Pangasius cu ceapa verde

Este o reteta extrem de simpla si de rapida, un pic surprinzatoare ca metoda de gatit.
Pestele ar trebui sa fie, la modul ideal, extrem de proaspat, ca sa ofere savoarea sa maxima. Sosul este aromat si gustos, dar bine echilibrat, ca sa nu acopere gustul pestelui.

(more…)

Citeste tot

Curry Malabar de creveti

Este o reteta originara din Malabar, situat in nordul provinciei indiene Kerala. Am profitat de faptul ca aveam in congelator un pachet de frunze de curry si am incropit acest curry, preparat cu lapte de cocos. Sa nu va sperie multitudinea ingredientelor, cam asa gatesc indienii. Reteta este insa foarte simpla si cu adevarat deosebita.

(more…)

Citeste tot

Pe urmele pastei de muştar (4)

Continuăm istoria concisă a pastei de muştar şi mă voi referi, foarte pe scurt, la modul de fabricare şi la tipurile de muştar disponibile în întreaga lume.

Fabricare
Astăzi, în lume, se consumă circa 350.000 de tone de muştar anual, iar acest condiment este unul dintre puţinele cărora şi s-a acordat dreptul de a avea o zi specială: 1 august este, în SUA, ziua „naţională” a muştarului. Consumul cel mai mare de muştar se înregistrează tot în SUA, unde muştarul este al doilea condiment preferat, după ketchup.
Producătorii cei mai importanţi de muştar sunt Canada, Ungaria, India, Marea Britanie şi SUA. Climatul temperat este ideal pentru creşterea plantei.
(more…)

Citeste tot

Fettuccine al limone

Fettuccine al limone – reteta usoara si rapida

Exista unele retete uluitor de usoare, dar delicioase, aromate si pline de rafinament prin insasi simplitatea lor. Reteta de fata este de o simplitate egalata doar de finetea gustului si a aromei sale. Nu este doar o reteta usoara si rapida, ci una dintre cele care surprind foarte bine spiritul bucatariei italienesti, atat de generoasa, robusta si delicioasa, inspirand bucuria de a gati simplu si de a te bucura de gustul natural al ingredientelor.

(more…)

Citeste tot

Pe urmele pastei de muştar (3)

Continuăm astăzi istorie concisă a pastei de muştar şi ne vom referi, pe scurt, la epoca modernă, perioadă în care pasta de muştar începe să se fabrice industrial şi să se diversifice.

Epoca modernă
Se consideră că istoria modernă a muştarului începe când doi orăşeni, Maurice Grey şi Antoine Poupon, au fondat o companie, folosind reţeta lui Grey şi banii lui Poupon. Prăvălia lor originală încă există în Dijon. Am găsit însă date care atestă încă din 1747 existenţa, la Paris, a unei companii numită Maille (vezi mai jos). Se pare că Benjamin Franklin a adus pasta de muştar în SUA la întoarcerea sa de la Paris, în 1758.
(more…)

Citeste tot

Pe urmele pastei de muştar (2)

Continuăm astăzi cu istorie concisă a pastei de muştar şi vom povesti, pe scurt, despre lucrurile semnificative petrecute în Evul Mediu şi despre modul în care europenii de atunci foloseau acest condiment.

Evul Mediu
Încă din secolul al IX-lea, mânăstirile din Franţa obţineau un profit frumuşel din vânzările de pastă de muştar. În secolul următor, călugării de la St. Germain des Près, din Paris, au început propria lor producţie, valorificând cunoştinţele rămase de la romani.
(more…)

Citeste tot

Peste “afumat”

Am dat peste aceasta reteta intr-o carte (tradusa in limba engleza) a unuia dintre bucatarii chinezi foarte cunoscuti pe plan international: Deh-Ta Hsiung. Este numita “smoked fish”, adica “peste afumat” si m-a intrigat de la bun inceput. Numele retetei poate induce in eroare, caci pestele in chestiune nu este de loc afumat. El capata un usor gust si o usoara aroma de afumatura, caci este marinat si preparat intr-un fel cu totul deosebit, asa cum veti vedea mai jos.

Poate ca numele ales de autor nu este cel mai potrivit, dar am preferat sa-l preiau si el ca atare, ca omagiu pentru un profesionist de la care am avut multe de invatat.
(more…)

Citeste tot

Pe urmele pastei de muştar (1)

Unul dintre lucrurile care îmi plac la gastronomie sunt poveştile captivante care stau în spatele fiecărui ingredient, oricât de umil şi de banal ar părea el. Există ingrediente care, de când ne-am născut, sunt prezente în cămările, frigiderele şi farfuriile noastre. Le luăm ca atare, fiindcă le-am avut la îndemână chiar de când am deschis ochii, şi este cu atât mai surprinzător când aflăm că, de fapt, aceste umile alimente au în spate o istorie de mii de ani, uneori incredibil de captivantă. Voi începe un serial despre pasta de muştar, adică un condiment pe care cei mai mulţi dintre noi îl socotim banal şi incapabil de a ne mai oferi vreo surpriză. Şi totuşi…
(more…)

Citeste tot