Orez cu pui si carnati chorizo

Este o reteta ce foloseste ingredientele asociate de bucataria spaniola, in mod traditional, cu orezul: rosii, usturoi si sofran.


Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente:
2 tulpini de telina, tocata marunt
1 ceapa mare, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 cutie rosii tocate, circa 400 g
600 ml fond de pui
1 piept de pui dezosat (circa 350 g ), fara piele, taiat cubulete
2 carnati chorizo, feliati
1 lingurita de sofran pudra
2 lingurite de oregano, uscat
2 lingurite de boia iute
2 lingurite paprika
sare
piper negru, macinat
2 linguri de ulei de masline
1 cana cu orez cu bob rotund
1 cutie cu mazare, circa 400 g
150 ml vin alb

Instructiuni:
Se incinge o tigaie mare la foc iute. Se adauga ulei si se lasa sa se incinga. Cand uleiul incepe sa fumege, se adauga cubuletele de pui, se sareaza si se pipereaza si se prajesc 3-4 minute, amestecand, pana ce carnea este facuta si incepe sa se rumeneasca.
Se adauga carnatii si se continua 1 minut. Se transfera mixtura intr-un castron si se pastreaza la cald.

Se adauga in tigaie ceapa si telina si se gatesc 3-4 minute, amestecand ocazional, pana ce se fac translucide. Se adauga usturoiul si se continua 30 de secunde.

Se adauga orezul si se prajeste 1 minjut, amestecand ca boabele sa vina in contact cu uleiul si condimentele. Se adauga sofran, boia, paprika si oregano si se amesteca.

Se adauga vinul si se amesteca. Se lasa sa fiarba incet, pana ce lichidul a fost absorbit de orez.
Se adauga rosiile, cu suc cu tot, si fondul si se amesteca bine. Se da in clocot, se micsoreaza flacara se acopera si se fierbe mixtura la foc mic timp de 15 minute. In tot acest timp capacul nu se ridica.

Citeste si articolul →   Alb pe negru

Se adauga mazarea, puiul si carnatii. Se amesteca rapid, se acopera tigaia si se continua fierberea alte 10 minute. Se ia apoi de pe foc si se lasa sa stea, acoperita, inca 10 minute.
Se adauga patrunjeluil, se amesteca si se serveste.


5 comentarii pe “Orez cu pui si carnati chorizo

  1. tanase spune:

    sincer, nu am incercat reteta asta si din ce vad in poza aratafoarte bine si cred ca are un gust foarte bun, sper sa apuc sa o incerc si eu sa vedem ce iese 😉

  2. mihai2206 spune:

    Radu, reteta seamana foarte bine cu cea de orez la cuptor care noua ne-a placut foarte mult, asa ca am sa o incerc si pe asta.
    O nelamurire insa: foloseste tulpinile de telina, adica partea verde si nu radacina, adica partea alba? Pur si simplu toc marunt partea verde de la telina?

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Exista doua feluri de telina. Cea de rizom, care creste la noi si pe care o folosim foarte des („celeriac” in engleza), si cea de tulpini („celery” in engleza) care se gaseste in supermarket. De multe ori este denumita „apio”, daca este importata din Spania (de unde se vede ca importatorii habar n-au ce aduc, din moment ce nici nu stiu ce nume are si pun, pur si simplu, numele de pe eticheta spaniola). Tulpinile ei sunt foarte gustoase, mai ales daca inainte de a le prepara le decojesti un pic folosind un cutit econom. Se fac astfel foarte fragede si, in acelasi timp, raman un pic al dente. Daca nu gasesti acest apio, poti folosi si tulpini de la telina noastra, desi nu sunt atat de bune.
      Poti chiar inlocui telina cu alta vegetala: praz, morcov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.