Aceasta reteta isi asteapta randul la publicare de vreo… 4 ani. Nu mai tin minte din ce carte am preluat-o; pe atunci experimentam foarte mult, incercand tot felul de inlocuiri si de combinatii de ingrediente. Este, de asemenea, fotografiata cu aparatul meu cel vechi si fara conditiile pe care le am astazi.
Reteta este oarecum atipica pentru bucataria thailandeza, caci nu este asezonata cu vreo pasta de curry, un nahm prik nici cu atotprezentele ghimbir ori galangal. Este o retetaa foarte simpla, iar gustul deosebit al orezului este dat de laptele de cocos si de doua ingrediente specifice Asiei de Sud-Est: lemongrass si limeta.


Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 25 de minute

Ingrediente:
1 piept de pui dezosat, fara piele, circa 350 g in total, taiat fasiute
4-5 linguri de sos de soia
1 catel mare de usturoi, ras
1 ardei iute rosu mic, pisat
1 lingura de suc de limeta
1 lingurita de zahar de palmier (sau zahar brun)
1 cana cu orez cu bob lung
frunzele de la cateva fire de busuioc proaspat
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1 ceapa mare, taiata rondele subtiri
1 catel de usturoi, pisat
5 cm bucata de lemongrass (proaspat, sau din cutie), tocata marunt
200 ml lapte de cocos, amestecat cu 200 ml apa

Instructiuni:
Se spala orezul, pana ce apa curge curata. Se scurge.
Se amesteca intr-un castron 2-3 linguri de sos de soia cu zahar, usturoi ras, ardei iute si suc de limeta. Se adauga fasiutele de pui si se amesteca bine. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat minim 1 ora.

Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, si se prajesc inelele de ceapa 5-10 minute la foc mediu, pana se rumenesc si se fac crocante. Se scot cu o spumiera si se scurg pe prosoape de hartie.

Se prajesc 1 minut usturoiul si rondelele de ardei iute in uleiul ramas in wok, apoi se adauga trei sferturi din frunzele de busuioc si se prajesc cateva secunde.

Se adauga fasiutele de pui si lemongrass-ul si se prajesc la foc iute, amestecand ocazional, pana ce carnea se rumeneste.

Se adauga orezul. Se prajeste 1-2 minute, amestecand ca boabele sa se acopere boabele cu ulei, apoi se adauga restul de sos de soia si laptele de cocos amestecat cu apa. Se gateste orezul circa 12 minute, sau pana ce se fragezeste. Daca este nevoie se mai adauga apa.
Se serveste presarat cu inele de ceapa rumenite si frunze proaspete de busuioc.

Sfaturi:
Eu am folosit lemongrass conservat, din cutie, dar pe piata a inceput sa se gaseasca si lemongrass uscat si chiar proaspat. Planta rezista bine 10-15 zile, in frigider. Unii comercianti profita de acest lucru si au inceput s-o importe. Am vazut lemongrass proaspat la Bacania Veche si conservat la Ki Life.

Zahar de palmier gasiti tot la Bacania Veche si Ki Life.

Presupun ca stiti deja, dar precizez doar ca sa ma asigur: lapte de cocos, sos de soia, limeta si zahar brun se gasesc in toate supermarketurile.

Busuiocul din reteta originala este unul thailandez, destul de diferit de busuiocul european. Din lipsa de solutii, am facut aceasta substituire, dar nu cu inima usoara, caci cele doua plante se gatesc diferit si au si arome diferite. In fine, reteta nu este chiar ca la ea acasa, dar “functioneaza” foarte bine, adica este… delicioasa.