Iata o varianta interesanta de oua umplute, plina de aromele Mediteranei. In locul iaurtului de oaie si bivolita se poate folosi si smantana, branza proaspata de vaca, maioneza etc. Prefer varianta cu iaurt, caci este mai usoara, iar gustul sau usor acrisor da o nota deosebita umpluturii.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit:1 minut

Ingrediente:
6 oua, fierte tari
4 linguri de sos pesto
1 lingura de seminte de pin
1 lingurita de seminte de pin intregi, pentru ornat
2 lingurite de capere, bine scurse si tocate
1 lingura de branza Parmesan, rasa
4 bucati de rosii uscate la soare, bine scurse de ulei si tocate grosier
2 linguri de iaurt gros de oaie si bivolita
2 fileuri de ansoa, bine scurse de ulei si tocate grosier
piper alb, macinat
masline negre intregi, sau taiate in jumatate, pentru ornat
6 frunze proaspete de busuioc, tocate marunt
frunzulite mici de busuioc, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge o tigaite pe flacara medie si se prajesc uscat, fara ulei, semintele de pin, pana se rumenesc putin. In acest mod li se intensifica gustul si capata o aroma oarecum asemanatoare cu cea a nucilor, sau alunelor. Se iau semintele de pin de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Se curata ouale de coaja si se taie in jumatate, pe lungime. Cu o lingurita se scoate galbenusul.

Se proceseaza cu un blender amestecul de galbenusuri cu piper alb, pesto, 1 lingura de seminte de pin prajite, parmesan, busuioc, capere, ansoa si iaurt. Se obtine o pasta omogena. Se gusta si se potriveste de sare (daca este nevoie, caci fileurile de ansoa sunt destul de sarate) si piper. Se poate potrivi si consistenta: daca este prea subtire se pot adauga seminte de pin, daca este prea groasa, niste pesto sau iaurt; se reproceseaza pana la obtinerea consistentei dorite.

Folosind o lingurita, sau un pos, se umplu jumatatile de ou cu pasta procesata. Se servesc cate 3 jumatati de ou, ornate cu masline, busuioc si seminte de pin intregi.

Alte retete de oua umplute:
Oua umplute – reteta de baza
Oua umplute cu branza Gorgonzola si verdeturi
Oua umplute cu castraveciori murati, verdeturi si branza
Oua umplute cu peste afumat si masline
Oua umplute cu somon afumat