Cum ne alegem reţetele?

De când am început să fiu pasionat de bucătărie cred că am tradus vreo 8-10.000 de retete si cred ca am citit cel puţin un număr de două ori mai mare. Acum sunt capabil, bineînţeles, să-mi dau seama dacă o reţetă îmi place doar citind-o, fără s-o gătesc. De cele mai multe ori pot să şi ştiu, tot doar citind-o, dacă reţeta are sau nu şanse să fie corectă, sau să funcţioneze. Dar cred că şi dintre dvs. foarte mulţi sunt capabili să facă asta: să aleagă dintre mai multe reţete cele care îi plac, care îi convin, cele despre care simte că pot fi mai pe gustul său.
(more…)

Citeste tot

Salata de andive cu seminte

Va propun astazi o reteta care se prepara in mai putin de 10 minute, excelenta pentru o cina usoara, mai ales dupa o zi plina, cand nu mai aveti nici forta si nici chef pentru gatit.

Reteta este extrem de simpla, dar surprinzator de buna. Gustul salatei este provocator de delicios, fata de usurinta cu care se prepara. Mai mult, este nu numai un preparat usor si sanatos, dar se potriveste si dietei vegetariene, sau celor care tin post.
(more…)

Citeste tot

Rămân un autodidact

Săptămâna trecută am dat examenul final de absolvire a şcolii de bucătari organizată de THR. Este una dintre puţinele şcoli care oferă o diplomă recunoscută oficial şi, probabil, cea mai bună dintre acestea. Am devenitt, deci, bucatar cu diploma.
(more…)

Citeste tot

Salata de vita cu susan

Mi-am zis sa facem un week-end japonez, asa ca va prezint si astazi o reteta din bucataria nipona.
Reteta de astazi este de evidenta inspiratie chinezeasca, lucru demonstrat si de ingredientele folosite (sos de soia, vin de orez, ceapa verde, susan, sos de stridii). Rezultatul final este extrem de gustos, iar salata poate figura cu cinste in meniul oferit musafirilor mai simandicosi.

(more…)

Citeste tot

Deliciul sultanului

Am spus de câteva ori aici, pe blog, că bucătăria turcească este extrem de interesantă şi că a influenţat-o puternic pe a noastră. Sarmale, ghiveci, cataif, baclava, sarailie, cafea, ciorbă, musaca, pilaf. Toate aceste preparate, şi multe altele, au fost adoptate şi adaptate din bucătăria turcească. Le gătim altfel, dar nu trebuie să uităm de unde le-am preluat.
(more…)

Citeste tot

Saramura – marinada surpriză

Cum spuneam in articolul anterior despre marinare, există un caz particular de marinare, marinadele gătite. Cea mai interesantă marinadă gătită este saramura şi, deşi este extrem de simplă şi folosită la noi pe larg la prepararea murăturilor, eu nu am vazut-o niciodată aplicată la marinarea cărnii.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre sosul Béchamel

Sosul Béchamel – rege in bucatarie

Béchamel este socotit regele sosurilor albe şi unul dintre cele 5 sosuri-mamă ale gastronomiei europene. Este folosit ca bază pentru o serie de alte sosuri albe. Italienii îl numesc „besciamella”, noi îl numim „beşamel” şi cu toţii îl folosim în numeroase reţete.

De știut: În bucătăriile restaurantelor, în jargonul breslei, „beşamel” denumeşte un aluat subţire, din făină, lapte şi ouă, destinat acoperirii cărnii şi legumelor înainte de a fi prăjite în ulei; de aceea există confuzia că sosul Béchamel s-ar prepara folosind ouă.
(more…)

Citeste tot