Imi place mult bucataria thailandeza, dar trebuie sa recunosc ca nu sta grozav la capitolul deserturi. Acestea sunt putine la numar si, in general, se bazeaza pe orez si fructe. Cele mai multe dintre ele sunt insa destul de gustoase.
Orezul lipicios (sticky rice) este considerat o delicatesa si folosit adesea la prepararea deserturilor: probabil dulcele cel mai cunoscut in Occident, provenit din Asia de Sud-Est, este “sticky rice with mango”, adica orez lipicios cu mango.
Va propun o varianta a acestei retete, in care am folosit doua feluri de orez lipicios, alb si negru, gatit in lapte de cocos si servit alaturi de mango si banane, stropit generos cu un sirop caramel preparat cu melasa.
Nu este cel mai gun desert pe care il veti fi mancat vreodata, dar se face usor si este aromat si gustos, asa ca merita o incercare.
Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute + rehidratare
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
200 g orez lipicios alb
100 g orez lipicios negru
2 mango, curatate si taiate cubulete
2 banane, curatate si taiate rondele
2 cutii de 400 ml lapte de cocos
100 g zahar alb
200 g melasa
1 lingurita de cardamom verde, pisat
doua frunze de pandanus (optional)
sucul de la 1 limeta
1/4 lingurita de sare
2 lingurite de ulei brun de susan (optional)
frunze de menta proaspata, pentru servit
Instructiuni:
Se rehidrateaza orezurile, separat, in apa rece, timp de minim 1-2 ore; aceasta rehidratare reduce timpul de gatit. Nu este insa obligatorie; daca o omiteti, este posibil sa aveti nevoie de 25-30 de minute de fierbere, functie de cat de vechi este orezul. Un orez vechi din recolta de acum 1-2 ani fierbe mai usor decat unul din recolta de acum 3-4 ani, de exemplu.
Se separa cu grija laptele si apa de cocos de smantana de cocos, adunata la partea superioara a cutiilor. Smantana se pune deoparte, iar apa si laptele se amesteca intr-un castronel.
Se adauga in mixtura de lapte si apa de cocos sare, zahar alb, cardamom si pandanus. Se imparte mixtura in doua portii diferite: doua treimi din ea pentru orezul alb si o treime pentru orezul negru.
In acelasi mod se imparte smantana de cocos pusa deoparte.
Se fierb orezurile separate: puneti in oala orezul scurs, odata cu apa si laptele de cocos, sare, cardamom, pandanus. Daca mai este nevoie, se completeaza cu putina apa. Trebuie ca lichidul sa fie de circa 2 ori mai mult, ca volum, fata de orez.
Se da lichidul in clocot, se face flacara foarte mica, se acopera oala si se gateste orezul inabusit, circa 20 de minute, sau pana ce lichidul este absorbit complet. Se ia oala de pe foc si se lasa sa se odihneasca 10 minute, acoperita. Nu fierbeti orezul mai mult de atat, caci capata un aspect mucilaginos si o textura neplacuta.
Se amesteca orezul fiert cu smantana de cocos, ulei brun de susan si suc de limeta. Nu faceti acest lucru prea energic, pentru a nu sparge boabele de orez.
Intre timp se prepara siropul de melasa. Se amesteca intr-o craticioara melasa cu apa, la foc mic, pana ce aceasta se dizolva in apa. Trebuie sa obtineti un lichid siropos, de culoare bruna, inchisa.
Se monteaza orezul in straturi: alb, negru, alb. Se asaza deasupra cubulete si rondele de fructe si se stropeste totul, din belsug, cu sirop caramel. Se orneaza cu frunze de menta si se serveste.
Note:
Orezul lipicios are preponderent un tip de amidon care il face sa se aglomereze; boabele sale sunt lipicioase si adera unele la altele. Acest lucru il face potrivit pentru o serie de preparate de tipul orezului cu lapte romanesc; de asemenea, el poate fi mancat mai lesne cu betisoarele, caci formeaza usor cocoloase care pot fi manuite cu betisoarele.
Orez lipicios se gaseste la magazinele alimentare din Dragonul Rosu 1 si 2, posibil la Ki-Lite si Bacania Veche.
Melasa se gaseste in super si hipermarketuri; nu intotdeauna, ce-i drept. O puteti insa inlocui cu zahar obisnuit. Veti obtine un sirop de culoare mai deschisa si cu altfel de gust (melasa are o aroma usor afumata si un gust caramelizat, ambele foarte placute), dar reteta va ramane gustoasa.
Pandanus nu am vazut pe poata la noi, din pacate. Il puteti inlocui cu frunze de limeta, care au o aroma citrica, si se mai gasesc uscate tot pe la magazinele enumerate mai sus, sau cu un baton de vanilie.
Daca va place susanul, puteti garnisi desertul si presarandu-l cu seminte de susan prajite. Aroma lor se potriveste cu caramelul si cu laptele de cocos.
Sa nu va mirati de prezenta sarii; ea potenteaza savoarea laptelui de cocos, iar preparatul va fi mai aromat si mai gustos.
Arata foarte bine! Am sa il incerc cat de curand!
@MotoiMaria: Bine ai revenit! Unde esti tu cred ca gasesti fara probleme si sticky rice si pandanus. 🙂