Oua umplute cu branza Gorgonzola si verdeturi

Ouale umplute sunt o delicatesa apreciata de toti romanii. Se servesc atat la ocazii speciale, cat si la mesele in familie, mai ales in week-end. Iata o varianta mai usoara, racoritoare si delicioasa.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
6 oua mari, fierte tari
50 g branza Gorgonzola (sau alta branza cu mucegai verde sau albastru), taiata bucatele
4-5 linguri de créme fraîche (sau branza proaspata)
1 lingurita de mustar iute
piper alb
mult patrunjel proaspat, tocat marunt
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
cateva foi de salata, pentru servit

Instructiuni:
Se curata ouale de coaja si se taie in jumatate, pe lungime. Cu o lingurita se scoate galbenusul.

Se amesteca intr-un castronel galbenusul cu piper alb, branza Gorgonzola, créme fraîche, mustar si patrunjel. Se obtine o pasta care nu trebuie sa fie prea omogena (trebuie sa contina si cateva bucatele distincte de branza).

Folosind o lingurita se umplu jumatatile de ou cu pasta din castronel. Se asaza foile de salata pe farfurii si se servesc cate 3 jumatati de ou, ornate cu frunze de patrunjel si cu un cubulet mic de branza Gorgonzola.

Sfaturi:
Créme fraîche se gaseste in supermarketuri. Are o consistenta care o face ideala pentru umplerea oualor. Gustul sau este putin sarat, branza este si ea sarata, asa ca am renuntat sa mai adaug sare.

Alte retete de oua umplute:
Oua umplute – reteta de baza
Oua umplute cu castraveciori murati, verdeturi si branza
Oua umplute cu pesto
Oua umplute cu peste afumat si masline
Oua umplute cu somon afumat


  1. Radu Popovici spune:

    Ca update la problema legata de disponibilitatea produsului créme fraîche: am fost astazi in acelasi Mega Image de unde am cumparat cutia folosita in aceasta reteta si nu mai aveau nici macar o singura bucata. Am intrebat cand se re-aprovizioneaza si au dat din umeri. Oricum, am drum pe acolo din nou peste 2 zile. va tin la curent.

  2. MazdaRX8 spune:

    @Ada: N-aveam decat o damigeana de vin alb de V. Calugareasca la mine! Si o pusca de vanatoare cu 50 si cartuse. Bausem ceva pe la pranz (ca ma durea o masea de inebuneam) si primind telefon de la prietenii mei vanatori, am plecast acasa, m-am culcat si la 2 noaptea m-am sculat si am plecat la vanatoare, dar am facut greseala sa trec pe la restaurantul meu sa iau pachetelul cu mancare care mi l-au pregatit bucatarii! Si militienii m-au vazut ca am iesit din restaurant si hop pe mine! Eram treaz bine merci (ca doar plecam la Constanta sa vanez) dar la suflatoarea aia a iesit 0,11!!! Au confiscat obiectul roz! Si …. am stat prin tribunale 1,5 ani dar nu l-am recastigat! Au ras si militienii de mine, pt ca la 0,11 alcooltest, inseamna ca am baut mai putin de o bere!!!
    In concluzie, puteam sa le dau damigeana (care era pt constanteni) sau un brenecheu in scafarlie! Plus mancarica din portbagaj. La 2 noaptea n-aveam whisky la mine! Dar e de tinut minte IDEEA!

  3. mihai2206 spune:

    Creme fraiche pe mine m-a incuiat… nu am vazut niciodata. Dar am inlocuit-o cu niste crema Philadelphia light pe care am diluat-o cu doua linguri de smantana. Au iesit tare bune. Multumesc, Radu pentru ideea de oua umplute cu branza cu mucegai!

  4. Elena Toma spune:

    Oh, Radu, „sa-l ridici” presupune doar sa dai click pe imaginea cu premiul de pe blogul meu, sa o salvezi in calculator si apoi sa o postezi pe site. De obicei se ofera si altora, daca-ti face si le face placere prin afisarea numelor si linckurilor persoanelor adresate.
    Nu este insa obligatoriu, eu ma declar multumita doar ca am spus ce reprezinta pentru mine anumite persoane pe care le-am cunoscut mai bine prin intermediul internetului. O seara buna!

