Pe scurt despre doenjang

În ultimele săptămâni v-am povestit despre câteva condimente specifice bucătăriei coreene: ssamjang şi kochujang. Astăzi aduc în discuţie un alt ingredient căruia arta culinară coreeană îi datorează enorm: doenjang.
“Doenjang” este o pastă de fasole soia fermentată. În coreeană “doen” înseamnă “gros”, iar “jang” înseamnă “sos gros”, sau “pastă”. Doenjang înseamnă, deci, “pastă groasă”.
(more…)

Citeste tot

Amestec curry chinezesc

Aminteam într-o reţetă de acum câteva zile de existenţa unui amestec de mirodenii curry, în variantă chinezească. Bucătăria chinezească, deşi este una dintre cele mai complexe şi mai diverse bucătării ale lumii, nu se remarcă prin utilizarea exhaustivă a condimentelor şi a amestecurilor de condimente. Totuşi, există câteva arome specifice, care creează identitatea sa; una dintre acestea este amestecul “curry” care, deşi este întâlnit şi în (numeroase) alte bucătării, are o reţetă diferită, extrem de personală.
(more…)

Citeste tot

Orez cu ciupercute sotate

Va propun o reteta simpla si rapida, fara ingrediente deosebite, potrivita pentru cei care tin post si pentru vegetarieni. Combinatia de condimente si modul in care este gatit preparatul dau acestuia o savoare deosebita, foarte atragatoare.
Reteta se prepara foarte repede si poate fi servita atat la pranz, cat si la cina.

(more…)

Citeste tot

Nu avem încredere în nutriţionişti!

O pledoarie pentru diversitate şi echilibru

Nu spun eu asta – deşi, mă rog, recunosc că nici eu nu am încredere totală în ei-, ci chiar cititorii mei, chiar dacă o fac în mod indirect. Recentul sondaj de opinie „Cum vă alimentaţi?” a strâns 1730 de participanţi, iar rezultatele sunt destul de interesante. Şi poate puţin îngrijorătoare…
(more…)

Citeste tot

Penne all’Alfredo

Iata din nou o reteta italieneasca extrem de simpla, originara, se pare, din regiunea Romei. Cu adevarat delicioasa, reteta alatura pastele sosului Alfredo, acesta combinand unt, smantana si branza, aromatizate de obicei cu nucsoara.

De obicei se folosesc paste lungi, ca fettuccine, dar sosul adera bine si la cele scurte, cum sunt penne-le si va garantez ca nu veti fi dezamagiti.
(more…)

Citeste tot

Spice Trail (1)

Incepand cu data de 17 februarie BBC a realizat un serial de 6 episoade despre condimente. Sunt exceptional de bine realizate si reprezinta, pentru mine, genul de emisiune perfecta: bine documentata, bine realizata, interesanta, educativa.
(more…)

Citeste tot