Este o reteta care foloseste orezul fiert, ramas de pe o zi pe alta. Preparatul este foarte aromat si gustos, cu un gust complex si “rotund”, cu o usoara nuanta picanta.


Bucatarie: thailandeza
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
1 piept de pui (circa 300 g) dezosat, fara piele, taiat feliute
1 lingura de pasta de curry rosu thailandez
2 linguri de sos de peste
1 lingura de vin de orez
3 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
1 ceapa, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
3 cm bucata de ghimbir, taiata julienne
1 lingura de zahar brun
1 lingura de sos de soia dark
1 ou, batut
250 g orez cu bob lung, fiert si racit (ramas din ziua anterioara)
1 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute
1 ardei gras galben, curatat si taiat fasiute

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok. Se adauga carnea si jumatate din pasta de curry si se gatesc la foc iute, amestecand constant, pana ce carnea isi schimba culoarea. Se adauga sosul de peste si zaharul si se soteaza carnea 3 minute, pana ce este rumenita unoform, iar sosul este gros. mSe scoate carnea din wok si se pune deoparte.

Se adauga in wok ceapa si se soteaza 1 minut. Se adauga usturoi si ghimbir si se continua, amestecand, inca 1 minut. Se adauga orezul si restul de pasta de curry si se amesteca bine 1 minut.

Se face loc in centrul wok-ului si se adauga oul batut. Se lasa cateva secunde in contact cu wok-ul incins, apoi se amesteca cu orezul, astfel ca boabele sa se acopere cat mai uniform cu ou.

Se adauga ardeii grasi si se continua 2 minute, amestecand frecvent, pana ce legumele incep sa se inmoaie.

Se readuce carnea in wok, se adauga vinul de orez si sosul de soia. Se amesteca si se gatesc ingredientele 2 minute, mpana ce carnea este bine incinsa. Se serveste imediat.

Sfaturi:
Reteta foloseste pasta de curry rosu, dar aceasta este aproape imposibil de gasit in Romania. Se gaseste foarte rar. Eu am o provizie (rezista foarte bine in frigider!), dar probabil ca dvs. nu aveti. O puteti inlocui cu o cantitate egala de pasta de ardei iute. Nu este deloc acelasi lucru, dar reteta va functiona foarte bine si asa.
Detalii despre pastele de curry thailandeze gasiti aici.