Aceste omlete asiatice sunt un preparat versatil si hranitor. Ingredientele listate de mine ca umplutura sunt doar una dintre zecile de variante posibile. Thailandezii folosesc, cel mai adesea, creveti, pui si porc, alaturi de diferite vegetale, crude sau gatite.


Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 persoane
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
8 oua mari
2-3 linguri de apa
1/2 ardei iute, tocat (optional)
sare (sau sos de peste ori sos de soia)
1 lingura de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
4 cepe verzi, tocate
2 lingurite de pasta de curry rosu
150 g creveti, tocati
10 g ridiche alba, rasa
30 g ciuperci shiitake uscate
1/2 castravete, tocat
coriandru proaspat, tocat

Ingrediente:
Se bat ouale cu apa si se sareaza. In loc de sare se pot adauga 2-3 lingurite de sos de peste sau sos de soia, daca doriti. Se incinge putin ulei intr-o tigaie mare si se gatesc omletele, una cate una. Se scot pe o farfurie si se stivuiesc una peste alta, separate intre ele cu folie de plastic sau cu hartie pergament.

Intre timp se rehidrateaza cviupercile in apa fierbinte, timp de 30 minute. Se scot din apa, se storc bine si se taie fasiute, sau se toaca.

Se incinge uleiul si se gatesc ceapa verde si ardeiul iute impreuna cu pasta de curry, timp de 1 minut. Se adauga ciupercile si ridichea si se continua alte 1-2 minute, apoi se adauga crevetii si se gatesc 3 minute, sau pana ce sunt facuti.
Se ia wok-ul de pe foc, se adauga coriandrul si castravetele si se amesteca bine.

Se imparte mixtura de creveti intre omlete si se pune in centrul lor. Se impaturesc omletele peste umplutura. Se transfera apoi pachetelele intr-un steamer, asezandu-le cu imbinarea in jos. Se gatesc in aburi 3-4 minute, pana ce sunt fierbinti.

Se servesc imediat pe foi de salata, alaturi de un sos usor picant si citric (sau de sosul dvs. preferat), presarate cu ceapa verde tocata si frunze de coriandru.

Nota:
Eu am servit pachetelele la ceva vreme dupa ce le-am preparat. Daca le serviti imediat, iar omletele sunt inca relativ calde (le puteti pastra pe o farfurie asezata pe usa deschisa a cuptorului, care este aprins la temperatura minima, acoperite cu un prosop umed, ca sa nu se usuce) sariti peste partea cu incalzire in aburi.

Mie imi plac preparatele picante, de aceea am folosit la prepararea umpluturii pasta de curry rosu si am mai si servit omleta cu un sos picant. Daca aveti papilele mai sensibile, renuntati la pasta de curry atunci cand preparati umplutura; asezonati-o simplu, doar cu sare sau putin sos de peste ori de soia, si finisati asezonarea doar cu sosul cu care serviti omletele.
Ori, renuntati sa le serviti cu sos suplimentar.

Daca aveti in casa un rest de orez fiert, ramas de cu o zi inainte, il puteti adauga la umplutura, pentru un plus de satietate.