Orez prajit cu pui si ardei

Este o reteta care foloseste orezul fiert, ramas de pe o zi pe alta. Preparatul este foarte aromat si gustos, cu un gust complex si “rotund”, cu o usoara nuanta picanta.
orezPrajitPuiArdei - Orez prajit cu pui si ardei 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: thailandeza
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
1 piept de pui (circa 300 g) dezosat, fara piele, taiat feliute
1 lingura de pasta de curry rosu thailandez
2 linguri de sos de peste
1 lingura de vin de orez
3 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
1 ceapa, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
3 cm bucata de ghimbir, taiata julienne
1 lingura de zahar brun
1 lingura de sos de soia dark
1 ou, batut
250 g orez cu bob lung, fiert si racit (ramas din ziua anterioara)
1 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute
1 ardei gras galben, curatat si taiat fasiute

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok. Se adauga carnea si jumatate din pasta de curry si se gatesc la foc iute, amestecand constant, pana ce carnea isi schimba culoarea. Se adauga sosul de peste si zaharul si se soteaza carnea 3 minute, pana ce este rumenita unoform, iar sosul este gros. mSe scoate carnea din wok si se pune deoparte.

Se adauga in wok ceapa si se soteaza 1 minut. Se adauga usturoi si ghimbir si se continua, amestecand, inca 1 minut. Se adauga orezul si restul de pasta de curry si se amesteca bine 1 minut.

Se face loc in centrul wok-ului si se adauga oul batut. Se lasa cateva secunde in contact cu wok-ul incins, apoi se amesteca cu orezul, astfel ca boabele sa se acopere cat mai uniform cu ou.

Citeste si articolul →   Pe scurt despre ssamjang

Se adauga ardeii grasi si se continua 2 minute, amestecand frecvent, pana ce legumele incep sa se inmoaie.

Se readuce carnea in wok, se adauga vinul de orez si sosul de soia. Se amesteca si se gatesc ingredientele 2 minute, mpana ce carnea este bine incinsa. Se serveste imediat.

Sfaturi:
Reteta foloseste pasta de curry rosu, dar aceasta este aproape imposibil de gasit in Romania. Se gaseste foarte rar. Eu am o provizie (rezista foarte bine in frigider!), dar probabil ca dvs. nu aveti. O puteti inlocui cu o cantitate egala de pasta de ardei iute. Nu este deloc acelasi lucru, dar reteta va functiona foarte bine si asa.
Detalii despre pastele de curry thailandeze gasiti aici.

9 comentarii pe “Orez prajit cu pui si ardei

    • Radu Popovici spune:

      @miahi2206: Sper sa nu fie iar un foc de paie… Le aducea si La Fourmi inr-o perioada, dupa care… pauza totala. Oricum, este o veste buna.

  1. corina spune:

    Vai, cata desconsiderare.Deci, eu nu tin puii mai mult de 6-8 luni, ca devina prea tari, dar nu renunt, credeti-ma ca au alt gust si chiar alta textura, si nu ma refer la ceva neplacut, din contra.Nu stiu sa explic, dar carnea are consistenta.
    Singurul inconvenient la puiul de curte tanar, ca nu urmaresc sa cresc gaini, este faptul ca la stir-fry poti sa gatesti sa ramana carnea putin tare.Daca insa o marinezi mai mult, si o si prajesti o idee peste reteta, e grozava, fara problema, iar aromele sunt incomparabile.Ma intrabam daca aveti ceva secrete aici, daca ati incercat.
    Cat desre mine, intoarcerea la puii cu chimicale e imposibila, e clar asta. M-am invatat cu gustul de pui de curte si nu mai il suport e celalalt.Numai cand vad pielea de la un pui normal si unul de chimicale, imi dau seama ce diferenta.Acum am 59 pui, ii tot inlocuiesc e masura ce tai, iar la anul vreau si cateva rate.A, si mai am si patru curci, vorbim sre Craciun de ele,sa vedem cum vor fi, e primul an.

    • Radu Popovici spune:

      @corina: Doamne, o adevarata pasareala la tine in curte! Te invidiez… Mi-ar placea sa lucrez cu cat mai multe feluri de carne, as capata mai multa experienta si as invata o gramada de lucruri.

  2. mihai2206 spune:

    @Radu: Si cand ma gandesc ca am un prieten care a lucrat 2 ani in Vietnam… iar mie mi-a picat fisa abia cand s-a intors… Iti dai seama ce comoara p-acolo? Oricum sunt cu ochii pe el! Din pacate acum e in Libia si nu prea vad ce sa ii zic sa caute.

  3. mihai2206 spune:

    @Radu: L-am facut si eu. Nu am avut de unde sa iau pasta de curry, dar am folosit sambal oelek si imi place cum a iesit. Am pus sos din ala dark buclucas, dar l-am pus la sfarsit, dupa ce am inchis focul si nu s-a mai caramelizat. Asa a mers.

    @Corina: Nu te sfatuiesc sa folosesti pui “de curte” pentru astfel de retete. Eu am avut numai experiente traumatizante cu astfel de carne. Si crede-ma ca am tot incercat. Ultima oara, cu o rata care se voia boboc pe varza rosie, dupa 3 ore de stat la cuptor in folie de aluminiu a ajuns drob cu ciuperci ca sa nu o arunc. Daca nu vrei sa faci ciorbita sau tocanita, te sfatuiesc sa folosesti pui “de supermarket” din astia de ai nostri, indopati cu chimicale si fragezi de la hormoni 😛

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Mare pacat ca nu se gasesc paste de curry. Cand exista La Fourmi cei de acolo aduceau o pasta de curry verde fabricata in Olanda. Nu se compara cu cea facuta in Thailanda, dar tot era ceva. Acum este o seceta totala 🙁

  4. Corina spune:

    Reteta asta imi da ocazia sa va pun o intrebare incuietoare, care ma framanta de mutl.Cum ati gati carnea de pui daca provine de la pui de 10-11 luni crescuti in curte?
    Sa o las la marinat mai mult? Sa o bat putin si apoi sa o tai ?
    E putin mai tare si mai fibroasa ca cea de la magazin, dar are un gust complet diferit.

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: ehe… eu sunt bucatar de supermarket. N-am gatit niciodata pui de curte, mai batraior. Cred ca s-ar putea aplica regulile de la gaina. Fierbere usoara urmata de prajire, sau frigere. Ori marinare, dupa care coacere la cuptor, cu umezire frecventa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.