La gatit cu Vita Cook – partea 3

Aripioare de pui marinate
Aripioare picante gatite la Vita Cook Singer
Revin cu o noua reteta gatita la Vita Cook. Este o reteta simpla, iar carnea iese aromata, delicioasa si suculenta. Nu este un aparat indispensabil, dar este extrem de util pentru anumite categorii de public, caci lucreza rapid, curat si elimina multe dintre greselile pe care le-ar putea face cei neatenti, cei comozi sau cei care sunt incepatori in ale gatitului.
(more…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre oţetul de bere

Odată ce am luat la cunoştinţă faptul că se poate prepara oţet din şampanie (şi chiar din miere), nu mai este o surpriză că se poate obţine aşa ceva şi din bere. Aproape că devine un lucru de la sine înţeles. Totuşi, nu este un subiect despre care să găseşti uşor informaţii, semn că nici nu este foarte popular, nici nu se produce în cantităţi semnificative. Cu toate acestea există şi este un subiect care ae putea să vă intereseze.
(more…)

Citeste tot

Daal shorba

Supele de leguminoase (linte, naut, mazare, fasole) sunt extrem de populare in India, unde majoritatea populatiei este vegetariana. Aceasta supa de linte, cremoasa si picanta, este originara din provincia Punjab, stat in care clima variaza de la torida la foarte rece. Sa nu va mire asadar cand voi spune ca foarte buna si acum, in clima noastra racoroasa. Servita fierbinte, aceasta supa satioasa va va incanta si va va incalzi.

(more…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre oţeturile de legume

Vă spuneam cu cîteva articole în urmă că rămân stupefiat de faptul că, pe măsură ce aflu mai multe lucruri despre domeniul gastronomic îmi dau seama cât de puţine ştiu. Nu încetez a fi surprins de complexitatea acestui domeniu şi ori de câte ori fac cercetare despre un domeniu descopăr de fiecare dată, fără excepţie, lucruri interesante.
De pildă, cu toţii ştim deja că există multe tipuri de oţeturi preparate din fructe. Iată însă că, spre probabila surprindere a unora dintre noi (eu recunosc că am fost chiar foarte surprins), există şi câteva oţeturi din… legume.
(more…)

Citeste tot

Bucătăria mexicană într-o singură tortilla – partea 2

Bucătării regionale
Mexicul este o ţară imensă, cu o mare diversitate de relief, climă şi resurse. Aceşti factori au dus la o mare varietate de stiluri de gătit în interiorul aceleiaşi ţări. Spaniolii au avut un impact decisiv asupra bucătăriei regiunilor în care au fost prezenţi. Totuşi, multe zone au rămas izolate şi au continuat să se hrăneasca exact ca pe timpul strămoşilor. Chiar şi astăzi, când circulaţia informaţiei şi a mărfurilor tinde să omogenizeze tot teritoriul, există enclave unde contactul cu lumea exterioară este limitat şi unde se găteşte ca pe timpul aztecilor.
(more…)

Citeste tot

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Este una dintre cele mai simple retete pe baza de paste si de aceea trebuie gatita perfect, caci eventualele mici defecte ies extrem de usor in evidenta. Sunt cel putin doua aspecte importante, de care depinde succesul retetei: textura pastelor si echilibrul gust-aroma al uleiului aromat. Urmati instructiunile de mai jos si nu veti da gres.

(more…)

Citeste tot

Bucătăria mexicană într-o singură tortilla – partea 1

Cred că bucătăria mexicană este una dintre cele 10-15 bucătării importante ale lumii. Bogăţia de ingrediente, influenţele culturale numeroase suferite de-a lungul istoriei şi diversitatea bucătăriilor regionale îi dau un caracter aparte. Am încercat în acest articol o trecere succintă în revistă, şi când spun succintă, înseamnă chiar foarte pe scurt.
Mic dejun mexican - sursa foto: dreamstime.com
Subiectul este extrem de complex, şi doar discuţia despre ardeii iuţi mexicani şi celebrele tortille ar fi necesitat, probabil, două cărţi separate. Am preferat să le las deoparte deocamdată, mai ales că cei mai mulţi dintre ardei şi masa harina (făina specială de porumb din care se prepară cele mai multe tortille) sunt extrem de greu de procurat în România. Promit să revin asupra lor, căci aceste ingrediente sunt, fiecare, un univers în sine.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre oţetul de şampanie

Când am auzit prima oară despre oţetul de şampanie, în urmă cu câţiva ani, am avut una din senzaţiile acelea, care însoţesc o revelaţie neaşteptată. Ştiţi, momente ca cel în care îţi tragi o palmă peste frunte şi exclami: „Cum naiba nu m-am gândit la asta?”.
Desigur, de ce nu ar exista şi oţet din şampanie, dacă există oţet din vin şi din alte băuturi alcoolice? Încă de pe atunci gastronomia mă surprindea şi nu a încetat s-o facă nici măcar o singură clipă.
(more…)

Citeste tot