  5. Ada spune:

    @MazdaRX8: daca n-ai fost inspirat sa-ti accesorizezi portbagajul cu vreo 2 sticle de whisky 🙂 …eheee, asa rezolvai rapid, militienilor le place gustul de cereale distilate 🙂 asa am constatat eu, se lasa doar cu o mustrare.

  6. MazdaRX8 spune:

    L-am cumparat de la Metro pentru masa de Revelion. De atunci n-am mai fost acolo (din lipsa de carnet conducere confiscat de militieni)! 🙂

  7. Elena Toma spune:

    Da, frumoase si deosebite aceste oua umplute.
    Radu, stiu ca nu-ti place foarte mult sa primesti premii, si poate ca nu o sa-l ridici pe acesta (nu ma supar daca nu o faci!), dar eu tot vreau sa-ti spun ca este la mine pe blog si ca este oferit tuturor. Mai voiam sa-ti spun ca dintre toate persoanele intalnite in acest mediu, tu esti de departe persoana de la care am invatat (si sigur voi mai invata!) foarte multe lucruri. Esti amabil si amical cu multe persoane, mai familiarizate sau nu cu ce inseamna conceptul de gastronomie. Pentru aceasta predispunere a ta spre oricine este interesat este acel premiu al prieteniei. Nu este nevoie sa fie ridicat – daca nu doresti acest lucru – ci doar sa stii ca este un minuscul mod de a-ti multumi pentru ceea ce faci.
    Pana cand voi avea vreodata posibilitatea sa te intalnesc, aceasta modalitate mi se pare singura posibilitate sa te rasplatesc pentru ca esti asa cum esti. O saptamana prolifica!

  8. dn spune:

    radu, creme fraiche asta pe care l-ai gasit tu la mega, chiar asa se cheama, sau e vreo substitutie nastrusnica de-a ta (ca aia cu iaurtul de bivolitza)? Adica, scrie pe cutie creme fraiche?

  9. Ada spune:

    Radu: te-am intrebat despre creme fraiche, adica smantana maturata pe romaneste, tocmai pt ca citisem anterior in finalul postarii tale (la care mi-ai facut trimitere) ca nu ai vazut-o in magazine. Voi cauta la MegaImage, mai ales ca am dat peste destule retete care o cereau si nu am stiut ce sa cumpar.

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Asa este, am vazut-o acum 2 zile si am cumparat-o. Este posibil ca sa se aduca la Mega Image, si poate si in alte locuri, de ceva timp fara ca eu sa stiu.
      AM cauta-o in urma cu cateva luni si nu am gasit-o, de aici afirmatia din articolul meu. Daca lucrurile au o evolutie normala, multe din produsele absente acum se vor gasi in viitor.

  10. Ada spune:

    Excelenta de o suta de ori 🙂 ideea ta cu gorgonzola in umplutura, negresit voi umple oua dupa reteta ta pt ca am permanent aceasta branza in frigider, habar n-am cum e cea romaneasca, n-am fost f curioasa sa o cumpar, stiu ca exista si mozzarela si mascarpone scoase pe piata de producatori de-ai nostri dar parca nu prea am incredere ca ar fi aceeasi calitate. Spune-mi, te rog, referitor la creme fraiche, nu stiu care este acest sortiment in magazine, e romaneasca?, e la proaspete sau la produse ambalate UHT? ce scrie exact pe cutie? merge inlocuita cu smantana fermentata 20% grasime, ceva mai groasa ca si consistenta? Merci frumos!

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Am luat creme fraiche din Mega Image, are un ambalaj de plastic de culoare albastra. Este o smantana maturata (vezi aici) si cred ca poate fi inlocuita cu cea fermentata 20%, sau cu iaurt de oaie si bivolita (Cedra) lasat la scurs peste noapte. Ideea este sa folosesti un produs lactat de consistenta groasa. Cred ca poti folosi si un amestec de smantana cu branza de vaci. Trebuie insa sa verifici asezonarea, creme fraiche este un pic sarata/fermentata, daca o inlocuiesti trebuie sa adaugi sare in retea.

