Am primit un premiu

Premiul prieteniei
Am primit un premiu zilele trecute de la Elena. Nu este primul pe care il primesc si nu pot spune nici ca ma omor dupa distinctii si decoratii. Astfel de premii se dau cu sutele printre bloggeri si, la prima vedere, un premiu virtual in plus sau in minus ar putea sa nu conteze.
Totusi, ceva conteaza pentru mine: persoana care il ofera. Elena, desi are ea insasi un blog foarte frumos si dinamic, isi face, cu generozitate, timp sa ma “viziteze” aproape zilnic si sa comenteze intotdeauna cu multa rabdare, bun simt si delicatete. Premiul acordat de ea imi este pretios pentru ca este innobilat de calitatea deosebita a celui care l-a oferit.

Citeste tot

Pe urmele găinii

Găina, cocoşul, puii cei atât de bine cunoscuţi poartă nunmele ştiinţific de „Gallus domesticus” şi, aşa cum te-ai putea aştepta de la un animal-aliment atât de răspândit şi intrat în dieta oamenilor din timpuri imemoriale, istoria sa este tulbure.
(more…)

Citeste tot

Pui Tikka cu sos verde

Dupa atatea discutii cate au fost in ultimele zile, haideti sa ne relaxam cu o reteta. Vine week-endul si poate ne hotaram sa gatim ceva. Va propun un preparat indian, la care am folosit, din comoditate tortillas de grau, care seamana destul de mult cu lipiile care se prepara in India. Aceste tortillas se incalzesc doar cateva secunde la microunde si devin fragede si elastice. Sunt destul de gustoase si se pot rula cu usurinta.

Tikka este un preparat in care carnea, de obicei dezosata si taiata bucati, este gatita intr-un cuptor numit tandoor, dupa ce a fost marinata intr-un amestec de iaurt si condimente. Variantele domestice ale retetei imita tandoor-ul incalzind la maxim cuptorul, dupa aceea coborand temperatura la mediu si gatind apoi bucatile de carne.
(more…)

Citeste tot

Pătrunjelul din piaţă vs cel din supermarket

Am făcut o comparaţie, fără voia mea. Am cumpărat acum 5 zile, din piaţă, 2 legături de pătrunjel, iar soţia mea, independent de mine, a cumpărat în aceeaşi zi 2 legături de pătrunjel din supermarket. Le-am pus faţă în faţă. Prima comparaţie: legăturile din piaţă erau cam de două ori mai stufoase şi mai mari decât cele din supermarket (şi mai ieftine); “pieţarele” aveau culoare verde-închisă şi miros puternic, “supermarketistele” dimpotrivă.

Am pus ambele tranşe de pătrunjel cu tulpinile în câte un pahar cu apă rece. A doua comparaţie: pătrunjelul de la supermarket a “murit” după două zile, cel de la piaţă este şi acum verde şi parfumat. Îl mai las, să văd cât de mult rezistă.
În concluzie, dincolo de cantitate şi de preţ, conform aritmeticii pătrunjelul din supermarket a stat prin depozite cel puţin 3 zile mai mult decât trebuia. De două ori mai puţin, de 2-3 ori mai scump şi nici nu vine devreme în rafturi!

Citeste tot

Ce înseamnă “bucătărie naţională”?

Despre Bucătaria Românească

Cum am putea defini termenul „bucătărie naţională”? Întotdeauna am fost preocupat de originea reţetelor şi de modul în care ele au apărut şi s-au adaptat diferitelor culturi, dar ultimele discuţii de pe blog, cele referitoare la retetele de „salata de vinete”, „salata de boeuf”, „sarmale” sau reteta de ciorba radauteana chiar m-au pus pe gânduri.
(more…)

Citeste tot