Pe scurt despre vinegretă (1)

Literatura de specialitate consideră vinegreta a fi unul dintre sosurile importante ale gastronomiei occidentale (alături de alte sosuri ca cel de roşii, Hollandaise, Allemande, Béchamel, Espagnole, velouté, maioneză).
Vinegreta este un sos rece şi trebuie întotdeauna preparată folosind un ulei de foarte bună calitate. Când are consistenţă subţire serveşte la asezonarea (dregerea) crudităţilor şi salatelor pe bază de orez, paste, fructe de mare; la consistenţă mai groasă, se potriveşte cu legume, peşte, carne de pasăre sau carne roşie. Fiind un sos pentru salate, vinegreta este adesea numită şi „dressing”.
(more…)

Citeste tot

Terina de peste

Iata o alta retea gatita de mine impreuna cu Costel Clipescu, bucatarul de la restaurantul “Peperoni” (strada Gheorghe Petrascu nr.9, langa Piata Muncii) unde, v-am povestit deja, efectuez o perioada de practica. Este o reteta interesanta, care necesita un pic de indemanare, dar care va poate rasplati eforturile prin impresia pe care o produce asupra musafirilor. Si, nu in ultimul rand, este foarte gustoasa.

(more…)

Citeste tot

Haideţi să ne cunoaştem!

În februarie blogul meu împlineşte 1 anişor de viaţă. Este în viaţă nu doar datorită muncii mele, ci şi a interesului vostru şi al timpului pe care l-aţi cheltuit vizitându-l. Anunţul de faţă se doreşte a fi doar o măsură a aprecierii şi respectului meu pentru voi.
(more…)

Citeste tot

Pe urmele pastramei

Problema pastramei este destul de încurcată, căci sursele de informaţie, fie ele cărţi culinare, dicţionare sau internet nu reuşesc să se pună total de acord în privinţa originii acestui preparat. Cu toate acestea, cele mai multe indică o origine românească.
Pastrama - Sursa foto: www.savethedeli.com
(more…)

Citeste tot

Maioneza – scurt istoric, preparare şi sosuri derivate

Wikipedia susţine că reţeta maionezei a fost adusă în Franţa din oraşul Mahon, din insula Menorca, după victoria obţinută de francezi asupra englezilor, în 1756. Conform acestei istorii sosul era numit originar „salsa mahonesa” (aşa cum i se spune şi astăzi în Menorca), devenind abia apoi maioneză, popularizată fiind de francezi.
(more…)

Citeste tot

Uluitoarea Cambodgie – partea 5

Şcoala de gătit

A venit vremea să închei povestea călătoriei mele culinare în Cambodgia, mai ales că a trecut mai mult de un an de atunci şi mi-e teamă că amintirile se vor estompa încetul cu încetul. Vreau să vă povestesc puţin despre o instituţie extrem de răspândită în Asia de Sud-Est şi foarte populară printre turişti: cursurile de gătit.
(more…)

Citeste tot

Clatite Peperoni

Clatite cu carne de pui si mozzarela – Clatitele Peperoni

Nu stiu daca v-am mai spus asta, dar fac, la batranete, scoala de bucatari. Acum sunt in practica obligatorie de la sfarsitul cursului, pe care o efectuez la restaurantul “Peperoni”.

Am ales acest restaurant fiindca ii cunosc pe patroni, au un bucatar excelent, dl. Costel Clipescu, si, lucru important, este situat foarte aproape de locuinta mea, langa Piata Muncii, pe strada Gheorghe Petrascu nr.9.
Clatite Peperoni
Este mai comod pentru mine si ma bucur si de o anumita libertate. Asa se face ca, pe langa preparatele traditionale ale restaurantului, bucatarul si cu mine ne jucam cateodata facand mici inventii, el pe postul practicianului cu experienta mare, eu in postura ucenicului bine pregatit teoretic, care vrea sa acumuleze si experienta practica.

Clatitele de fata sunt o astfel de mica inovatie de care suntem destul de mandri. Sunt nu doar gustoase, ci si interesante.

Este posibil, de altfel, sa le gasiti pe viitor in meniul restaurantului Peperoni. Daca treceti pe acolo, cereti-le bucatarului si puneti-va o pila spunand ca ati vazut reteta pe blogul meu.
(more…)

Citeste tot