Se ia apoi de pe foc si se lasa sa stea, acoperita, inca 10 minute.
Se adauga patrunjeluil, se amesteca si se serveste.