Aceasta reteta are si varianta video.
Este probabil cel mai cunoscut fel de mancare thailandez, gatit in intreaga Thailanda si cunoscut de intreaga lume. Gustul trebuie sa fie dulce-acrisor-picant. Iuteala se regleaza din cantitatea de seminte de ardei iute indepartata.


Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preperare: 15 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
200 g taitei de orez
50 g tofu tare, taiat feliute si apoi cubulete mici
2 linguri ulei de alune
2 catei de usturoi, pisati
2 ardei iuti rosii, curatati total sau partial de seminte, tocati
100 g file de porc, taiat fasiute subtiri
120 g creveti proaspeti, decorticati, curatati de vinisoarele negre si tocati
7 cepe verzi, tocate (separat partea alba si cea verde)
2 linguri sos de peste
2 limete, coaja rasa si sucul de la
2 linguri zahar brun
2 oua batute
100 g muguri de fasole soia
1 legatura de coriandru (sau patrunjel), tocat
120 g alune caju pisate
frunze de ceapa verde taiate bucatele de 3-4 cm, pentru ornat

Instructiuni:
Se inmoaie cateva minute taiteii in apa calda, conform instructiunilor de pe ambalaj; apoi se scurg bine si se pun deoparte.

Se incinge uleiul intr-un wok si se stir-fry carnea de porc 3-4 minute. Se scoate din wok si se pune deoparte.
Se adauga in acelasi wok ceapa verde (partea alba), usturoiul, tofu si ardeii iuti si se stir-fry 2-3 minute.
Se adauga crevetii si se gatesc 2-3 minute.

Se aduce carnea de porc inapoi in wok, se adauga ceapa verde (partea verde) si taiteii, se amesteca, se acopera wok-ul si se gatesc ingredientele 1-2 minute.
Se adauga sosul de peste, sucul si coaja rasa de limeta, zaharul si ouale. Se gateste, amestecand continuu pentru ca ingredientele sa vina in contact cu ouale.

Se adauga mugurii de fasole, coriandrul si alunele pisate. Se orneaza cu frunze de ceapa verde si coriandru.