Pe urmele mujdeiului

Mujdeiul cel puturos este unul dintre sosurile mele preferate. Nu apelez des la el, caci trazneste de-ti muta nasul, iar aroma persista nu doar ore dupa ingurgitare, ci chiar zile. Traim intr-o societate care se vrea inodora, iar regulile de politete blameaza mirosul de usturoi. Din pacate, o placere ce dureaza cateva minute, te condamna, nu doar pe tine, ci si pe cei din jurul tau, la multe ore de discomfort olfactiv.
(more…)

Citeste tot

Salata cu branza mozzarella si nuci

Oameni buni, supermarketurile astea au si partea lor buna. Gasesti in ele ingrediente care nu sunt de sezon, aduse din toate colturile lumii. Putem face ceea ce strabunicii nostri nici nu ar fi visat. Cum este sa mananci rosii, verdeturi si salate proaspete in miezul iernii? Este bine.

Afara sunt nametii de 1 m inaltime, turturi imensi atarna de jgheaburile caselor, lumea merge zgribulita, dar eu “sunt” acum, cu sotia mea, intr-o carciumioara scaldata in soarele Mediteranei. Am pus cuvantul sunt intre ghilimele, caci in mod real suntem in bucataria noastra, din Bucuresti; calatorim doar in imaginatie, iar mijlocul nostru de transport este o simpla reteta de salata. O salata minunat de simpla, cu gust echilibrat si delicios, plina de aroma ingredientelor proaspete.
(more…)

Citeste tot

Noutăţi despre evenimentul de duminică

Am avut ieri o discuţie organizatorică cu cei de la “Ginger”. Pentru eveniment sunt înscrise cu confirmare, deocamdata, 51 de persoane. Managerii restaurantului au găsit soluţia de a oferi încă 12 locuri. Deci, cei care doresc să fie prezenţi la aniversarea acestui blog (duminica 14 februarie, ora 13:00, restaurant “Ginger”, Calea Griviţei 194) şi nu şi-au rezervat încă locuri pot să o facă in blog, sau pe adresa mea de e-mail: radu.popovici arond reteteleluiradu.ro.
Detalii despre eveniment şi costuri găsiţi aici, detalii despre meniu aici.

Citeste tot

Pe urmele pilafului

Pilaful a intrat cu mare succes şi în bucătăria noastră unde se prepară în destul de multe variante. Cred că toată lumea ştie că pilaf-ul este unul dintre preparatele pe care le datorăm bucătăriei turce, dar povestea sa are dimensiuni nebănuite.
(more…)

Citeste tot

A trecut un an…

Nici mie nu-mi vine să cred, dar blogul meu a împlinit un an de viaţă. Blogul meu… Parcă ieri l-am început, parcă îl am de când mă ştiu. Acest blog nu ar fi existat fără publicul său, fără voi. Într-un fel, nu este doar blogul meu. Am investit toţi, împreună, timp şi pasiune. Mă bucur că v-am convins să mă citiţi, mă bucur că am gătit împreună, mă bucur că avem aceeaşi pasiune… m-aş bucura să vă am alături în continuare.
Vă urez “La mulţi ani!” şi aceeaşi curiozitate şi disponibilitate pentru acest infinit univers al gastronomiei.

Cei care şi-au reţinut locuri, nu uitaţi, 14 februarie, la restaurantul Ginger (Calea Griviţei nr. 194), la ora 13:00!

Citeste tot

Amok trei – Curry de peste cambodgian

Amok-ul, desi are un nume cu sonoritate neapetisanta (in DEX, cuvantul “amoc” este definit ca boală mintală tropicala, provocată de abuzul de stupefiante, excitante etc.) este preparatul national cambodgian. Amok-ul este in acelasi timp si un curry, adica un membru al grupei de preparate extrem de iubite in toata Asia de sud si de sud-est.

(more…)

Citeste tot

Oua umplute cu pesto

Iata o varianta interesanta de oua umplute, plina de aromele Mediteranei. In locul iaurtului de oaie si bivolita se poate folosi si smantana, branza proaspata de vaca, maioneza etc. Prefer varianta cu iaurt, caci este mai usoara, iar gustul sau usor acrisor da o nota deosebita umpluturii.

(more…)

Citeste tot

Tom Yum Goong – Supa de creveti iute-acrisoara

Tom yum, sau tom yam, este numele a doua sume similare, preparate in Thailanda si, respectiv, in Laos. In timp ce putini au auzit de varianta laotiana, cea thailandeza cu creveti este populara in intreaga lume si considerata unul dintre simbolurile acestei fabuloase bucatarii. A devenit, de asemenea, unul dintre lucrurile exportate de cultura thailandeza, caci este des intalnita si in Malaezia, Singapore, Indonezia, Myanmar.

Thailandezii sunt, pur si simplu, indragostiti de aceasta supa. Am avut ocazia sa-i vad gatind-o si sa o gatesc eu insumi la Bangkok, si va pot spune ca experienta este deosebita. Thailandezii o privesc cu aceeasi consideratie cu care apreciem noi sarmalele.
Mi-am adus de la Bruxelles frunze de limeta kafru congelate, lemongrass conservat si galangal uscat. Nu sunt ceea ce ar folosi un thailandez la el acasa, dar sunt destul de bune.
(more…)

Citeste tot