Reteta este de inspiratie italieneasca, dar eu am gatit-o printr-o metoda neobisnuita, rod al unor experimente pe care le-am facut de curand. Desi modul in care le-am gatit este ceva mai lung ca timp decat metoda traditionala, are avantajul de a gati atat pastele cat si crevetii impreuna, de a fi mai curata, mai comoda si, de ce nu?, mai interesanta prin insusi ineditul ei.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 1 portie
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
8 cozi de creveti, decorticate si curatate
80 g tagliatelle proaspete cu ou
1 1/2 lingura de sos pesto
1 lingura de ulei de masline
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingura de vin alb
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat

Instructiuni:
Se ung ghemele de tagliatellele cu 1 lingura de pesto, cat se poate de uniform. Se pune pe foc oala stimarului, ca apa sa dea in clocot.

Se taie o bucata de hartie pergament, indeajuns de mare ca sa cuprinda pastele si crevetii. Se pune in mijlocul ei uleiul de masline si se intinde putin cu o pensula. Peste ulei se asaza pastele unse cu pesto. Peste acestea se asaza crevetii. Se ung cu restul de pesto si se presara cu usturoi. Se sareaza si se pipereaza, apoi se stropesc cu vin.

Se aduna in sus marginile hartiei, ca o boccea, rasucind colturile. Se fixeaza cu o clema, ca pachetelul sa nu se desfaca.

Se pune pachetul pe sita stimarului, deasupra apei care clocoteste molcom, si se abureste 10 minute. Se deschide pachetelul si se rasfira putin pastele folosind o furculita. Se servesc pastele fierbinti, ornate cu frunzulite proaspete de busuioc.

Sfaturi:
Atentie la deschiderea pachetului, caci aburul din interior este fierbinte.

Pastele se ung cu pesto si se asaza pe hartia unsa cu ulei de masline ca sa se evite lipirea lor. Se rasfira cu furculita dupa ce au fost aburite, ca sa se poata manca mai usor.

Atentie la timpul de fierbere indicat pe ambalajul pastelor. Daca acesta este 4-5 minute, aburiti pastele 10 minute. Daca sunt indicate doar 2-3 minute, aburiti 6-7 minute.

Puteti verifica daca pastele sunt facute deschizand pachetul si gustand o tagliatella. Daca nu este facuta, se inchide pachetul si se continua aburitul alte cateva minute. Profitati de ocazie si rasfirati putin tagliatellele, daca tot ati deschis pachetelul, ca acestea sa se abureasca mai usor si mai uniform.

O alta metoda este sa fierbeti mai intai pastele 2 minute in multa apa clocotita, sarata. Apoi le scurgeti bine, le ungeti cu pesto si procedati ca in reteta, cu singura deosebire ca aburirea va dura doar 4-5 minute.

Puteti incerca si cu paste uscate, dar acestea trebuie fierte in prealabil cam jumatate din timpul inscris pe ambalaj, scurse si apoi amestecate cu pesto samd.