Este o budinca de orez mai neobisnuita fata de ceea ce se prepara in mod obisnuit in casele noastre, dar are avantajele ei. Aceasta mica inventie are gust bun, aroma interesanta si un aspect deosebit, datorat in principal fructelor uscate.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 35 minute, plus racire

Ingrediente:
350 g orez cu bob mare si rotund
1 litru lapte
1 baton de scortisoara
350 g amestec de fructe uscate (caise, curmale, pere, gutui, mere, stafide, merisoare, prune etc.)
200 ml suc de portocale
50 ml suc de lamaie
7 linguri de zahar
coaja rasa fin de la 1 portocala
ulei de floarea-soarelui, pentru uns forma

Instructiuni:
Se amesteca orezul cu laptele si zaharul, intr-o oala. Se adauga scortisoara si se da in clocot. Se aduce flacara la minim, se acopera oala si se fierbe incet orezul, timp de 20-25 de minute, sau pana ce orezul este fraged, iar lichidul este absorbit. In acest timp se amesteca ocazional. Se stinge flacara si se lasa orezul sa stea 10 minute, acoperit.

Intre timp se pune amestecul de fructe intr-o craticioara, se toarna peste ele sucul de portocale si cel de lamaie si se da in clocot. Se micsoreaza flacara la minim, se acopera craticioara si se fierb fructele incet, timp de 30 de minute, pana ce fructele sunt moi si au absorbit tot lichidul.

Se scoate scortisoara din orez si se amesteca acesta cu coaja rasa de protocala.

Se unge cu ulei o forma de 1,5 litri. Se asaza pe fundul ei fructele, aranjandu-le cu grija si alternand culorile si formele cat mai atractiv (dupa rasturnare acest strat de fructe va fi stratul superior si vizibil al budincii). Grosimea acestui strat trebuie sa fie uniforma. Se toarna peste ele orezul si se niveleaza cat mai uniform. Se asaza peste orez un alt strat de fructe uscate (la rasturnare, acesta va sta la baza budibcii; trebuie sa fie uniform, dar aspectul nu mai conteaza). Se pune budinca in frigider, sa se raceasca.
Se trece un cutit subtire de-a lungul formei, ca sa se desprinda budinca. Se rastoarna apoi pe o farfurie mare, sau platou. Se feliaza si se serveste.