Cum v-am spus deja, sunt in renovari. Asta inseamna nu doar ca a trebuit sa ne mutam de acasa, dar si ca nu am mai gatit de vreo 3 saptamani, ceea ce ma face sa postez din “memorie”, adica din rezerva mea de retete puse deoparte exact ca sa pot acoperi astfel de ocazii. Nici nu va inchipuiti ce dor imi este de tigaile mele!
Reteta de fata este simpatica si deosebita, cu alte cuvinte va propun din nou o mica inventie, care are meritul de a fi indeajuns de decorativa ca sa va impresionati musafirii, si indeajuns de gustoasa ca sa va simtiti rasplatite eforturile. Va poftesc, deci, s-o incercati.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 0 plus racire
Ingrediente:
1 cana cu orez alb cu bob lung, fiert si racit
5-6 felii de somon afumat, circa 175 g in total
5 cm bucata de castravete verde, taiat cubulete mici
120 g branza telemea de oaie sau de capra, taiate cubulete mici
1 rosie coapta dar ferma, curatata de seminte si taiata bucatele
2 cepe verzi, tocate
2 linguri de maioneza
2 lingurite de suc de lamaie
1 lingura de marar proaspat, tocat
sare
piper negru, proaspat macinat
feliute de lamaie, pentru servit
fire de marar proaspat, pentru ornat
Instructiuni:
Se captusesc 2 boluri de circa 120-150 ml cu film alimentar, apoi cu cate 2 felii de somon afumat. Se pun deoparte bucatile de somon ramase.
Se adauga la orez maioneza, sucul de lamaie, mararul tocat, jumatate din ceapa verde tocata, castravetele, rosiile si branza feta si se amesteca bine. Se asezoneaza cu sare si piper.
Se pune mixtura de orez in boluri si se preseaza ca sa nu se formeze goluri de aer. Se netezeste umplutura la suprafata, iar peste ea se impaturesc feliile de somon afumat. Tot deasupra se asaza si bucatelele de somon ramase si puse deoparte, astfel ca umplutura sa fie complet acoperita.
Se pun bolurile in frigider timp de minim 1 ora, apoi se rastoarna pe farfurii individuale. Se ridica cu grija bolurile, se dezlipeste filmul alimentar, apoi se garniseste fiecare pachetel cu feliute de lamaie, restul de ceapa verde si fire de marar proaspat, dupa care se servesc.
Sfaturi:
Puteti folosi si orez cu bob rotund. Acesta este mai lipicios si veti obtine o umplutura mai densa. Eu am preferat una mai aerata, dar este strict o problema de gust personal. Maioneza este de ajuns ca sa lege binisor si orezul cu bob lung, pe cel cu bob scurt il va lega cu atat mai bine.
In ce priveste maioneza, daca nu aveti chef de ea, inlocuiti-o cu smantana sau iaurt gros. As recomanda mai repede iaurtul, caci este ceva mai acrisor si se leaga mai bine cu pestele afumat, ocazie cu care puteti reduce putindin cantitatea de suc de lamaie.
Puteti folosi si o branza mai putin sarata decat telemeaua. Somonul afumat contine deja destula sare, asa ca poate doriti sa reduceti cantitatea de sodiu folosind o branza mai dulce, ca mozzarella, ricotta sau un cascaval mai nesarat.
In ce priveste legumele, eu am folosit castravete, rosii si ceapa verde, atat pe considerente de gust, cat si de textura si culoare. Puteti utiliza si mere, ardei grasi de diverse culori, mazare, morcov, telina, chiar si masline. In cazul acestora din urma, atentie cum le potriviti cu branza si pestele afumat, ca sa nu le nimeriti pe toate foarte sarate.
Ca varianta, puteti adauga in umplutura, eventual in locul branzei, creveti fierti tocati bucatele; gustul lor fin ar face un contrast interesant cu gustul puternic si robust al somonului afumat.
O idee excelenta !! Ador somonul afumat, asa ca o voi incerca in curand. Multumim de reteta si sper sa te intorci cat mai repede in bucataria ta. O duminica minunata iti doresc !
@Ana Maria: Ma bucur ca iti place reteta. Intre timp renovarea s-a terminat, asa ca totul este in regula. 🙂
Am facut si eu reteta, si m-a surprins cat este de simpla. Mi-era un pic teama de aranjamentul feliilor de somon afumat, caci stiam cat sunt de fragile si se subtiri, dar a mers excelent. Am lasat “agregatele” in frigider peste noapte si s-au comportat excelent a doua zi. Soatia mea iti transmite multumiri, caci daca eu gatesc de amorul artei, ea duce greul cand ne vin prietenii pe cap, iar reteta ta se preteaza bine pentru aceste vizite.
@memphis: Ma bucur ca-i pot fi de folos. 🙂
La multi ani si toate cele bune!
Nu stiu ce e filmul alimentar…ma luminezi?
@Daiana: Multumesc si felicitari pentru prestatia de la concurs. Filmul alimentar este acel celofan subtire, care adera bine la sticla, ceramica, metal si plastic, cu care acoperi vasele ca sa nu intre/iasa miros si ca sa nu se usuce alimentele pastrate in ele.
Reteta are o prezentare ingenioasa. Am retinut procedeul. 🙂
Oho, de Ziua Muncii! Presupun ca asa ai si sarbatorit-o, muncind la casa. 🙂 Cat mai dureaza renovarea?
@simina: Pe 1 am fost cu familia, dar pe 2 am tras un smotru memorabil in bucataria proaspat renovata. Cred ca mai am vreo 2 saptamani si scap.
La multi ani! Acum am citit comentariul lui Toni si am aflat vestea. 🙂 Cand a fost ziua ta? Pe 1 sau 2 mai?
Asta chiar este o reteta pentru impresionat musafirii. Mi-am pus-o deoparte, caci ma paste saptamana viitoare o vizita a intregii familii. 🙂
@simina: Pe 1. Multumesc si bafta la gatit!
La Multi Ani, Radu! Cu intarziere. Am vazut pe FB ca a fost ziua ta. Sanatate si realizari culinare! 🙂 Fiindca am adus vorba de realizari culinare, reteta asta arata foarte bine, chiar spectaculos!
@toni: Multumesc pentru urare. Nu mai poti, dom’le! sa tii nimic ascuns! 🙂