Pui la cuptor cu cimbru si cartofi

Am ajuns si la ultima reteta preparata de Pasti. Un pui la cuptor, cu cartofi, in cel mai traditional stil.
Stiu, cimbrul are o aroma puternica si plina de personalitate, capabila sa acopere gustul mai “palid” al carnii de pui. Cimbrul merge mai bine cu porc, vita, miel, sau alta carne cu mai multa personalitate, dar am riscat si l-am alaturat cu pui, stiind ca este o situatie la limita si socotind ca o pot depasi cu succes daca fac asezonarea in mod echilibrat.

(more…)

Citeste tot

Pe urmele sării – partea 2

Evul Mediu
În timpul Evului Mediu sarea a continuat să fie un bun preţios, transportat pe drumuri numite „ale sării”, similare cu drumurile mătăsii şi ale mirodeniilor. Caravane ce depăşeau 40.000 de cămile traversau Sahara pe distanţe de sute de mile până în interiorul Sahel-ului, adesea schimbând sarea pe sclavi. Timbuktu era o astfel de piaţă, absolut uriaşă, în care sclavii erau cumpăraţi cu… sare.
(more…)

Citeste tot

Muschiulet de porc cu sos de ciuperci

Dupa “baia” cu apa de trandafiri de ieri, m-am gandit ca n-ar strica sa vin cu o reteta foarte gustoasa, pe care am preparat-o pentru masa de Pasti. Cum spuneam anterior, la noi in casa nu se gateste miel, asa ca trebuie substituit cu alt fel de carne. Muschiuletul este foarte fraged, dar chiar si asa mi-am luat masuri de precautie si l-am marinat in saramura, cu o noapte inainte. A iesit foarte gustos, aromat si atat de fraged, incat se topea in gura.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre apa de trandafiri

Am luat acum cateva luni o sticla de apa de trandafiri. Bineinteles, asa cum am mai facut si cu alte ingrediente, am pus-o in camara si am uitat de ea. Pana acum cand, fortat de faptul ca trebuie sa zugravesc, am inceput sa scotocesc prin camara ca sa-mi pun ingredientele in cutii, ca sa pot elibera camara, ca sa pot elibera bucataria, ca sa poate fi zugravita etc. Nu va mai plictisesc cu amanunte, fapt este ca respectiva sticla a cazut pe jos si s-a spart. N-am apucat s-o folosesc, dar am apucat sa-i simt parfumul absolut deosebit.
(more…)

Citeste tot

Sorbet de kiwi cu ghimbir

Continui cu prezentarea meniului meu de Pasti. Am vazut ca sorbetul a starnit unele curiozitati, asa ca astazi ne ocupam de el. Sorbetul este un fel de inghetata pe baza de piure, sau suc de fructe. Din punctul meu de vedere este mai sanatos decat o inghetata obisnuita, caci nu contine niciun fel de grasimi. Macar stiu sigur ca folosesc fructe proaspete si dozez zaharul dupa cum imi cade mie bine.

Acest sorbet este incredibil de racoritor, datorită ghimbirului, care aduce si o usoara nuanta picanta, absolut deosebita.
(more…)

Citeste tot

Supa crema cu leurda

Imi place teribil leurda, desi am descoperit-o foarte tarziu, abia acum vrei 5-6 ani. Pentru mine este un simbol al primaverii si mi s-a parut foarte potrivita pentru Pasti, zi in care sarbatorim renasterea naturii. In fiecare an, in februarie-martie, ii pandesc aparitia in piete. O mananc mai ales cruda, in salate si diferite sandvisuri, dar acum am ales sa fac o supa crema satioasa, cu aroma usturoiata si gust proaspat.

Daca vreti s-o incercati, grabiti-va, caci nu cred ca leurda va mai fi disponibila in piete mai mult de 1-2 saptamani.
(more…)

Citeste tot

Salata de mere cu somon afumat

Aceasta salata este o mica inventie speciala pentru ziua de Pasti. Ma cam saturasem de traditionalele antreuri (nu-i vorba, le-am pregatit si pe acelea!) si simteam nevoia de ceva nou, racoritor, cu gust deosebit. Este bine venita si astazi, daca vrei sa oferi stomacului un mic repaus dupa “confruntarea” cu carnea de miel.

(more…)

Citeste tot

Masa de Pasti

Ce pregatesc pentru masa de Pasti?

Voi fi scurt, caci astazi am musafiri. La noi in casa, printre mancarurile de Pasti, nu se gaseste miel, nu gatim; sotia mea, Oana, este de parere ca mieii sunt animale prea dragute ca sa fie ucise si mancate (in aceeasi categorie “a nu se manca” intra si iezii, viteii, iepurii si caprioarele), iar eu ma conformez, mai ales ca sa-i respect dorinta, dar si pentru ca nu ma omor deloc dupa miel. In plus, este si gras si relativ nesanatos, asa ca imi este usor sa ma orientez catre alte tipuri de carne.
(more…)

Citeste tot

Sarbatori fericite tuturor!

Se apropie Sfintele Pasti si as vrea sa va re-aduc in atentie un scurt articol scris in urma cu exact un an si care, la vremea lui, a trecut un pic mai neobservat, caci pe atunci aveam mult mai putini cititori.
Vreau sa multumesc tuturor celor care imi viziteaza blogul, care imi acorda timpul lor pretios, care imi iarta micile greseli, care ma onoreaza cu comentariile lor si care formeaza un public pe care il respect si il pretuiesc. Va urez tuturor sarbatori fericite si bucate alese!

Citeste tot