Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Acest preparat din provincia Xinjiang este de origine uigura. Bucataria uigura este puternic influentata de cea persana si turca, asa ca orezul de fata, asemanator pilafului, se mananca mai curand cu degetele decat cu betisoarele sau cu lingura.


Este o mancare servita la nunti, inmormantari si sarbatori traditionale, inclusiv in prima zi a Anului Nou chinezesc. In mod traditional se prepara cu miel, dar exista si varianta aceasta, cu pui.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 3-4 portii
Timp de preparare: 7 minute
Timp de gatit: 25 minute + odihna

Ingrediente:
1 lingura de ulei de orez (sau de arahide)
1 piept de pui (circa 250 g) dezosat, fara piele, taiat cubulete
2 morcovi medii, tocati
1 ceapa mare, tocata
2 catei de usturoi, tocati marunt
sare
1 lingurita de ghimbir, tocat marunt
2 lingurite de piper de Sichuan
250 g orez “Riso Scotti” Bob cu Bob Colosal
420 ml fond de pui (sau apa)
2 linguri de frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate marunt
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

Instructiuni:
Se prajesc uscat boabele de piper de Sichuan timp de 30 de secunde, la foc mic-mediu. Se lasa 2-3 minute, sa se raceasca putin, apoi se piseaza grosier jumatate dintre ele.

Se incinge uleiul intr-un wok mare si se soteaza carnea 1-2 minute, pana ce isi schimba culoarea.

Se adauga morcovii si ceapa si se continua alte 1-2 minute, pana ce incep sa se inmoaie. Se adauga sare, usturoi, ghimbir si piperul de Sichuan pisat; se amesteca bine.

Se adauga orezul si fondul si se da in clocot. Se acopera vasul si se gateste la foc mic, timp de circa 15 minute, sau pana ce orezul a absorbit tot lichidul. Se ia orezul de pe foc si se odihneste 5 minute. Se adauga coriandrul tocat si se amesteca cu grija.
Se serveste orezul imediat, ornat cu frunze proaspete de coriandru si presarat cu restul de boabe de piper de Sichuan.