Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Iata un fel de hibrid de pilaf cu paella, in care orezul pune in valoare combinatia dintre pieptul de pui si carnatii afumati si usor picanti. Aromele si gustul sunt robuste, dar combinatia este inspirata si bine echilibrata.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente:
1-2 tulpini de telina, tocate marunt
1 ceapa mare, tocata marunt
3 catei de usturoi, rasi
200 g rosii tocate, din cutie
200 ml fond de pui
250 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat cubulete
150 g carnati afumati, feliati
1/4 lingurita cu firisoare de sofran
1 lingurita de cimbru uscat
1/2 lingura de boia dulce
1/4 lingurita de boia iute
1 lingurita de sare
1/2 lingurita de piper negru, proaspat macinat
2 linguri de ulei de masline
1/2 cana cu orez Bob cu Bob Colosal Riso Scotti
75 g mazare congelata
60 ml vin alb
1/2 legatura de patrunjel, tocat

Instructiuni:
Se incinge o cratita cu fund gros la foc iute. Se adauga uleiul. Cand incepe sa fumege, se adauga carnatii si se prajesc 3-4 minute, pana se rumenesc. Se cubuletele de pui si se amesteca. Se prajesc 3 minute, apoi se amesteca si se continua gatitul pana ce puiul este aproape facut si colorat uniform. Se scot carnatii si cubuletele de pui cu o spumiera si se transfera pe o farfurie.

Se adauga in cratita ceapa si telina si se gatesc la foc mic pana ce ceapa se face translucida. Se adauga usturoiul si se continua 30 de secunde. Se adauga orezul, se mareste flacara si se soteaza 1 minut.

Se adauga sofran, cimbru, boia dulce si iute. Se deglazeaza cu vin, racaind fundul vasului, pentru a incorpora bucatelele caramelizate lasate de carnati si pui. Cand lichidul s-a evaporat, se adauga rosiile, cu suc cu tot, si fondul. Se sareaza si se pipereaza si se amesteca bine. Se face focul mic, se acopera si se lasa mixtura sa mijoteze 15 minute, acoperita.

Dupa 15 minute, se adauga mazarea, carnatii si puiul. Nu se amesteca. Se acopera din nou si se gateste 10 minute. Se stinge flacara, se adauga patrunjel si se amesteca cu grija. Se acopera si se lasa sa stea alte 10 minute.
Se serveste ornat cu frunze proaspete de patrunjel.