Pachetele aburite cu tagliatelle si creveti

Reteta este de inspiratie italieneasca, dar eu am gatit-o printr-o metoda neobisnuita, rod al unor experimente pe care le-am facut de curand. Desi modul in care le-am gatit este ceva mai lung ca timp decat metoda traditionala, are avantajul de a gati atat pastele cat si crevetii impreuna, de a fi mai curata, mai comoda si, de ce nu?, mai interesanta prin insusi ineditul ei.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 1 portie
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
8 cozi de creveti, decorticate si curatate
80 g tagliatelle proaspete cu ou
1 1/2 lingura de sos pesto
1 lingura de ulei de masline
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingura de vin alb
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat
Instructiuni:
Se ung ghemele de tagliatellele cu 1 lingura de pesto, cat se poate de uniform. Se pune pe foc oala stimarului, ca apa sa dea in clocot.
Se taie o bucata de hartie pergament, indeajuns de mare ca sa cuprinda pastele si crevetii. Se pune in mijlocul ei uleiul de masline si se intinde putin cu o pensula. Peste ulei se asaza pastele unse cu pesto. Peste acestea se asaza crevetii. Se ung cu restul de pesto si se presara cu usturoi. Se sareaza si se pipereaza, apoi se stropesc cu vin.
Se aduna in sus marginile hartiei, ca o boccea, rasucind colturile. Se fixeaza cu o clema, ca pachetelul sa nu se desfaca.
Se pune pachetul pe sita stimarului, deasupra apei care clocoteste molcom, si se abureste 10 minute. Se deschide pachetelul si se rasfira putin pastele folosind o furculita. Se servesc pastele fierbinti, ornate cu frunzulite proaspete de busuioc.
Sfaturi:
Atentie la deschiderea pachetului, caci aburul din interior este fierbinte.
Pastele se ung cu pesto si se asaza pe hartia unsa cu ulei de masline ca sa se evite lipirea lor. Se rasfira cu furculita dupa ce au fost aburite, ca sa se poata manca mai usor.
Atentie la timpul de fierbere indicat pe ambalajul pastelor. Daca acesta este 4-5 minute, aburiti pastele 10 minute. Daca sunt indicate doar 2-3 minute, aburiti 6-7 minute.
Puteti verifica daca pastele sunt facute deschizand pachetul si gustand o tagliatella. Daca nu este facuta, se inchide pachetul si se continua aburitul alte cateva minute. Profitati de ocazie si rasfirati putin tagliatellele, daca tot ati deschis pachetelul, ca acestea sa se abureasca mai usor si mai uniform.
O alta metoda este sa fierbeti mai intai pastele 2 minute in multa apa clocotita, sarata. Apoi le scurgeti bine, le ungeti cu pesto si procedati ca in reteta, cu singura deosebire ca aburirea va dura doar 4-5 minute.
Puteti incerca si cu paste uscate, dar acestea trebuie fierte in prealabil cam jumatate din timpul inscris pe ambalaj, scurse si apoi amestecate cu pesto samd.


12 comentarii pe “Pachetele aburite cu tagliatelle si creveti

    • Radu Popovici spune:

      @retete culinare: ma bucur ca va place, desi as zice ca arata normal. Arata bine poate doar prin prisma faptului ca au fost gatite mai neobisnuit.

  1. simina spune:

    Excelenta metoda! Am sa incerc si eu neaparat. nu prea am gatit eu in pachetele dar parte foarte simplu. Multumesc pentru idee!

  2. alison spune:

    eu am gatit asa somon cu taitei japonezi,cu pesto de patrunjel verde cu usturoi,au mincat si mofturosii!dar am oparit inainte taiteii 2 minute ,fiind uscati.excelenta metoda ta,am sa incerc si eu cu paste proaspate!:)

    • Radu Popovici spune:

      @alison: Am incercat si eu cu taitei asiatici, dar mi s-a parut ca nu merg asa de bine cu pesto, ca pastele italienesti. Parca le lipsea ceva. Oricum, metoda este de retinut, mai ales pentru fructe de mare si peste, atata timp cat se timpul de gatit al pastelor se „pupa” cu cel al fructelor de mare. La peste nu este problema, caci ramane suculent chiar daca este gatit mai mult timp. Fructele de mare se intaresc insa.

  3. memphis spune:

    Uau! Nu mi-a trecut niciodata prin cap sa gatesc pastele in aburi. Arata foarte bine iar metoda are avantajul ca gateste tagliatellele si crevetii odata si nu speli decat tacamurile cu care mananci. Foarte interesanta idee!

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Imi pare bine ca ti-a placut. M-am distrat teribil experimentand cu diferiti timpi de aburire si cu diferite tipuri de paste. Este o metoda comoda, odata ce stii timpii corecti de aburire. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.