  11. Jacktel spune:

    Hallo Radule,

    prima datä vreau sä te gratulez pentru Combinatia asta de Nota 15 . Super.
    Apoi doresc sä-ti multumesc de Compliment.
    Ce mä face trist este Faptul cä Lumea nu vrea sä inteleagä cä adaptäri la Mincäruri nu imediat le descalificä si nu mai au voie sä apartinä la Repetoire romänesc.
    Dacä Pärintii si Generatiile dinainte din Lipsä de Ingrediente nu au fäcut asa Adaptäri , inseamnä cä nu mai aveti voie sä probati si sä mincati pentru cä asa ceva räneste o ( fals interpretatä) nationalä Mindrie ??

    Nu inteleg……
    NU trebuie sä fie Caracteristica principalä a unui Popor , Progresul ??

    Imi pare räu cä trebuie sä scriu asta, da väd cä Oameni culinar pasionati , gindesc ca si äia care nu stiu nimic de culinar.sorry…

    Multe Salutäri din Nürnberg Jacob

    • Radu Popovici spune:

      @Jacktel: Ai dreptate, Jacob. Probabil ca cei care se cramponeaza in stagnare au aceasta reactie din cauza senzatiei ca nu pot tine pasul si sunt depasiti de evenimente; se simt amenintati si incearca astfel sa tina lucrurile pe loc. Schimbarile ranesc, de fapt, nu mandria nationala, ci pe a lor.
      Nu toti pasionatii de bucatarie sunt insa atat de incuiati. Eu am reusit sa gasesc cativa parteneri de discutie, nu numai aici, pe blog. Lucrurile se schimba incet-incet.

  12. simina spune:

    Radu, te contrazic. La noi in casa se gateste de ani de zile traditional, mama nu gatea retete straina iar eu abia am deschis ochii spre bucataria asiatica. Eu una nu am mai vazut umplutura aceasta la oua umplute. Sigur, poti sa spui ca este simplu, ca poti adapta ca umplutura diverse combinatii pe care le folosim la sosuri sau dipuri, sau salate etc. Este simplu cand o spui, dar cineva trebuie s-o faca si aici este nevoie de putina stiinta culinara. Cred ca varianta ta de umplutura este foarte buna; am o singura jumatate de critica: parca fotografia nu ti-a mai iesit asa de bine ca la celelalte retete.

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Poza mi-a iesit bine, saraca, prezentarea nu prea mi-a iesit. 🙂 Nu am rabdare sa bibilesc si nici nu sunt prea indemanatic. Daca le-ar fi facut cineva ca Jacktel, ar fi aratat ca niste oua Fabergé!

  13. andra spune:

    Ma bucur ca ai trecut reteta ca fiind romaneasca, desi are branza Gorgonzola si creme fraiche. In definitiv ambele ingrediente sunt pe piata noastra de ani de zile si putem sa le asimilam foarte usor. Ma bucur ca ai facut o varianta mai deosebita pentru ouale umplute; sunt preferatele mele si cred ca umplutura propusa de tine este foarte buna la gust.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Avem si noi banzeturi cu mucegai, facute parca la Huedin, dar, din intamplare, aveam in casa Gorgonzola. Nu sunt sigur ca variante similare de oua umplute nu exista deja facute prin alte tari, sau chiar la noi, doar nu am pretentia ca am inventat eu apa calda. 🙂

  14. toni spune:

    Este 7:35 si tu deja ai postat o noua reteta. Esti foarte matinal!
    Reteta este interesanta caci umplutura este o mica inventie, sau o adaptare ingenioasa. Imi place foarte mult!

    • Radu Popovici spune:

      @toni: Asa este, sunt matinal, dar nici cu tine nu mi-e rusine. 🙂 Ai si comentat la nici 20 de minute de la postare. Ma bucur ca iti place reteta, umplutura este intr-adevar o mica inventie care mi-a reusit, zic eu. Gustul este foarte bun, iar umplutura aceasta este mai usoara decat cea pe baza de maioneza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.