Salata de iaurt cu legume si curry

Vi se intampla vreodata sa fiti flamanzi si sa aveti chef de ceva bun si aromat, dar sa va fie si o lene de zile mari? Ce tot intreb eu, normal ca vi se intampla si voua, caci oameni suntem cu totii…
Ei bine, am o reteta pentru astfel de momente. O salata foarte rapida, rusinos de simpla, racoritoare, aromata si gustoasa. O delicatesa obtinuta in doar cateva minute.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre uleiul de muştar (2)

Conspiraţia uleiului de muştar
Această a doua parte a articolului este dedicată unui exemplu de conspiraţie alimentară, aşa cum s-au întâmplat multe în ultimii 50 de ani. Documentaţia despre acţiunile întreprinse împotriva uleiului de muştar indian se găseşte pe Internet. Bineînţeles, nu am avut posibilitatea de a o verifica pe teren, dar faptele expuse acolo par destul de coerente şi de logice. Chiar dacă ar fi exagerate, ceea ce eu nu cred, ele sunt o mostră a modului în care acţionează pe piaţa globalizată marile companii multinaţionale; mai este şi un exemplu de cum reacţia oamenilor simpli, disperaţi, poate schimba cursul unei conspiraţii aparent imbatabile. Ca răul să învingă, este de ajuns ca oamenii de bine să nu facă nimic…
(more…)

Citeste tot

Creveti cu tri-vinegreta

Pun pariu ca va intrebati ce este cu acest “tri” alaturat vinegretei. Ei bine, aceasta reteta a mea foloseste vinegreta in trei posturi diferite: ca marinada, ca sos pentru fructe de mare si ca dressing.

Crevetii ies excelent, foarte gustosi, aromati… m-as aventura sa spun ca aveti aici un foarte bun antreu pentru o masa mai deosebita.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre uleiul de muştar (1)

Uleiul de muştar este un ingredient pe care l-am întâlnit şi folosit doar de ceva timp, cam cu doi ani în urmă. Am cumpărat prima sticluţă chiar din România, de la un târg culinar. Mi-a vândut-o o indiancă, o doamnă simpatică, bună cunoscătoare a limbii noastre. Era măritată cu un român şi mi-a spus că plănuieşte lansarea unui magazin online cu produse indiene. Din păcate, proiectul ei pare să fi căzut, căci site-ul nu funcţionează nici astăzi. Chiar când îmi înmâna sticluţa cu ulei, doamna cu pricina m-a avertizat: „Nu vă speriaţi că scrie pe etichetă – doar pentru uz extern -, este scris aşa numai ca să poată pătrunde în Uniunea Europeană.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre oţetul din trestie-de-zahăr

Cred că domeniul gastronomic este infinit, iar faptul că mereu poţi descoperi ingrediente culinare inedite întăreşte această “bănuială” a mea.
Vă propun astăzi un articol despre unul dintre oţeturile puţin cunoscute la noi, ca să nu zic total necunoscute. După surpriza plăcută pe care am avut-o descoperind că există un oţet din miere, faptul că trestia de zahăr poate oferi acelaşi lucru chiar nu m-a mai mirat. Mi-am dat seama că, în mod logic, acolo unde există zaharuri poate exista şi vin, dar şi oţet, căci zaharurile cu asta se ocupă: fermentează. Mă cam aşteptam, deci, la acest oţet şi mărturisesc că de data aceasta nu am dat peste el întâmplător, ci l-am căutat.
(more…)

Citeste tot

Salata de morcovi, cu patrunjel si seminte

Va propun o salata a carei idee mi-a venit datorita excelentului untdelemn fabricat de Marius Nastasa, despre care v-am vorbit intr-un articol anterior. Surprinzator, acest untdelemn merge bine nu doar cu semintele de floarea-soarelui, lucru anticipat probabil de toata lumea, ci chiar cu maslinele. In mod sigur nu atat de bine ca un ulei de masline, dar asocierea este totusi excelenta.
Vinegretea astfel preparata, cu untdelemn si suc de portocale, aromata cu usturoi si mustar, da salatei un gust deosebit.

(more…)

Citeste tot