Este o specialitate valenciana (probabil adoptata de la arabi), dar populara in intreaga Spanie. Se poate folosi si orez pentru risotto. Exista foarte multe variante de paella, vezi amanunte aici.


Bucatarie: spaniola
Dificultate: mediu
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 1 ora

Ingrediente:
4 1/4 cani cu fond de legume (poate fi preparat din cubulete de concentrat)
400 g scoici decongelate
sare (optionala in cazul in care bulionul se prepara din cubulete de concentrat)
piper negru, macinat
4 linguri de ulei de masline extra virgin
1 ardei gras rosu, de dimensiune medie, curatat si taiat bucatele
250 g calmari, taiati bucatele
400 g creveti medii, decorticati
3 rosii medii, decojite, curatate de seminte si tocate
1 lingurita de boia dulce
1/2 lingurita de firisoare de sofran
1/4 cana cu boabe de mazare decongelate
2 cani cu orez cu bob scurt, sau mediu
 
Instructiuni:
Se prajesc intr-o tigaita firisoarele de sofran la foc mic, fara ulei, pana ce se inchid la culoare. Se piseaza apoi intr-o piua.

Intr-o tigaie mare se incinge uleiul, la foc mic. Se adauga ardeiul si se gateste 3 minute, amestecand frecvent pana ce incepe sa se rumeneasca. Se adauga bucatelele de calmar si se gatesc 5 minute, amestecand constant si racaind bine tigaia. 

Se micsoreaza focul la mediu-mic si se adauga rosiile si putina sare, amestecand din cand in cand, circa 10-15 minute, pana ce rosiile se inchid putin la culoare, iar mixtura capata o textura pastoasa.

Se apasa rosiile cu fundul lingurii, ca sa se sfarame cat mai mult si sa se integreze in sos. Se adauga boiaua si sofranul, amestecand cateva secunde. 

Se adauga fondul si mazarea. Se da mixtura in clocot si se fierbe timp de 10 minute. Se gusta si se potriveste de sare si piper. 

Se mareste flacara, se da mixtura in clocot si se adauga orezul, presarandu-l. Cu o lingura de lemn se da o roata prin tigaia, ca sa se verifice daca orezul este distribuit in mod egal. Nu se mai amesteca dupa aceea.

Se gateste orezul, fara a acoperi tigaia, timp de 10 minute, la foc iute. Se face apoi flacara mica si se gateste orezul alte 8 minute, pana ce tot lichidul este absorbit, iar orezul este gatit, dar ferm.
Se ia tigaia de pe foc, se acopera cu prosoape de hartie si se lasa la odihna, 5-10 minute. 

Intre timp, se incinge putin ulei intr-o alta tigaie, se adauga scoicile si crevetii si se prajesc 4-5 minute, amestecand ocazional. Cand crevetii se fac rozalii la culoare, se transfera fructele de mare in tigaie, la sfarsitul celor 5-10 minute de pauza, asezandu-i peste orez. Se serveste paella.