Curry de ciuperci

Propun aceasta reteta vegetarienilor si celor care tin post. Este gustoasa si foarte aromata. Acest curry se poate servi ca atare, ca insotitor al preparatelor pe baza de carne, sau alaturi de orez cu bob lung (de preferinta Basmati), fiert.
Curry de ciuperci
(more…)

Citeste tot

Porc cu muguri de fasole si sos caramel

Preparatul este interesant, aromat, gustos si ofera contraste excelente de gust (dulce-acrisor-iute) si de texturi (frageda-crocanta). Reteta reflecta, prin modul de preparare si de servire, influenta exercitata de bucataria franceza asupra celei vietnameze. Ingredientele sunt insa tipic asiatice, ceea ce poate pune unele probleme de aprovizionare (vezi mai jos Substituenti).
Porc cu muguri de fasole si sos caramel
(more…)

Citeste tot

Paste cu pesto

Aceasta reteta are si varianta video.

Pastele merg foarte bine cu gustul si aroma delicata a sosului pesto. Reteta de fata foloseste doua variante de sos pesto, cu busuioc si cu rosii uscate la soare. Ambele variante sunt adaptate la ceea ce se gaseste mai usor pe piata noastra si la puterea de cumparare a majoritatii populatiei, caci am folosit nuca in locul semintelor de pin si rosiile proaspete in locul celor uscate la soare, ambele ingrediente inlocuite fiind mai scumpe si mai greu disponibile.


(more…)

Citeste tot

Pui balti

„Balti” este cuvântul ce denumeşte un curry gătit într-un tip special de tigaie, de forma unui wok cu fundul plat. Reteta aceasta are un gust delicat, si o aroma complexa, bine echilibrata. Din cate am putut sa-mi dau seama, este reteta “balti” cea mai populara in Pakistan si nordul Indiei.
Pui balti
Serviti preparatul cu orez Basmati, daca este posibil, caci este mai parfumat.
(more…)

Citeste tot

Salata de portocale

Usoara, racoroasa, aromata si condimentata, aceasta salata plina de culoare este extrem de potrivita pe timp de vara. Este o reteta rapida si extrem de simpla, plina de culoare si de gust. As zice ca o puteti prezenta cu succes si musafirilor.
Salata de portocale
(more…)

Citeste tot

Best Western Costel

Ieri am fost invitat la deschiderea oficială a hotelului Best Western Plus Mari Vila. Nu stiu mare lucru despre hoteluri, dar vă pot spune că Best Western este cel mai mare lanţ hotelier din lume (ca număr de unităţi, vreo 4-5000 de hoteluri în întreaga lume). În general, în SUA şi Canada hotelurile Best Western sunt la un nivel, să zicem, modic, dar în unele părţi ale restului lumii, frizează luxul, aşa cum este cazul cu Mari Vila, care are 4 stele bine meritate.
(more…)

Citeste tot

Dulceata de nuci verzi

Dupa mine, dulceturile de nuci verzi si cirese amare sunt cele mai fine. Am fost zilele trecute in vizita la prieteni, iar norocul a facut ca in curtea lor sa fie cativa nuci foarte productivi. Am profitat de ocazie ca sa prepar (ajutat de gazda si de 2 voluntari curatitori de nuci) o dulceata de nuci verzi. Este prima data cand fac dulceata si recunosc ca sunt incantat de rezultat.
Dulceata de nuci verzi
(more…)

Citeste tot

Pe urmele roşiei – partea 1

Am spus de multe ori că istoria ingredientelor culinare este nu doar interesantă, dar chiar fascinantă prin răsturnările de situaţie şi întorsăturile pe care le ia destinul lor. Roşia este, probabil, alimentul a cărui istorie se aseamănă cel mai mult cu un roman de aventuri. Folosită la început doar ca arbust ornamental, urâtă şi temută, socotită a fi otrăvitoare, a devenit astăzi unul dintre alimentele cele mai populare.
(more…)

Citeste tot

Orez cu creveti

Orez cu creveti – reteta simpla, rapida (are si varianta video)

Reteta este simpla, rapida si foarte sanatoasa, pastrand in intregime nutrientii din alimente.

Crevetii se pot inlocui, daca doriti, cu bucati de file de peste, mai ales cu carne alba.

  • Bucatarie: Retetele lui Radu
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 2 portii
  • Timp de preparare: 10 minute
  • Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente pentru Orez cu creveti:

  • 1 cana cu orez cu lung
  • 1 1/4 cana cu apa
  • 12 creveti mari, decorticati si curatati
  • 2 linguri de ulei de masline extra virgin
  • 4 linguri de vin alb sec
  • 1 lingura de suc de lamaie
  • coaja rasa de lamaie, dupa gust
  • 1/2 lamaie
  • 1 catel de usturoi, dat prin razatoare
  • 3 catei de usturoi, tocati marunt
  • 1/2 ardei iute rosu, tocat marunt
  • 2 lingurite de zahar brun
  • 2 cepe verzi, taiate bucati de 2-3 cm, pe diagonala
  • 2 lingurite de ulei de orez
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • patrunjel proaspat, pentru ornat

Instructiuni (mod de preparare):

Se amesteca intr-un castron sucul de lamaie cu usturoi ras, 2 linguri de vin, zahar si 1 lingura de ulei. Crevetii se sareaza si se pipereaza, apoi se adauga in castron si se amesteca bine cu marinada.

Se pun orezul si apa intr-o caserola rezistenta la flacara. Se infige jumatatea de lamaie in mijlocul orezului. Se da in clocot, la foc mediu, apoi se micsoreaza flacara cat lichidul doar sa bolboroseasca, apoi se acopera caserola.

Se lasa sa fiarba 12 minute, se opreste flacara. Se adauga crevetii si se acopera rapid. Se lasa sa stea 5 minute, sau pana cand crevetii si orezul sunt facuti.

Intre timp, se incinge restul de ulei intr-o craticioara. Se adauga usturoiul tocat si ardeiul iute si se calesc 2 minute, la foc mic. Se adauga marinada ramasa de la creveti, restul de vin si ceapa verde, si se continua 1 minut. Se sareaza si se pipereaza.

Se serveste orezul cu creveti, direct din caserola, stropit cu sosul din craticioara si ornat cu patrunjel proaspat. Daca se doreste se stropeste cu putin ulei de masline extra virgin, pentru un plus de gust si aroma.

Citeste tot