Aceasta reteta isi asteapta randul la publicare de vreo… 4 ani. Nu mai tin minte din ce carte am preluat-o; pe atunci experimentam foarte mult, incercand tot felul de inlocuiri si de combinatii de ingrediente. Este, de asemenea, fotografiata cu aparatul meu cel vechi si fara conditiile pe care le am astazi.
Reteta este oarecum atipica pentru bucataria thailandeza, caci nu este asezonata cu vreo pasta de curry, un nahm prik nici cu atotprezentele ghimbir ori galangal. Este o retetaa foarte simpla, iar gustul deosebit al orezului este dat de laptele de cocos si de doua ingrediente specifice Asiei de Sud-Est: lemongrass si limeta.
Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 25 de minute
Ingrediente:
1 piept de pui dezosat, fara piele, circa 350 g in total, taiat fasiute
4-5 linguri de sos de soia
1 catel mare de usturoi, ras
1 ardei iute rosu mic, pisat
1 lingura de suc de limeta
1 lingurita de zahar de palmier (sau zahar brun)
1 cana cu orez cu bob lung
frunzele de la cateva fire de busuioc proaspat
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1 ceapa mare, taiata rondele subtiri
1 catel de usturoi, pisat
5 cm bucata de lemongrass (proaspat, sau din cutie), tocata marunt
200 ml lapte de cocos, amestecat cu 200 ml apa
Instructiuni:
Se spala orezul, pana ce apa curge curata. Se scurge.
Se amesteca intr-un castron 2-3 linguri de sos de soia cu zahar, usturoi ras, ardei iute si suc de limeta. Se adauga fasiutele de pui si se amesteca bine. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat minim 1 ora.
Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, si se prajesc inelele de ceapa 5-10 minute la foc mediu, pana se rumenesc si se fac crocante. Se scot cu o spumiera si se scurg pe prosoape de hartie.
Se prajesc 1 minut usturoiul si rondelele de ardei iute in uleiul ramas in wok, apoi se adauga trei sferturi din frunzele de busuioc si se prajesc cateva secunde.
Se adauga fasiutele de pui si lemongrass-ul si se prajesc la foc iute, amestecand ocazional, pana ce carnea se rumeneste.
Se adauga orezul. Se prajeste 1-2 minute, amestecand ca boabele sa se acopere boabele cu ulei, apoi se adauga restul de sos de soia si laptele de cocos amestecat cu apa. Se gateste orezul circa 12 minute, sau pana ce se fragezeste. Daca este nevoie se mai adauga apa.
Se serveste presarat cu inele de ceapa rumenite si frunze proaspete de busuioc.
Sfaturi:
Eu am folosit lemongrass conservat, din cutie, dar pe piata a inceput sa se gaseasca si lemongrass uscat si chiar proaspat. Planta rezista bine 10-15 zile, in frigider. Unii comercianti profita de acest lucru si au inceput s-o importe. Am vazut lemongrass proaspat la Bacania Veche si conservat la Ki Life.
Zahar de palmier gasiti tot la Bacania Veche si Ki Life.
Presupun ca stiti deja, dar precizez doar ca sa ma asigur: lapte de cocos, sos de soia, limeta si zahar brun se gasesc in toate supermarketurile.
Busuiocul din reteta originala este unul thailandez, destul de diferit de busuiocul european. Din lipsa de solutii, am facut aceasta substituire, dar nu cu inima usoara, caci cele doua plante se gatesc diferit si au si arome diferite. In fine, reteta nu este chiar ca la ea acasa, dar “functioneaza” foarte bine, adica este… delicioasa.
Si eu zic ca e cumva atipica reteta. Dar cred ca as prefera-o fara vreo pasta de curry, lime, lemongrass, busuioc si lapte de cocos sunt de ajuns pentru un gust si aroma deosebite, exotice.
Din prima am vrut sa spun, daca e thailandeza si cu busuioc, busuiocul lor e mult diferit, ma bucur ca ai insistat pe aceste detalii. Eu prefer bucatele de ceapa deep-fry si care nu se innegresc (cred ca am mai vorbit despre asta … hahaha).
Lemongrass uscat nu mi se pare grozav, e mult diferit. Eu am tot vazut proaspat in Metro.
@cristi-j: In ce priveste lemongrass-ul, am avut mereu ghinion. Am vazut o singura data proaspat, la Selgros, si costa imens. Am fost de zeci de ori in Metro, dar niciodata nu am avzut lemongrass. 🙁
Nu am o poza relevanta de-acasa, insa dintr-un busuioc din ala care creste lumanare, inalt, cu frunzele ascutite si lungi am rupt o creanga si, tinuta in apa, a facut un smoc mare de radacini.
Uite un link cu ce fel de busuioc am facut asta: http://www.tried-and-true.com/new/edibles_variety/thai-basil/
Si acuma tre sa il plantez, ca nu ma indur sa il arunc… 🙂
@Marius: Cum sa-l arunci? O planta aromatica este o comoara in bucatarie. 🙂
Chiar daca este o fotografie de la inceputuri, este reusita (promiteai) si te imbie sa citesti reteta. Reteta este usoara si buna
Datorita tie ne-am mai specializat si noi putin.
@Mirela: Ma bucur ca am reusit sa starnesc curiozitatea unora dintre cititori si i-am starnit spre experimente. 🙂
Chiar am lapte de cocos acasa si voi incerca aceasta reteta.
@Jean-Alain: Sa-mi spui cum ti-a iesit, te rog.
lemon basil, purple basil, red dark opal, thai basil siam queen, precum si banalul sweet genovese, care creste in grecia de iti vine sa iti rupi copiii cu bataia, iar la noi abia ca da 2-3 mustati.. singurul soi care a iesit, si am pus de-al dracului un singur fir a fost holly basil, ce specie o fi si aia 😀
seminte am luat de la seedparade din anglia si am mai gasit pe la obi, parca..
Chiar ca este o reteta atipica. Eu as zice dupa gustul meu ca o pasta de curry ar fi imbunatatit reteta dar asa are avantajul ca este mai la indemana publicului. Din cate stiu in Romania deocamdata inca este o problema sa gasesti paste de curry thailandeze.
Cand am fost ultima data in tara am vazut in Bucuresti la Mega Image un singur borcanel de pasta rosie. In rest nimic.
@memphis: Paste de curry se mai gasesc in ultimul timp, dar aprovizionarea este foarte neuniforma. Poti sa le vezi astazi in 10 magazine, iar apoi sa chitai dupa ele doua saptamani.
Si eu zic ca o pasta de curry, mai ales proaspat preparata, ar fi imbunatatit reteta. Este insa, si asa, gustoasa si, dupa cum ai remarcat, simplu de facut.
foarte imbietoare reteta!
am incercat eu niste busuioc tailandez la ghiveci, de fapt am incercat vreo 5-6 varietati, dar nu s-a prins.. posibil sa fie ceva lipsa de pricepere, dar nu ma las, incerc si la anu’, ca mai am ceva seminte..
@nea’Mielu: Poate este chestie de clima, in primul rand. Ce fel de busuioc ai avut? Thailandezii folosesc 3 feluri diferite de bussuioc.