Va propun o reteta indiana, simpla si rafinata in acelasi timp. Este un preparat usor, cu o culoare delicata, gust fin si aroma cu totul deosebita. Aromele de sofran si cardamom sunt socotite printre cele mai rafinate, asa ca acest preparat va da ocazia ca sa va rasfatati familia, sau prietenii, cu ceva cu adevarat deosebit.


Bucatarie: indiana
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 5 minute plus inmuiere
Timp de gatit: 15 minute plus odihna

Ingrediente:
100 g orez Basmati
1 cana apa
4 pastai de cardamom verde
6 cuisoare
1/2 lingurita de sare
2-4 linguri de lapte
1/4 lingurita de firisoare de sofran, pisate
2 cepe verzi, tocate

Instructiuni:
Se zdrobesc putin pastaile de cardamom, cat sa fie intredeschise.

Se spala orezul in cateva ape, apoi se inmoaie 30 de minute. Se scurge apoi bine si se pune intr-o oala. Se adauga apa, pastaile de cardamom, cuisoarele si sarea. Se amesteca bine si se da lichidul in clocot. Se micsoreaza flacara, ca lichidul doar sa bolboroseasca usor, se acopera oala si se fierbe orezul circa 10 minute.

Intre timp se pune laptele intr-o craticioara, se adauga sofranul si se incalzeste la foc mic, amestecand.

Se scurge orezul, se transfera intr-o tigaie mare si curata si se adauga mixtura de lapte si sofran. Se acopera tigaia si se gateste orezul la foc foarte mic 5-6 minute. Se ia tigaia de pe foc si se lasa orezul sa stea acoperit, circa 5-10 minute, inainte de a se servi presarat cu ceapa verde.

Sfaturi:
Acest orez poate fi consumat ca atare, sau ca garnitura pentru un preparat pe baza de carne.

Cei care tin post si vegetarienii pot inlocui laptele cu apa.

Orezul Basmati se gaseste in orice supermarket. va recomand produsul de la Riso Scotti, Basmati Harj, ambalat in vid. Se gaseste peste tot, este foarte aromat si gustos… si nici scump nu este.