Ananas cu sirop si iaurt

Ananas cu sirop si iaurt
Acest desert este foarte rapid si simplu si foloseste ingrediente tipic sud-est asiatice: cocos, limeta (lamaie verde), ananas, zahar de palmier. Preparatul este usor si racoritor in acelasi timp, cu un gust dulce-acrisor, delicios. Contrastul dintre ananasul cald si dulce, si iaurtul rece si usor acrisor, este surprinzator si foarte placut.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre chutney

Chutney – un condiment surprinzător

Probabil aţi întâlnit cu diferite ocazii, prin reţete sau alte materiale culinare, termenul „chutney” şi v-aţi întrebat ce mama naibii o mai fi şi chestia asta.

Eu aşa am făcut, în urmă cu vreo 5-6 ani, când am dat de el prima dată. Traduceam în neştire materiale despre condimente şi a fost doar una dintre cele câteva sute de necunoscute de care m-am lovit atunci.
(more…)

Citeste tot

Wok-wok!

Am tot discutat pe blog despre wok-uri. Mulţi dintre dvs. vor să gătească reţetele asiatice cât se poate de tradiţional, adică prin procedeul stir-fry; au deci nevoie de un wok, sau ceva asemănător. Unii s-au declarat gata sa cumpere wok-uri scumpe, de circa 400-500 de lei, doar să capete ceva care să reziste la temperaturi mari, la folosire îndelungată şi de care să nu se lipească mâncarea.
(more…)

Citeste tot

Pui picant cu orez si lapte de cocos

De fiecare data cand vine vorba despre bucataria thailandeza, ne izbim de lipsa unor ingrediente care ori nu au aparut niciodata pe meleagurile noastre, ori se gasesc sporadic: lemongrass, tamarin, galangal, pasta de creveti, creveti uscati, frunze de limeta kafru etc.

Reteta de fata foloseste si ea unele ingrediente specifice Asiei de sud-est, dar care, de data aceasta si din fericire, se gasesc si pe piata noastra. Orezul este foarte aromat si se potriveste bine cu gustul picant al carnii.
(more…)

Citeste tot

Alune caju prajite cu miere si nuca de cocos

Va propun o reteta thailandeza extrem de simpla si de rapida, inventiva si foarte gustoasa. A fost unul dintre preparatele prezentate la “Saveur Faire” 4 – Bucatarie thailandeza, desfasurat ieri, la magazinul “Biscuit” din Bucuresti.

Aceste alune crocante, cu gust dulce-iute-sarat, sunt o gustare care se prepara si se serveste pe strada, de obicei ambalata in cornete de hartie. Merge foarte bine cu bere, sau cu un vin alb, usor si sec.
(more…)

Citeste tot

“Saveur Faire” episodul 4: Bucatarie thailandeza (avanpremiera)

Maine este o zi plina pentru mine. Prezint al patrulea episod al seriei “Saveurs faire”, la magazinul “Biscuit” din Bucuresti (Bd. Nicolae Balcescu nr. 26), la ora 19:00. Tema de maine este “Bucataria thailandeza”. Ce se gateste? Lucruri bune: alune prajite cu miere, condimente si miez de nuca de cocos / pad thai / curry de pui preparat cu pasta nahm prik / ananas cu nuca de cocos si sos de zahar brun si limeta. Pret: 70 lei.
(more…)

Citeste tot

Beah!

La ce spuneţi Beah!?

Cred că toţi am mai făcut aşa câteodată, chiar dacă doar în gând, atunci când ne-am trezit în farfurie cu ceva pe care îl socotim neapetisant.

Cel mai neplăcut este când ţi se întâmplă asta invitat fiind undeva: ţi-e cam jenă de gazdă, ţi-e milă şi de tine… Ce poţi să faci atunci? Să refuzi să mănânci, să înghiţi în silă, să escamotezi cumva farfuria de pe masă? Grea alegere.
(more…)

Citeste tot

Porc cu chimen si cartofi noi

Imi petrec cea mai mare parte a timpului liber in noul meu “laborator”, unde am un teren de joaca fabulos. Si realmente ma joc, incercand in acelasi timp sa obtin si ceva care sa poata acoperi nevoile nutritionale ale familiei. Cele mai multe experimente se indreapta catre o fuziune intre retetele romanesti, ingrediente internationale si modalitati de asezonare si tehnici de gatit asiatice, mediteraneene si franceze.

Care ar fi scopul (in afara de distractia mea, bineinteles)? Sa obtin retete deosebite, care sa se poata gati in orice bucatarie, oricat de mica ar fi ea, cu ingrediente care se gasesc in mod regulat pe piata si fara sa folosesc cine stie ce ustensile deosebite. Cum altfel poate evolua o bucatarie, daca cei care gatesc nu experimenteaza?
(more…)

Citeste tot