Am o jucărie nouă: răzătoarea ceramică Kyocera

Dacă ar fi să numesc ustensilele de care un bucătar are neapărată nevoie să fie de foarte bună calitate, aş vorbi doar despre cuţitul de bucătar (vezi aici), de fundul de tocat (vezi aici) şi de o tigaie solidă, cu fundul gros şi cu inerţie termică mare.
Fără orice altceva te poţi descurca în bucătărie, dar fără un cuţit, un fund de tocat şi o tigaie bună este foarte greu. Este clar însă că orice alte ustensile de calitate îţi uşurează mult munca.
(more…)

Citeste tot

Pauză la Kanal D

Emisiunea de pe Kanal D, „Cafeaua de dimineaţă”, ia o pauză pe 31 iulie. Este posibil ca pauza să fie una definitivă, căci postul TV nu este mulţumit de peformanţa emisiunii. În ce priveşte rubrica mea culinară, şi ea va lua o pauză, binevenită pe canicula asta, când nu-ţi vine nici să mănânci, darămite să găteşti în dogoarea aragazului.
(more…)

Citeste tot

Tocurry

Tocana este unul dintre preparatele mele preferate apartinand bucatariei noastre. Eu o consider alternativa romaneasca la celebrele curry-uri gatite in Asia si nu numai. In mod traditional, tocana romaneasca se face cu cartofi, si asa am conceput si eu aceasta varianta. Diferenta este ca asezonarea o da, in principal, pasta “7 arome romanesti”, o mica inventie personala.

Folosirea acestei paste apropie tocana mea de curry-uri, atat prin faptul ca este mai bogat asezonata, cat si ca mod de efectuare a asezonarii, cam ca un hibrid de tocana si curry… adica un tocurry.
(more…)

Citeste tot

Un pic de orez parboiled

Scriu acest articol mânat de ideea că este o bună ocazie pentru a lămuri câteva confuzii legate de produsul numit orez parboiled. Am spus „produs”, căci parboiled nu denumeşte o varietate de plantă, aşa cum este orezul cu bob lung sau cu bob scurt, şi nici nu este rezultatul unei simple procesări mecanice, ca în cazul orezurile albe, brune sau negre.
(more…)

Citeste tot

Salata de mere cu nuci si portocale

Aceasta reteta are si varianta video.

Va prezint o salata mai neobisnuita, dar care va va surpinde in mod placut. Incercati-o si sunt convins ca o veti introduce in meniul destinat meselor in familie si musafirilor mai deosebiti. In plus, este un mic dejun, gustare sau cina extrem de potrivita cu zilele calduroase, de vara.


(more…)

Citeste tot

Incredibila Asie

De patru ori pe zi, la aceleaşi ore, un tren de călători străbate piaţa Maeklong, din nordul Bangkok-ului. Cu doar un minut înainte de trecere, trenul lansează un avertisment şi apoi îşi vede liniştit de cursă. Aparent aceasta are loc fără incidente, căci totul pare calculat la marele fix; stivele de produse, de pildă, sunt înalte exact atât cât să încapă sub tren; până şi etichetele produselor sunt astfel fixate încât să nu fie luate de suflu.
Odată trenul trecut, totul revine la “normal”.

Nici nu vreau să mă întreb ce gust au produsele acelea, asezonate cu praful ridicat de roţi, sau dacă trenul respectiv are toalete… Asia este, cu adevărat, incredibilă!

Citeste tot