Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Acest tip de retete cu orez sunt populare in intreaga America de Sud si Centrala, dar mai ales in Mexic. Reteta este simpla si delicioasa. Pentru o aroma cat mai placuta folositi boia de buna calitate. Acest orez se poate servi ca atare, sau ca garnitura alaturi de un preparat pe baza de carne.
Orez cu rosii

Bucatarie: mexicana
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute + odihna

Ingrediente:
200 g rosii tocate, din cutie
1 lingura de ulei de orez
2 lingurite de boabe de coriandru
1 lingurita de seminte de chimion
1 ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
250 g orez “Riso Scotti” Salbatic
350 ml fond de legume
sare
75 g mazare congelata
1/2 ardei gras galben, taiat cubulete mici
piper
marar proaspat, tocat
2 lingurite de boia dulce
1/2 lingurita de boia iute
1 ardei iute verde

Instructiuni:
Se piseaza grosier boabele de coriandru si semintele de chimen cu putina sare, intr-o piua.

Se transfera rosiile, cu suc cu tot, intr-un blender si se proceseaza pana se obtine un sos omogen.

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, se adauga semintele de coriandru si chimion si se gatesc la foc mic-mediu pana ce incep sa sfaraie. Se adauga ceapa, se sareaza putin si se gateste 3 minute, pana se inmoaie. Se adauga usturoiul si se continua 1 minut.

Se mareste flacara si se adauga orezul. Se amesteca 2 minute, pana ce boabele sunt “imbracate” in uleiul aromat si incep sa se faca translucide. Se adauga rosiile si se amesteca la foc mediu 2-3 minute, pana ce lichidul a fost absorbit.

Se adauga fond, sare, ardei iuti, ardei grasi, mazare si cele doua tipuri de boia. Se amesteca bine si se da mixtura in clocot. Se acopera tigaia, se face flacara foarte mica si se mijoteaza orezul circa 12-13 minute. Se ia tigaia de pe foc si se lasa sa stea 5 minute.

Se scoate ardeiul iute, se afaneaza orezul cu o furculita, se adauga patrunjelul tocat si se amesteca. Se potriveste de sare. Se serveste orezul ornat cu frunze proaspete de patrunjel si presarat cu piper negru, proaspat rasnit.