Paella cu fructe de mare

Este o specialitate valenciana (probabil adoptata de la arabi), dar populara in intreaga Spanie. Se poate folosi si orez pentru risotto. Exista foarte multe variante de paella, vezi amanunte aici.


Bucatarie: spaniola
Dificultate: mediu
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 1 ora

Ingrediente:
4 1/4 cani cu fond de legume (poate fi preparat din cubulete de concentrat)
400 g scoici decongelate
sare (optionala in cazul in care bulionul se prepara din cubulete de concentrat)
piper negru, macinat
4 linguri de ulei de masline extra virgin
1 ardei gras rosu, de dimensiune medie, curatat si taiat bucatele
250 g calmari, taiati bucatele
400 g creveti medii, decorticati
3 rosii medii, decojite, curatate de seminte si tocate
1 lingurita de boia dulce
1/2 lingurita de firisoare de sofran
1/4 cana cu boabe de mazare decongelate
2 cani cu orez cu bob scurt, sau mediu
 
Instructiuni:
Se prajesc intr-o tigaita firisoarele de sofran la foc mic, fara ulei, pana ce se inchid la culoare. Se piseaza apoi intr-o piua.

Intr-o tigaie mare se incinge uleiul, la foc mic. Se adauga ardeiul si se gateste 3 minute, amestecand frecvent pana ce incepe sa se rumeneasca. Se adauga bucatelele de calmar si se gatesc 5 minute, amestecand constant si racaind bine tigaia. 

Se micsoreaza focul la mediu-mic si se adauga rosiile si putina sare, amestecand din cand in cand, circa 10-15 minute, pana ce rosiile se inchid putin la culoare, iar mixtura capata o textura pastoasa.

Se apasa rosiile cu fundul lingurii, ca sa se sfarame cat mai mult si sa se integreze in sos. Se adauga boiaua si sofranul, amestecand cateva secunde. 

Se adauga fondul si mazarea. Se da mixtura in clocot si se fierbe timp de 10 minute. Se gusta si se potriveste de sare si piper. 

Se mareste flacara, se da mixtura in clocot si se adauga orezul, presarandu-l. Cu o lingura de lemn se da o roata prin tigaia, ca sa se verifice daca orezul este distribuit in mod egal. Nu se mai amesteca dupa aceea.

Se gateste orezul, fara a acoperi tigaia, timp de 10 minute, la foc iute. Se face apoi flacara mica si se gateste orezul alte 8 minute, pana ce tot lichidul este absorbit, iar orezul este gatit, dar ferm.
Se ia tigaia de pe foc, se acopera cu prosoape de hartie si se lasa la odihna, 5-10 minute. 

Intre timp, se incinge putin ulei intr-o alta tigaie, se adauga scoicile si crevetii si se prajesc 4-5 minute, amestecand ocazional. Cand crevetii se fac rozalii la culoare, se transfera fructele de mare in tigaie, la sfarsitul celor 5-10 minute de pauza, asezandu-i peste orez. Se serveste paella.


  1. ba12lu34 spune:

    am incercat si eu acest fel de mancare. absolut scarbos. prefer la orice ora o friptura cu o garnitura de cartofi cu rozmarin, sau o portie de sarmale. poate tipa romanul din mine dar bucataria romaneasca da clasa multora.

  2. Aprilia spune:

    Calmari, corect! Am ramas cu gindul la calamares, si am lasat a-ul de gust :). Multumesc pentru confirmarea cu fructele de mare „proaspat decongelate”.

    • Radu Popovici spune:

      @Aprilia: Cat timp nu exista o cerere reala de fructe de mare pe piata noastra (caci publicul nu este educat sa manance aceste alimente si sunt si cam scumpe pentru buzunarele romanilor), oferta va fi si ea extrem de firava. Oricum ar fi insa oferta, tot chestii congelate vom manca. Pestele si fructele de mare se strica extrem de repede, chiar tinute pe pat de gheata. Chiar si in restul Europei, prospaturile fie se gasesc doar langa mare, fie la preturi pe masura, care depasesc puterea de cumparare a cetateanului mediu.

  3. Aprilia spune:

    o sa caut cartea, multumesc pentru recomandare. Cit priveste crevetii, de asta am zis de langostine, care se gasesc proaspete si se poate face si „supa”. Normal ca se prajesc crevetii, am facut de multe ori ” a la plancha”, cu un pic de usturoi si patrunjel, insa imi plac foarte mult si cu ciuperci si smintina. Am vazut la Susi Diaz o reteta, tortelini din creveti umpluti (umplute?!) cu ciuperci- multa munca insa super rezultat.
    Midiile mi s-au parut f ieftine aici (sub 10 lei/ kg), cred ca paella iese bine cu creveti decorticati si zeama de la midii. Am vazut si fructe de mare congelate, erau niste creveti si calamari care aratau f bine, o sa fac o incercare, insa ii separ inainte, fiindca difera timpul de fierbere.

