Pachetele de primavara

Pachetele de primavara – reteta asiatica

Aceasta reteta, extrem de populara in Asia de sud-est, are nenumarate variatiuni, functie de umplutura aleasa. Rulourile se pot prepara ca in reteta de fata, sau crocante, prajite in baie-de-ulei pana ce se rumenesc.
pachetelePrimavara - Pachetele de primavara 1 - Retetele lui Radu

  • Bucatarie: thailandeza
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 4 portii
  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei de alune
  • 8 cepe verzi, taiate bucatele de 5 cm lungime
  • 1 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat
  • 1 morcov mediu, taiat julienne
  • 1 ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri
  • 200 g muguri de fasole soia
  • 16 creveti medii, decorticati si fierti, taiati bucatele
  • 3 linguri de sos de soia
  • 1-2 linguri de sos iute (optional)
  • 16 foi de salata verde de dimensiune potrivita (ceva mai mici decat foile de hartie de orez)
  • 16 foi de hartie de orez cu diametrul de 16 cm
  • sos picant thailandez pentru fructe de mare, pentru servit

Instructiuni de preparare:

  • Se incinge uleiul intr-un wok (sau tigaie mare) si se stir-fry 30 de secunde ceapa verde si ardeiul iute. Se adauga morcovul, si ardeiul gras si se stir-fry 1 minut.
  • Se ia wok-ul de pe foc si se adauga mugurii de fasole, crevetii si sosurile de soia si cel iute. Se amesteca bine, se gusta si se mai adauga sos de soia, sau sos iute, daca este nevoie.

Pachetele de primavara

 

  • Se imerseaza foile de hartie de orez, individual, in apa fierbinte si se scot dupa cateva secunde. Se lasa 1 minut pe un prosop de bucatarie, ca sa se inmoaie; astfel, nu vor crapa la indoire si rulare.
  • Se pun hartiile de orez pe suprafata de lucru si se asaza cate o frunza de salata in centrul ei. Foaia de salata se curata de nervurile tari, care ar putea opune rezistenta la rulare. Se adauga 1 lingura de umplutura si se asaza in centrul foii de salata.
  • Se impaturesc peste umplutura cele doua parti laterale ale foii de orez.
  • Se impatureste partea cea mai apropiata de maini, acoperind colturile deja impaturite.
  • Se ruleaza spre marginea libera, fixand lateralele, in acelasi timp, ca sa nu se desfaca.
  • Se continua rularea pana ce umplutura este bine inchisa.
  • Se servesc rulourile cu sos thailandez pentru fructe de mare, sau un alt sos, dupa cum preferati.

16 comentarii pe “Pachetele de primavara

  1. Iulia spune:

    Hartia de orez o am .Problema mea era ca nu stiam cum sa folosesc foile si cum sa pregatesc umplutura.Multumesc pentru reteta.
    Daca vreau sa le prajesc folosesc aceiasi umplutura mai putin foaia de salata?

    • Radu Popovici spune:

      @Iulia: Merge. Puteti incerca sa mai adaugati ceva legume la umplutura, taiate fideluta: morcovi, varza, ceapa verde, chiar si salata. Prajiti-le putin, doar pana incep sa se faca aurii.

  2. Adrian spune:

    Se poate folosi si coca din faina, apa si sare in loc de hartie de orez…taiate foate subtire…:), si aplatizate… avantajul e ca la aceasta coca facuta “in casa” e ca se poate face dupa modelul acelor “dumplings” din restaurantele chinezesti si de asemenea, se pot fierbe…si se pot servi cu otet de orez…

    • Radu Popovici spune:

      @Adrian: Nu iti ies foile atat de subtiti cand le faci in casa. Cum eu sunt cam lenes cand vine vorba de foi si aluaturi, prefer sa le cumpar. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: Cred ca la tine se gasesc mai usor tot felul de variante pentru “wrappers” (foile care invelesc umplutura). Mie mi s-a parut destul de greu de lucrat cu aceste hartii de orez.

  3. Ada spune:

    Am facut si eu pachetele cu foi de orez, am fost in al noualea cer 🙂 cand le-am vazut la Metro acum cativa ani. Le-am vrut prajite si aici a fost beleaua ca au facut tare urat in ulei, probabil nu le-am sters, nu-mi amintesc exact iar rezultatul era altul decat cel asteptat, cred ca ce mancasem eu in cele cateva (putine) restaurante chinezesti nu semana cu aceste pachetele din cauza ca erau facute cu foi din acelea f subtiri de placinta, e banuiala mea dar alea mi-au placut mai mult.

