Bunele maniere la masa – partea 6

FRUCTELE
Mere si pere
Marul sau para se iau cu mana si se pun pe farfuria proprie. Daca reusiti – e un talent special – decojiti-le in spirala. Daca e prea dificil, puneti fructul pe farfuria de desert, taiati-l in jumatate, scoateti-i cotorul, taiati-l in bucati mai mici si mancati-l cu furculita si cutitul pentru fructe. In situatii mai putin protocolare, puteti manca bucatile mai mici si cu mana.
(more…)

Citeste tot

Bucătăria coreeană – partea 2

Unul dintre evenimentele care au revoluţionat bucătăria coreeană a fost introducerea ardeiului iute, în secolul XVI. În 1592 şi 1597, japonezii au invadat Coreea, dar au fost în cele din urmă învinşi cu ajutor din partea Chinei. Preoţii catolici din Portugalia, care însoţeau trupele japoneze, au adus cu ei ardei iuţi şi seminţe, preluate de la spanioli, care le-au adus din America.
(more…)

Citeste tot

Bunele maniere la masa – partea 5

Ce tacam folosim
Regula generala este ca se merge de la margine catre farfurie. Furculita de desert si lingurita se aduc de obicei atunci cane este nevoie de ele; uneori insa sunt plasate in fata farfuriei, paralel cu marginea mesei.
Exista doua stiluri de a taia mancarea: cel european, in doi pasi, si cel american, in patru pasi. In Statele Unite, ambele sunt acceptate; in Europa, stilul american este considerat lipsit de rafinament.

In stilul european, cutitul se tine in mana dreapta si furculita in stanga. Mncarea se tine cu furculita cu dintii in jos, se taie cu cutitul si se duce la gura, cu dintii furculitei indreptati in continuare in jos.

In stilul american, la inceput furculita se tine in mana stanga si cutitul in dreapta, pana se taie mancarea. Apoi cutitul se pune pe farfurie, furculita trece in mana dreapta, cu dintii in sus. Se duce la gura cu mana dreapta. Dupa aceasta, se trece din nou in mana stanga, si procesul se reia.

Intre inghitituri, furculita si cutitul se pun pe farfurie; nu se sprijina niciodata pe masa. Cand ati terminat de mancat, ustensilele se pun unul langa altul, pe mijlocul farfuriei, cu manerele spre dreapta.
Mancarea se serveste intotdeauna prin stanga, si vasele murdare se ridica de la masa prin dreapta.

(va urma)
In aceeasi serie de articole:
Bunele maniere la masa – partea 1
Bunele maniere la masa – partea 2
Bunele maniere la masa – partea 3
Bunele maniere la masa – partea 4
Bunele maniere la masa – partea 6
Bunele maniere la masa – partea 7

Citeste tot

Un nou update la “Moartea unui proiect frumos”

Nasterea unui alt proiect frumos?

Este posibil ca “moartea” sa se transforme intr-un “botez”… cel putin in lumina ultimelor vesti pe care le am direct de la sursa cea mai avizata. “Brava este morte, vive Brava!” am fost asigurat de Valentin Neagu, patronul companiei Blancia Exim, proprietara fostului post TV Brava. Postul a fost “conservat” datorita uriasului deficit financiar. Nu era ingrijorator atat deficitul financiar in sine (oricat de impovarator ar fi fost el), ci lipsa oricarei sperante de a ridica postul TV la nivelul de calitate si de audienta dorit de investitor. Mi s-a spus ca Bilancia are destule resurse pentru noul proiect si nu mai are de gand sa inchida, sau sa conserve nimic altceva de acum incolo.
(more…)

Citeste tot