    • Radu Popovici spune:

      @Aprilia: Calmarii (asa sunt listati in DEX) se gatesc in doua feluri: fie foarte rapid, oarecum similar cu crevetii, chiar ceva mai rapid, sau fierti molcom indelung, minim 30-45 de minute.
      Fructele de mare congelate sunt foarte OK. La noi sunt de departe preferabile, caci ceea ce se vinde „proaspat”, este de fapt decongelat si pus pe pat de gheata, in vitrina. Este mai sigur sa-ti decongelezi singur „marfa”, peste noapte, in frigider.

  4. Aprilia spune:

    Eu am vazut in Spania ca crevetii si scoicile mici (almejas, berberechos etc.) se pun direct in orez, nu se prajesc deloc. Partea ramasa de la creveti dupa decorticare (nclusiv capetele), se fierbe si zeama se foloseste la paella. Merge si cu langostinos (crevetii gri, care nu sint totuna cu gambas, crevetii roz – vorbesc de culoarea lor cind sint cruzi, fiindca dupa gatire sint roz; diferenta de gust si textura e mare intre cele doua specii, desi in paella nu e evidenta).
    Midiile se desfac la abur si de pun de decor, pastrind doar jumatate din scoica, deci nu intra in contact cu orezu; se poate folosi si zeama lor, insa are o aroma f puternica. Oricum spaniolii nu prajesc mult fructele de mare (nu prajesc mai nimic f mult). Daca va intereseaza bucataria spaniola puteti sa va uitati pe site-ul canalului lor special (Cocina), unde puteti citi/ vedea nenumarate retete. Ce am scris aici despre paella e vazut si invatat de la localnici in Andalucia.

    • Radu Popovici spune:

      @Aprilia: Sunt convins ca ati vazut si alte moduri de a face paella. Eu insumi am gatit-o in cateva feluri. Oricum, nu este obligatoriu s-o gatiti ca mine. O puteti prepara cum va convine. Paella se gateste in toata Spania, si exista foarte multe variante care difera nu doar ca ingrediente, ci si camod de a gati acest preparat.
      Pentru documentatie ecista nenumarate carti. Dau un singur exemplu: „La Paella”, scrisa de Jeff Koehler; poate fi un inceput bun pentru cineva care doreste sa inteleaga corect acest preparat.

      In ce priveste supa de capete si cochilii de creveti, nu este specifica Spaniei. Am vazut-o facuta si in Thailanda, ca sa dau doar un exemplu. Am facut-o si eu de cateva ori, dar cand gatesc doar cateva portii de paella (si oricum crevetii cruzi care se gasesc la noi nu prea au capete), nu mai are rost sa fierb o mana de cochilii. 🙂

      Spaniolii prajesc bine mersi si creveti, si alte carnuri,: au o gramada de astfel de retete, de la tapas-uri pana la preparate mai complexe. Nu prajesc crevetii mult, caci 3-4 minute este de ajuns… in orice tara, nu doar in Spania. 🙂

  5. Sylvia spune:

    Nu am mai facut de tare multa vreme, execelent arata mi-ai facut pofta. Saptamana asta va fi sigur paella intr-o zi 🙂 . Varianta aceasta cu fructe de mare o prefer si eu, ca sa-i pacalesc sa manance si baietii mei mai adaug cateodata si pulpe de pui.

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: Si pentru mine este varianta preferata de paella. Mi se pare ca fructele de mare se „pupa” cel mai bine cu orez si sofran.

    • Radu Popovici spune:

      @Bianca: Mi-ar placea sa stau in Spania cateva luni, intr-un oras mai mic, ca Toledo, de exemplu, si sa vizitez pe indelete toata zona din jurul sau. Poate dupa pensie… 🙂

  6. silvi0ara spune:

    As vrea sa-mi recomanzi tu o reteta,care nu este foarte iute.Trebuie sa recunosc ca nu imi face bine mancarea prea iute.Am fost in Thailanda,o tara frumoasa si exotica,dar……..am avut ceva probleme cu mancarea de acolo.Doar mirosul iute ,care emana la fiecare colt de strada imi dadea dureri de stomac.As prefera o aroma dulce acrisoara.

  7. silvi0ara spune:

    Am intarziat un pic cu raspunsul, dar mancarea a iesit delicioasa. Toti ai mei au fost incantati de rezultat. Se pare ca le plac retetele pe care le faci. O sa incerc ceva nou din retetele tale. Felicitari inca odata pentru ce faci aici.

    • Radu Popovici spune:

      Bineinteles, totul este sa nu folosesti orez cu bob lung. Mai multe detalii despre orezul ce poate fi folosit la paella gasesti aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.