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Depinde ce fel de foi ai folosit. Sunt foi rigide, ca cele folosite de mine. Mai exista si alte foi moi, care se ruleaza milt mai usor si care se prajesc bine. Nu se folosesc doar foi de hartie de orez, ci tot felul de aluaturi din faina de grau, amidon si alte asemenea.

  4. Strati spune:

    Am gasit si eu in Tulcea foite de orez. Ideea este ca nu prea sunt instructiuni pe ele si vreau sa intreb:
    1. Daca se gatesc dupa o saptamana, doua, e nevoie sa fie tinute la rece sau in congelator?
    2. Cat se tin la inmuiat, nu ca timp, ci ca textura?
    3. Daca scot crevetii si mugurii de fasole ce recomandati sa bag in reteta in locul acestora?

    • Radu Popovici spune:

      @Strati:
      1. Se tin la loc uscat, in ambalajul original inchis, in camara
      2. In afara de metoda descrisa in reteta, se mai pot inmuia intre doua prosoape umede. Trebuie ca foaia sa se faca elastica (se indoaie usor, fara a se rupe sau crapa).
      3. Se poate folosi orice fel de umplutura, atata timp cat este relativ uscata, fara mult sos.

    • Radu Popovici spune:

      @tache.aurelia: Nu v-am uitat, dar, cum nu am facut niciodata paine din orez, sau secara, trebuie sa iau o reteta de pe internet, sau din biblioteca, si inca nu am gasit ceva simplu, in care sa am incredere ca iese bine. Ma ocup in continuare de problema.

    • Radu Popovici spune:

      @tache.aurelia: Am gasit o reteta care pare interesanta si usor de facut. Nu am incercat-o, dar, dupa cum suna, cred ca va functiona.

      Reteta foloseste orez fiert ramas de pe o zi pe alta, obtinandu-se o paine cu textura moale si elastica, un piculet umeda, si foarte gustoasa.

      1 lingurita de sare
      7 g drojdie uscata
      1 lingura de zahar
      2 linguri de smantana
      1/2 cana cu orez fiert
      2/3 cana cu apa calda
      1 1/2 cana cu faina de orez

      Intr-un castron, se amesteca sarea cu drojdie, zahar, smantana, orez si apa.
      Se incorporeaza faina, cate 1/2 cana o data. Se framanta aluatul 5 minute, pe o suprafata presarata cu faina.
      Se unge cu putin ulei, sau unt, un castron. Se pune aluatul in castron si se intoarce ca sa se unga cu grasimea cu care este uns vasul. Se acopera cu un prosop curat si se lasa sa creasca, intr-un loc cald, timp de 45 de minute, sau pana isi dubleaza volumul.
      Se loveste aluatul cu pumnii, ca sa iasa aerul si se framanta 3 minute, pe o suprafata presarata cu faina. Se modeleaza aluatul sub forma unei paini.
      Se unge cu grasime o tava de copt, sau o forma. Se pune aluatul in tava, se acopera cu un prosop curat si se lasa sa creasca alte 30 de minute, pana cand isi dubleaza din nou volumul.
      Se coace painea 30 de minute la 180 °C (mediu) pana ce se rumeneste. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca pe un gratar metalic, ca sa fie aerata la partea inferioara si sa nu se umezeasca de la aburii condensati.

  5. Tibi spune:

    exista un plugin pentru wordpress, facut special pentru “apasaci” ca mine care apasa pe “Post My Comment” fara sa-l citeasca in prealabil si abia cand e in pagina vad ca au mancat un spatiu sau o virgula. Pluginul permite utilizatorului sa-si editeze comentariul timp de 10 minute dupa ce l-a trimis. Nu stiu cum se numeste dar, asta fiind cam singurul blog pe care mai las comentarii, aici imi lipseste :D.

  6. Tibi spune:

    M-am chinuit cu foile alea de orez de mi-au iesit ochii din cap. Daca nu sunt tinute suficient in apa, sunt casante si se sparg. Daca sunt tinute prea mult, devin prea gelatioase si se rup foarte usor. Trebuie tinute in apa exact cat trebuie caltfel nu se pot impaturi. Altfel, reteta e chiar buna.

Dă-i un răspuns lui Ada Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.