Orez Xinjiang cu pui – reteta chinezeasca (reteta are si varianta video)
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.
Acest preparat din provincia Xinjiang este de origine uigura. Bucataria uigura este puternic influentata de cea persana si turca, asa ca orezul de fata, asemanator pilafului, se mananca mai curand cu degetele decat cu betisoarele sau cu lingura.
Este o mancare servita la nunti, inmormantari si sarbatori traditionale, inclusiv in prima zi a Anului Nou chinezesc. In mod traditional se prepara cu miel, dar exista si varianta aceasta, cu pui.
- Bucatarie: chinezeasca
- Dificultate: usor
- Cantitate: 3-4 portii
- Timp de preparare: 7 minute
- Timp de gatit: 25 minute + odihna
Ingrediente Orez Xinjiang cu pui :
- 1 lingura de ulei de orez (sau de arahide)
- 1 piept de pui (circa 250 g) dezosat, fara piele, taiat cubulete
- 2 morcovi medii, tocati
- 1 ceapa mare, tocata
- 2 catei de usturoi, tocati marunt
- sare
- 1 lingurita de ghimbir, tocat marunt
- 2 lingurite de piper de Sichuan
- 250 g orez “Riso Scotti” Bob cu Bob Colosal
- 420 ml fond de pui (sau apa)
- 2 linguri de frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate marunt
- frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
Instructiuni:
Se prajesc uscat boabele de piper de Sichuan timp de 30 de secunde, la foc mic-mediu. Se lasa 2-3 minute, sa se raceasca putin, apoi se piseaza grosier jumatate dintre ele.
Se incinge uleiul intr-un wok mare si se soteaza carnea 1-2 minute, pana ce isi schimba culoarea.
Se adauga morcovii si ceapa si se continua alte 1-2 minute, pana ce incep sa se inmoaie. Se adauga sare, usturoi, ghimbir si piperul de Sichuan pisat; se amesteca bine.
Se adauga orezul si fondul si se da in clocot. Se acopera vasul si se gateste la foc mic, timp de circa 15 minute, sau pana ce orezul a absorbit tot lichidul. Se ia orezul de pe foc si se odihneste 5 minute. Se adauga coriandrul tocat si se amesteca cu grija.
Se serveste orezul imediat, ornat cu frunze proaspete de coriandru si presarat cu restul de boabe de piper de Sichuan.
Draga Prometeu,
Un alt weekend, un alt prilej de a explora noi arome. Pentru azi imi propusesem o ciorba din oase de porc cu tarhon si “pilaful” Xinjiang.
Bineinteles ca oase nu am gasit, asha ca am imprietenit tarhonul cu nite muschi file. Dar ceea ce de la distanta mi se paruse a fi niste “scarita” afumata, de aproape am vazut ca era de fapt miel. Asa ca am inlocuit pieptul de pui cu miel. Shi cu totul din intamplare am dat peste un cutit Victorinox. Sincer, stiam ca Victorinox produce acele “bricege” legendare ale Armatei Elvetine, dar nu stiam ca produc si articole pentru chefs. Deabia am asteptat sa ma intorc in “laborator”, unde am tocat tot ce mi-a picat in mana. Pot sa-ti spun ca toaca singur. In final am obtinut o cantitate enorma de Orez Xinjang cu miel shi mi-am sunat toti prietenii pentru un wok & roll de weekend. Am simtit nevoia de ceva mai aromat, asa ca am mai adaugat niste “tz” arome chinezesti de la Dragonul Rosu. Am pus in canite nite sake firbinte si a fot bun. Si o ultima constatare. eu nu sunt un fan coriandru, dar aici s-a armoniazat nemaipomenit. Cat despre coriandru, intr-adevar, exista oameni care nu pot sa cultive nimic, dar exista si oameni care reusesc sa creasca si sa tina in viata orice creste din samanta. Poate este o inca o idee de business. Eu cumpar toate “verzaturile” intr-un fel de ghivece umplute cu un compound care are menirea de a le tine proaspete pentru ceva vreme. Am incercat sa le tin in apartament pentru eternitate, dar nu a functionat. Nici in frigider nu tin “for ever”. Dar rezista cam o sptamana (dupa ce le iei din supermarket) daca sunt tinute la rece.
Duminica placuta,
Virgiliu
@Virgiliu: Prometeu nu-ti va raspunde sigur, dar o va face gazda blogului. Este bine ca ti-au iesit “imprietenirile”. 🙂 Felicitari si pentru Victorinox; este foarte OK; se poate insa si mai bine. daca ai timp a runca o privire aici, pe site-ul FT-Shop.ro, gasesti cutite profesionale, deosebite.
Dupa ce m-am luptat cu cateva ghivece, am hotarat sa cumpar doar plicuri sau tufe de verdetuei, din supermarket, respectiv, piata, si sa renunt la ambitia de a-mi mai tine plantele in viata. Sper sa am noroc cu un prieten care reuseste sa cultive tarhon, patrunjel, cimbru si menta pe langa casa sa de la Slanic. Va cultiva si coriandru si sper ca vara asta sa nu ma ai bazez exclusiv pe
amaratele alea de fire din supermarket.
