Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.
Acest tip de retete cu orez sunt populare in intreaga America de Sud si Centrala, dar mai ales in Mexic. Reteta este simpla si delicioasa. Pentru o aroma cat mai placuta folositi boia de buna calitate. Acest orez se poate servi ca atare, sau ca garnitura alaturi de un preparat pe baza de carne.
Bucatarie: mexicana
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute + odihna
Ingrediente:
200 g rosii tocate, din cutie
1 lingura de ulei de orez
2 lingurite de boabe de coriandru
1 lingurita de seminte de chimion
1 ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
250 g orez “Riso Scotti” Salbatic
350 ml fond de legume
sare
75 g mazare congelata
1/2 ardei gras galben, taiat cubulete mici
piper
marar proaspat, tocat
2 lingurite de boia dulce
1/2 lingurita de boia iute
1 ardei iute verde
Instructiuni:
Se piseaza grosier boabele de coriandru si semintele de chimen cu putina sare, intr-o piua.
Se transfera rosiile, cu suc cu tot, intr-un blender si se proceseaza pana se obtine un sos omogen.
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, se adauga semintele de coriandru si chimion si se gatesc la foc mic-mediu pana ce incep sa sfaraie. Se adauga ceapa, se sareaza putin si se gateste 3 minute, pana se inmoaie. Se adauga usturoiul si se continua 1 minut.
Se mareste flacara si se adauga orezul. Se amesteca 2 minute, pana ce boabele sunt “imbracate” in uleiul aromat si incep sa se faca translucide. Se adauga rosiile si se amesteca la foc mediu 2-3 minute, pana ce lichidul a fost absorbit.
Se adauga fond, sare, ardei iuti, ardei grasi, mazare si cele doua tipuri de boia. Se amesteca bine si se da mixtura in clocot. Se acopera tigaia, se face flacara foarte mica si se mijoteaza orezul circa 12-13 minute. Se ia tigaia de pe foc si se lasa sa stea 5 minute.
Se scoate ardeiul iute, se afaneaza orezul cu o furculita, se adauga patrunjelul tocat si se amesteca. Se potriveste de sare. Se serveste orezul ornat cu frunze proaspete de patrunjel si presarat cu piper negru, proaspat rasnit.
Buun si pe gustul meu. I-am “imbolnavit” si pe altii cu aromele exotice, asa ca voi avea cobai. S-ar putea ca aceia sa vrea si ceva proteine alaturi, dar nu-i bai, mie imi place mult doar asa. N-am incercat condimentele astea la orez, asa ca dupa o supa vietnameza PHO (pe care am adaptat-o la dieta), orezul asta e binevenit, ca sa se imprieteneasca Vietnamul cu America de Sud!
@Elena: Am impresia ca in bucatarie a avut loc prima data globalizarea. 🙂
Mi-a placut filmarea si am retinut si modul de a condimenta orezul. Foarte interesant acest orez salbatic, si ca gust si ca aspect. Pe cand ceva si cu lapte de cocos?
@toni: Cat de curand posibil. 🙂
Imi place mult combinatia de boia cu chimion si coriandru (tot de la tine am invatat-o) si cred ca merge de minune cu orezul. Nu cred ca am lucrat vreodata cu orez salbatic asa ca acest experiment ma tenteaza destul de mult. 🙂
@simina: Un experiment ca acesta merita. Orezul salbatic are gust si textura interesanta si, in plus, este decorativ.
Radu, nu prea ai tu retete de post, asa ca profit de ocazie si pe aceasta o s-o gatesc neaparat. Vine mama soacra in vizita maine si trebuie s-o hranesc de post. Bine ca-i place orezul. 🙂
@andra: Vezi sa nu se sperie de orezul salbatic. Mama mea s-a uitat la el ca la o mare ciudatenie, dar i-a placut in final. 🙂