Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Orezul dulce cu sofran constituie un desert deosebit si festiv, care se poate servi atat rece cat si cald. Acest preparat poate fi asemuit cu un „pilaf dulce”, delicios si cu o aroma fabuloasa.


Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
2 linguri de stafide mari si carnoase, amestec de stafide aurii si brune
2 linguri de caise uscate, tocate
2 linguri de fistic si migdale crude, decojite si maruntite grosier
1 cana cu orez „Riso Scotti” Basmati Harj, spalat bine in cateva ape si scurs
1 3/4 cana cu apa
1 rulou de scortisoara
sare
2 linguri de lapte
2 linguri de ghee (sau unt) topit
100 g zahar
1/4 lingurita de sofran
1/2 lingurita de cardamom, macinat
4 cuisoare intregi
migdale si fistic intregi, pentru ornat
frunze de menta, pentru ornat
2-3 lingurite de apa de trandafiri

Instructiuni:
Se pun la fiert orezul si apa, impreuna cu scortisoara si putina sare, intr-o oala. Cand lichidul fierbe, se reduce flacara la minim si se acopera orezul. Se lasa la mijotat 12-15 minute, sau pana cand apa este absorbita complet.

Intre timp se prajesc uscat, fara ulei, intr-o tigaie, stafidele cu caise uscate, fistic, alune si migdale, pana ce incep sa se rumeneasca putin. Se pune amestecul departe.

Tot in timp ce orezul fierbe, se amesteca intr-o craticioara laptele cu ghee, zahar, sofran, cardamom si cuisoare si se aduc la clocot la foc mic-mediu, amestecand pana ce se topeste zaharul. Se ia apoi mixtura de pe foc.

Se adauga la orez amestecul de stafide, caise, fistic, alune si migdale. Se adauga apoi mixtura de lapte si se amesteca usor, pentru a nu zdrobi orezul.

Se pune la loc capacul peste orez si se lasa iar la foc mic 3-4 minute. Se opreste focul si se lasa acoperit alte cateva minute inainte de a servi. Se serveste orezul stropit cu apa de trandafiri, garnisit cu fistic si migdale maruntite grosier si ornat cu frunze proaspete de menta.