O duminica placuta si dumitale.
stiu ca sunt destui romani care nu suporta coriandrul (frunze) dar sa stii ca sunt chiar si asiatici in aceeasi situatie . din fericire sunt o multime de retete asiatice unde nu se foloseste . eu de cele mai multe ori daca nu am nu pun dar prefer sa nu inlocuiesc cu patrunjel . dar exista si retete pe care trebuie sa le lasi deoparte daca nu ai coriandru , nu merge sa-l inlocuiesti sau sa nu-l pui asa ca daca nu-l suporti , imi pare rau , nu faci reteta . (nu e cazul cu reteta asta , desigur)
in perioada asta sunt pline magazinele de pliculete cu seminte de toate felurile . pentru cei pasionati de mancarea asiatica si carora le place coriandrul cea mai buna solutie e sa-si puna cateva ghivece , au si frunze iar mai incolo vor avea si radacini (foarte bune si folositoare) si seminte . tu , la casa cu curte , chiar nu stiu de ce nu-ti pui (impreuna cu alte aromatice) nu necesita nici efort nici timp .
@cristi-j: Am incercat si eu cu ghivece, dar nu mi-a iesit deloc. Plantele se imbolnavesc, imi mor… Ma enerveaza ca in fiecare an s-o iau de la capat cu alta planta. Probabil ca plantele aromatice si cu mine nu putem face casa buna. 🙂
imi pare rau , eu nu reusesc sa vad in ce fel e “extrem de interesant” acest orez , pentru mine e un pilaf obisnuit balcanic/romanesc cu pui , ceapa , usturoi si morcov la care se adauga ghimbir si in loc de piper se pune piper sichuan … eram satul de el inca inainte sa merg la scoala … hahaha
dar nu asta am vrut sa spun . acum cateva zile am facut tom kha gai si pentru ca nu am gasit coriandru (abia astept sa dea caldura si sa insamantez iar) am zis ca , hai , de data asta sa folosesc patrunjel . au !
vreau sa te rog , din nou (cred ca am mai facut-o acum cativa ani si au facut-o si altii) sa incerci sa nu mai recomanzi substituirea coriandrului cu patrunjelul pentru ca e cu totul altceva , nu conteaza daca mai bun sau mai rau , pur si simplu e o alta experienta . la fel cu chimen-chimion , frunze de dafin-de lime sau altele asemenea . singura situatie in care se poate inlocui e strict pentru decor , 2-3 frunze care nu se mananca . (sau cand inlocuirea e facuta constient si se stie ca se va obtine altceva dar asta va pierde din caracterul asiatic sau mexican unde coriandrul aduce acel ceva specific)
@cristi-j: Eu nu recomand aceasta inlocuire decat cu rezerva si spun mereu ca este doar o solutie de avarie. Daca as gati doar cand gasesc coriandru, cred ca nu as mai gati aproape deloc. Coriandrul de la noi este extrem de fragil, nu rezista decat maxim 1-2 ore dupa ce l-ai scos din plic si are, oricum, alt gust si aroma decat cel asiatic. Aproape ca este la fel de prost in retetele asiatice ca si patrunjelul. Probabil, cel mai bine ar fi sa gatesc cu coriandru si sa ornez cu patrunjel, asta daca as gasi coriandru atunci cand am nevoie de el. Este, din cate am observat, iarba aromata cel mai dificil de gasit pe piata noastra, dupa frunzele de curry, de limeta kafir si de lemongrass.
Se mai intampla un lucru. Foarte multi dintre romani nu suporta frunzele de coriandru si, din cauza lui, nu se ating de retetele asiatice. Pana la urma este mai folositor pentru ei sa incerce bucatarie asiatica, chiar fara coriandru, decat sa o ignore.
Desigur, corect ar fi sa folosim doar coriandru, daca ar fi disponibil si pe piata.
In ce priveste reteta, mie mi se pare interesanta tocmai fiindca este atat de putin chinezeasca. Si apoi, de mult imi este clar ca un lucru nu poate placea chiar tuturor. 🙂
Stie cineva unde pot gasi in Bucuresti piper de Sichuan?
@simina: Piper de Sichuan se gaseste la magazinele alimentare din Dragonul Rosu 1 si 2, la Ki-Life, Magazinul de Mirodenii, Bacania Veche etc. Poti incerca si online: http://www.sugarspice.ro, http://www.quatre-epices.ro. http://www.afaf.ro.
O reteta “chinezeasca” interesanta chiar prin ne-chinezismul ei. Atit prin faptul ca este un pilaf, neobisnuita asociere cu bucataria chinezeasca, cat si prin modul de servire: fara betisoare. Pe de alta parte un pilaf “turcesc” fara nuci, alune, fructe uscate, scortisoara, cuisoare, cardamom etc. dar cu piper de Sichuan; pilaf fara orez cu bob lung. Foarte interesant!
Mi-a placut reteta. Nu cred ca este varianta de pilaf cea mai gustoasa pe care am vazut-o la tine. Merita insa incercata pentru toate aceste caracteristici deosebite.
@memphis: Ai dreptate, poate nu este cel mai gustos pilaf de pe blogul meu, dar este extrem de interesant si arunca un piculet de lumina asupra unui fenomen putin luat in seama: bucatariile minoritatilor de origine central-asiatica din China. Mie mi-a placut in special faptul ca reteta nu foloseste orez cu bob lung (seamana prin asta si cu nenumaratele variante de pilaf preparate in Balcani) si asocierea cu piperul de Sichuan. Si, oricum, mi-a facut placere s-o gatesc.