Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Paella este unul dintre preparatele cele mai cunoscute ale bucatariei spaniole. Derivat din pilaful adus in peninsula Iberica de arabi, paella este originara din zona Valenciei si isi trage numele de la tigaia specifica in care este preparata.
Paella cu ciuperci

Bucatarie: spaniola
Dificultate: mica
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 30 minute plus odihna

Ingrediente:
3 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingurita de seminte de chimen
200 g rosii tocate, din cutie
sare
250 g ciuperci asortate, taiate bucati
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de pasta de rosii
1 lingura de boia dulce
1 lingurita de boia iute
1/4 lingurita de firisoare de sofran
850 ml fond de legume sau de pui
1 1/2 cana cu orez “Riso Scotti” Bob cu Bob Colosal
2 linguri de marar proaspat

Instructiuni:
Se prajesc firisoarele de sofran uscat, fara ulei, intr-o tigaita. Se piseaza apoi fin.
Se prepara un sofrito. Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie plata, mare, la foc mic. Se adauga semintele de chimen si se gatesc 2 minute, sau pana cand incep sa sfaraie.

Se adauga rosiile si se sareaza. Se gatesc, amestecand din cand in cand, pana ce se inchid la culoare si capata o consistenta pastoasa, circa 8-10 minute.

Intre timp se incinge 1 lingura de ulei in alta tigaie, la foc mic-mediu, si se adauga ciupercile. Se sareaza se adauga usturoi si se gatesc circa 5 minute, la foc mic, pana ce lasa lichid. Se scurge lichidul si se pastreaza. Se mareste flacara si se soteaza ciupercile alte 2 minute, sau pana se rumenesc un pic. Se transfera pe o farfurie.

Se presara peste rosii boia dulce si iute, sofran si pasta de rosii. Se amesteca lent si constant, timp de 1-2 minute.

Se adauga fond si lichidul de la ciuperci. Se mareste flacara si se da mixtura in clocot. Se asezoneaza cu sare si piper. Se presara orezul cat mai uniform, apoi se netezeste cu spatele unei linguri de lemn, sau cu o spatula. Nu se amesteca.

Se distribuie ciupercile uniform peste orez. Se gateste mixtura, fara capac, circa 10 minute la foc iute, apoi se face flacara mica si se continua 8 minute, sau pana ce lichidul este absorbit, iar orezul este facut, dar putin al dente.

Se presara deasupra marar. Se ia tigaia de pe foc, se acopera cu prosoape de hartie si se lasa sa stea 5 minute inainte de a fi servita.