Orez cu sofran si cardamom

Va propun o reteta indiana, simpla si rafinata in acelasi timp. Este un preparat usor, cu o culoare delicata, gust fin si aroma cu totul deosebita. Aromele de sofran si cardamom sunt socotite printre cele mai rafinate, asa ca acest preparat va da ocazia ca sa va rasfatati familia, sau prietenii, cu ceva cu adevarat deosebit.
orezSofranCardamom - Orez cu sofran si cardamom 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: indiana
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 5 minute plus inmuiere
Timp de gatit: 15 minute plus odihna

Ingrediente:
100 g orez Basmati
1 cana apa
4 pastai de cardamom verde
6 cuisoare
1/2 lingurita de sare
2-4 linguri de lapte
1/4 lingurita de firisoare de sofran, pisate
2 cepe verzi, tocate

Instructiuni:
Se zdrobesc putin pastaile de cardamom, cat sa fie intredeschise.

Se spala orezul in cateva ape, apoi se inmoaie 30 de minute. Se scurge apoi bine si se pune intr-o oala. Se adauga apa, pastaile de cardamom, cuisoarele si sarea. Se amesteca bine si se da lichidul in clocot. Se micsoreaza flacara, ca lichidul doar sa bolboroseasca usor, se acopera oala si se fierbe orezul circa 10 minute.

Intre timp se pune laptele intr-o craticioara, se adauga sofranul si se incalzeste la foc mic, amestecand.

Se scurge orezul, se transfera intr-o tigaie mare si curata si se adauga mixtura de lapte si sofran. Se acopera tigaia si se gateste orezul la foc foarte mic 5-6 minute. Se ia tigaia de pe foc si se lasa orezul sa stea acoperit, circa 5-10 minute, inainte de a se servi presarat cu ceapa verde.

Sfaturi:
Acest orez poate fi consumat ca atare, sau ca garnitura pentru un preparat pe baza de carne.

Citeste si articolul →   Tagliatelle cu broccoli si nucsoara

Cei care tin post si vegetarienii pot inlocui laptele cu apa.

Orezul Basmati se gaseste in orice supermarket. va recomand produsul de la Riso Scotti, Basmati Harj, ambalat in vid. Se gaseste peste tot, este foarte aromat si gustos… si nici scump nu este.

11 comentarii pe “Orez cu sofran si cardamom

  1. cristi-j spune:

    mersi . eu fac altfel , din doua motive , pentru usurinta si pentru ca nu cred ca la o cantitate atat de mica (2-4 linguri) se simte diferenta . infuzez sofranul intr-un lichid cald oarecare (de care am – apa , supa , lapte …) si il adaug la orez in acelasi vas cand apa e aproape absorbita de orez .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Este corect si asa. Imi place insa sa lucrez mai “la sigur”, mai ales cand dau reteta pe blog si aceasta poate fi gatita de incepatori, sau de persoane mai putin indemanatice ori mai neatente.

  2. Ada spune:

    @Radu: e adevarat ca prin fierbere aroma sofranului se reduce mult si ramane doar culoarea? mie asa mi s-a parut cand am fiert sofranul in orez, dupa ce l-am tinut in lapte cald. In cazul unei retete care presupunea coacere in cuptor, o tarta sarata, aroma sofranului a fost f. puternica, asa am tras eu aceasta concluzie.

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Asa este, la fierbere indelungata, mai ales la temperaturi mari, sofranul isi pierde aroma. Daca insa se infuzeza in apa calda, sau chiar fierbinte, dar o perioada relativ scurta, are timp sa transfere lichidului aroma si culoare. Apoi, lichidul infuzat se poate folosi pentru a fierbe un ingredient, caci desi se mai pierde cate ceva, aroma ramane inca destula.

  3. cristi-j spune:

    te-as ruga sa-mi explici putin reteta , daca se poate .
    de ce se mai transfera orezul in alta tigaie ?
    de ce nu se adauga laptele cu sofranul de la inceput impreuna cu apa?
    de ce lapte si nu apa pentru sofran ?

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Se lasa ca laptele sa se infuzeze cu sofran, separat, un timp scurt. Daca fierbi sofranul impreuna cu apa, inca de la inceput, isi pierde mult din aroma. Am schimbat vasele caci pe peretii oalei mai ramane amidon, plus picaturi de lichid. Desigur, poti spala oala, o poti sterge bine si apoi poti gati tot in ea. Laptele este mai gustos decat apa si umezeste altfel orezul, caci, spre deosebire de apa, contine si o cantitate mica de grasime. Orezul este astfel un piculet cremos, dar isi mentine in acelasi timp boabele ferm si separate, adica este pufos si un pic cremos in acelasi timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.