Belgia între două trenuri – partea 2

Acum doua zile am primit un nou comentariu la prima parte a povestirii mele despre Belgia. Îi mulţumesc Luanei că mi-a adus aminte că trebuie să duc la bun sfîrşit această serie de articole. Din august până acum mi s-au întâmplat atâtea, şi bune şi rele, încât a trebuit să iau la mână fotografiile făcute pe tărâm belgian ca să reintru puţin în atmosferă. Am făcut multe poze frumoase care ar merita să fie văzute şi, privindu-le, parcă mi s-a mai înmuiat înverşunarea faţă de restaurantele belgiene.
Restaurant pe rue des Bouchers, Bruxelles
Mai am clar în minte dezamăgirea, dar mă gândesc că, probabil, mă dusesem plin de aşteptări prea mari şi am făcut totul prea în fugă, fără să mă documentez şi fără să-mi fac un plan.
(more…)

Citeste tot

Garides saganaki – Creveti gratinati cu sos de rosii

Saganaki este un termen ce denumeste branza prajita, sau gratinata. Tipurile de branza folosite cel mai des sunt kefalograviera, kefalotyri si feta. Feta este populara in Grecia, cu ea preparandu-se garides saganaki (creveti gratinati) si midia saganaki (scoici gratinate). Variantele care folosesc branza haloumi sunt caracteristice insulei Cipru, a carei cultura culinara este o mixtura de influente grecesti, turcesti si levantine.

(more…)

Citeste tot

Scoici cu lapte de cocos si menta

Reteta este simpla si rapida, iar cei care nu au mai gatit scoici au acum ocazia sa o faca pornind cu o reteta usoara. Reteta poate fi gatita mai “uscat”, sau mai “in sos”, regland consistenta finala functie de cantitatea de lapte de cocos folosita.

Cei care se tem de un pic de iuteala, pot “umbla” si la cantitatea de ardei iute; o varianta comoda pentru acestia ar fi sa foloseasca 1/2 lingurita de pasta de ardei iuti (se gaseste in mai toate supermarketurile).
(more…)

Citeste tot

Concurs “Vreau ceva bun”

Votati-ma daca vreti ceva bun! Ii rog pe toti cei care au incercat sa se logheze pe vreaucevabun.ro si nu au primit e-mail de confirmare, sau nu s-au putut loga, ori nu li s-au contorizat voturile, sa ma anunte ca sa pot regla aceste probleme impreuna cu organizatorii. Adresa mea de e-mail este radu.popovici arond reteteleluiradu.ro. Multumesc.

Citeste tot

La pomul lăudat…

Harbin – restaurant chinezesc
Str. Paunescu – Paltin Ion nr. 12, sector 3

Nu am mai scris de mult o „cronică” de restaurant. Am pus ghilimele pentru că fac acest lucru ca un amator, nu ca un specialist în restauraţie; în fine, este blogul meu şi fac ce vreau cu el, aşa că îmi permit să-mi spun părerile, chiar dacă o fac aşa, ca amator. Din păcate, trebuie să relatez o experienţă mai puţin plăcută, dar care a avut măcar rolul de a-mă face să modific sistemul de punctaj pe care îl folosisem până acum.
(more…)

Citeste tot

Vrei ceva bun?

Se pare ca este luna consursurilor caci, daca vreti sa mancati ceva bun, va pot ispiti cu cateva retete aici. Atentie si la ceilalti concurenti, ar putea avea si ei un cuvant de spus. Bineinteles ca si aici trebuie sa va faceti un cont, dar este gratuit si dureaza 2 minute, asa ca eu zic sa aruncati o privire si sa votati retetele care va plac cel mai mult!

Citeste tot

Caviarul, o bijuterie culinară – partea 3

Terminologie legată de caviar
Malossol: acest termen înseamnă „sare puţină”, ceea ce indica faptul că icrele au fost îndeajuns de bune ca să fie procesate cu o cantitate mică de sare, cel mai adesea sub 5%. Mulţi experţi sunt de acord că un caviar este cu atât mai bun cu cât conţine mai puţină sare; o cantitate redusă de sare îl face mai perisabil şi, de aceea, mai scump.
(more…)

Citeste tot