Am o jucărie nouă: răzătoarea Microplane

Razatoarea de calitate – o ustensila ce te poate scoate din multe dificultati

Cu câteva zile în urmă v-am prezentat o răzătoare ceramică Kyocera, frumos construită, excelentă în multe situaţii.

V-am mai spus că am cumpărat-o de pe site-ul FT-Shop, unde cei interesaţi pot găsi ustensile de bucătărie de foarte bună calitate.

Tot din acelaşi loc am cumpărat un alt tip de răzătoare, o Microplane, fabricată în SUA şi asamblată în Mexic. Cine spunea că americanii nu mai produc nimic? Iată, produc răzătoare de bună calitate. Sau, mai corect, de foarte bună calitate, căci este construită într-un mod cu totul special.

Razatoare Microplane
Razuitoarea Microplane a fost inventată în 1990 de fraţii Richard şi Jeff Grace, la fabrica lor, „Grace Manufacturing Inc.”, din Russellville, Arkansas, SUA.

Lamele răzătorilor Microplane sunt obţinute printr-un proces total diferit de cele ale răzătoarelor standard, procedeu numit foto-gravare, prin care orificiile sunt dizolvate folosind procedee chimice, rezultând astfel lame care feliază extrem de fin, fără să rupă sau să sfâşie, tăioase şi rezistente.

Razatoare Microplane
Am în bucătărie, în afară de răzătoarea ceramică, trei răzătoare standard.

Una dintre ele este germană, de bună calitate, pe care am dat destul de mulţi bani acum vreo 2 ani.

Totuşi, niciuna dintre ele nu se compară cu Microplane.

Aceasta rade extrem de fin si diferenţa se vede mai ales la citrice. Coaja este rasă perfect, fără ca răzătoarea să radă membrana albă, amăruie, de sub coaja.

Răzătura iese perfect, foarte fina şi, credeţi-mă, este o diferenţă sesizabilă. Am folosit răzătoarea şi la ghimbir, Parmesan, ciocolată şi s-a comportat perfect.

Razatoare Microplane
Am căutat pe Internet date despre fiabilitatea ei, dar nu am găsit nimic. Probabil încă nu s-a stricat nimănui vreo răzătoare Microplane.

Oricum, impresia pe care o lasă este de soliditate şi anduranţă. Orificiile răzuitoare par extrem de rezistente, iar muchiile rămân foarte ascuţite.

Razatoare Microplane
Microplane mai are un detaliu constructiv interesant şi folositor: spatele ei este curbat, ca să formeze un fel de şanţ în care se colectează cea mai mare parte a răzăturii. Aceasta se adună apoi uşor, împingând-o cu degetul în vasul colector.

Răzătoarea vine şi cu o teacă de protecţie, din plastic. Deşi este extrem de ascuţită, este foarte sigură şi se spală foarte uşor.

Preţul ei este destul de ridicat, dacă mai ţin bine minte undeva pe la 100 lei. Una obişnuită, din supermarket, costa circa 20 lei, dar diferenţa de calitate este foarte mare, pe măsura preţului.

O răzătoare Microplane rezistă însă cel puţin de 10 ori mai mult decât una de 20 lei; este deci o investiţie profitabilă pe termen mediu şi lung. Ştiţi cum se spune: suntem prea sărai ca să cumpărăm lucruri proaste.

Oricum, eu am una acasă, lucrez excelent cu ea (şi cu cea ceramică, celelalte răzătoare metalice zac acum uitate, într-un sertar) şi v-o prezint, ca să ştiţi despre ce este vorba atunci când daţi de ea pe Internet sau prin vreun magazin.

Citeste tot

Pe scurt despre toban jiang

“Toban jiang” (sau “dou ban jiang” ori “doban jiang”) este un sos gros, sau o pastă, preparată din fasole fermentată, ardei iuţi şi alte câteva adausuri. Este un condiment specific bucătăriei din Sichuan, preferata mea între bucătăriile regionale din China. Mulţi spun că această pastă este „sufletul” bucătăriei sichuaneze; multe preparate din Sichuan nu se pot, pur şi simplu, găti fără toban jiang.
Am mai atins pe acest blog tema unor condimente preparate pornind de la o bază de fasole fermentată şi cred că, înainte de a porni discuţia despre toban jiang, poate nu ar strica o mică trecere în revistă generală.
(more…)

Citeste tot

Condimente online din Estonia

Dupa cum stim cu totii, este greu sa te aprovizionezi cu condimente sau alte ingrediente necesare atunci cand gatesti preparate mai exotice, mai ales in cazul celor care nu sunt bucuresteni. Numai eu stiu de cate ori trebuie sa indic in retete locul de unde am cumparat, sau unde s-ar putea gasi, un ingredient sau altul.
(more…)

Citeste tot

Gnocchi cu pui si sos de mustar

Iata o reteta simpla si rapida. Am asezonat-o destul de indraznet, riscand o combinatie mai putin obisnuita atunci cand se gatesc paste. De obicei sosurile pe baza de smantana se condimenteaza cu nucsoara si piper alb, dar aici am dorit un contrast de culoare, gust si aroma, asa ca am folosit piper negru, mustar si ardei iute.
Gnocchi cu pui si sos de mustar
(more…)

Citeste tot

Creveti prajiti in sos picant

Crevetii sunt un ingredient extrem de apreciat in intreaga Asie. Sunt gatiti, cel mai adesea, in asa fel incat sa absoarba aromele si gustul condimentelor, dar in acelasi timp sa-si pastreze textura ferma. Condimentele sunt folosite in asa fel incat sa nu acopere, ci sa puna in valoare gustul delicat al crevetilor.
Creveti prajiti in sos picant
(more…)

Citeste tot