Asiaticii sunt oameni cumpaniti si economi. Daca le ramane ceva orez de la o masa anterioara, acesta se refoloseste cu mult succes. Astfel de retete (din categoria „fried rice”) sunt extrem de populare in toata Asia de Sud-Est.

Desi, probabil, nasi goreng este cea mai vestita dintre ele, aceasta varianta thailandeza are toate calitatile necesare ca sa va “imprieteniti” cu ea.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
200 g orez cu bob lung, fiert si racit
1/2 ardei gras rosu, curatat si tocat
1/2 morcov, tocat
1 lingura de sos de soia
1 ardei iute rosu mic, curatat de seminte si tocat
1 catel de usturoi, tocat marunt
1 lingurita de ghimbir proaspat, tocat marunt
2 bucatele de lemongrass, din borcan, tocat marunt
100 g boabe de mazare, fierte
8 creveti cruzi (sau gatiti), decorticati (se pot lasa intacte coditele, daca se doreste)
1 ou, batut
2 cepe verzi, taiate bucatele, pe diagonala
frunze proaspete de coriandru, sau patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok, la foc iute. Se adauga morcovul si orezul si se prajeste, amestecand, circa 1 minut.

Se adauga creveti (daca sunt cruzi, daca nu se adauga odata cu ceapa verde si coriandrul), mazare, sos de soia, usturoi, ardei gras, lemongrass, ghimbir si ardei iute. Se continua gatitul, amestecand, circa 1 minut.

Se imprastie ingredientele spre laterale, ca sa se obtina o zona libera in centrul wok-ului. Se adauga oul. Se lasa cateva secunde, apoi se amesteca rapid cu restul ingredientelor si se gateste 2-3 minute.

Se ia wok-ul de pe foc, se adauga ceapa verde si coriandrul si se amesteca. Se serveste orezul imediat.

Sfaturi:
Eu am folosit lemongrass conservat, din cutie, dar pe piata a inceput sa se gaseasca si lemongrass uscat si chiar proaspat. Planta rezista bine 10-15 zile, in frigider, sau careva saptamanai pana se usuca treptar, la temperatura camerei. Unii comercianti profita de acest lucru si au inceput s-o importe. Am vazut lemongrass proaspat la Bacania Veche si conservat la Ki Life.

Presupun ca stiti deja, dar precizez, doar ca sa ma asigur: sos de soia si ghimbir se gasesc in toate supermarketurile.

Creveti cruzi, congelati, se gasesc in Mega Image. Decongelati-i lent, in frigider, peste noapte, apoi curatati-i de cochilie.