Pui cu mango

Fructul de mango este folosit rareori în mâncărurile chinezeşti. Această reţetă este originară, probabil, din Asia de Sud-Est. Este deosebit de simpla si de rapida si are avantajul ca poate refolosi carnea gatita, ramasa de la mesele anterioare.

(more…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii: Mesopotamia (2)

Scurt istoric
Istoria Mesopotamiei se întinde, neîntrerupt, din paleolitic până în prezent. Mesopotamia a fost locul de emergenţă al celei mai vechi civilizaţii importante, care a intrat în istorie încă din epoca timpurie a bronzului. Istoricii socotesc Mesopotamia ca fiind leagănul civilizaţiei umane. Înflorirea oraţelor sumeriene, prima civilizaţie mesopotamiană, începe cu anul 5.300 î.H.
(more…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii: Mesopotamia (1)

Încep astăzi un material de o complexitate enormă, care va necesita mii de ore de muncă şi căruia nu îi întrevăd sfârşitul decât peste multe luni. Vă invit să plecăm împreună într-o formidabilă călătorie în timp, pe tot globul, ca să încercăm să descoperim împreună cum a început omul să gătească şi ce impact a avut acest lucru asupra dezvoltării sale.
Sper să fiu ajutat de dvs. cu completări şi păreri, cu încurajări şi critici constructive.
(more…)

Citeste tot

Fajitas de pui cu salsa de rosii

Este un preparat extrem de popular in Mexic, unde este servit la masa de zi cu zi. O fajita consta intr-o tortilla proaspat gatita, aduse la masa cand este calda, umpluta cu un amestec ce poate fi foarte diferit, si apoi rulata sau impaturita si mancata.
Varianta propusa de mine foloseste carne de pui gatita cu legume, iaurt si salsa de rosii.

(more…)

Citeste tot

Salsa de rosii

Salsa este un termen provenit din limba spaniola, unde inseamna sos. Exista multe variante de salsa, iar unele (asa cum este si cea propusa de mine) seamana, in opinia mea, mult mai mult cu o salata decat cu un sos, atat ca textura cat si ca mod de servire.

Varianta de salsa pe care v-o aduc in atentie este nu doar foarte gustoasa, ci si folositoare, caci cu ajutorul ei vom prepara maine niste fajitas, un alt preparat mexican extrem de popular.
(more…)

Citeste tot

Spice Trail (2)

Incepand cu data de 17 februarie BBC a realizat un serial de 6 episoade despre condimente. Sunt exceptional de bine realizate si reprezinta, pentru mine, genul de emisiune perfecta: bine documentata, bine realizata, interesanta, educativa.
(more…)

Citeste tot

Alb pe negru

In Spania aceasta reteta se gateste in timpul sarbatorii “Moyos e Cristianos” (adica mauri si crestini) care comemoreaza recucerirea Spaniei de sub stapanirea maura.

Preparatul este foarte colorat si decorativ, gustos si foarte satios; contine combinatia de orez cu fasole si citrice (adica proteine, carbohidrati cu amidon, fibre, vitamine si minerale), care il echilibreaza nutritional.
(more…)

Citeste tot