Tigrul care plange

Reteta se numeste astfel (seua hay rong) din cauza sosului picant care acompaniaza carnea. Unele variante ale retetei au un sos atat de picant incat “ar face si un tigru sa planga”, spun thailandezii. Aceasta varianta este destul de mult imblanzita, dar cei cu papilele mai sensibile, trebuie sa foloseasca sosul cu prudenta.

(more…)

Citeste tot

Frigarui de pui cu alune si curry

Combinatia de frigarui, alune si condimente este tipica bucatariilor din Asia de Sud-Est. Aceste frigarui, de carne sau legume, sunt denumite de asiatici “satay” si folosesc, ca frigari, betisoare de bambus sau fabricate din nervura principala, centrala, a frunzelor palmierului cocotier. Termenul “satay” provine, se pare, din insula Java (Indonezia), dar s-a raspandit in toata Asia si chiar in Occident, mai ales in Olanda, tara care a imprumutat mult din bucataria indoneziana.

(more…)

Citeste tot

Update la “Moartea unui proiect frumos”

Cred ca v-am plictisit pe toti cu atatea articole despre bunele maniere la masa, asa ca mi s-a parut oportun sa intrerup momentan seria si sa va dau o veste noua despre BravaTV. Va anuntasem in urma cu cateva zile ca postul si-a intrerupt emisia. Ei bine, asta a ramas neschimbat. Postul TV este in conservare, adica nu mai emite momentan, probabil pe o perioada de minim cateva luni, poate si 1-2 ani. Oamenii care nu au fost disponibilizati vor alcatui o casa de productie; se vor produce, probabil, in special emisiuni culinare.
Se studiaza de asemenea posibilitatea emiterii pe Internet. Sa vedem ce va iesi din asta, oricum, eu cred ca emiterea pe orice canal posibil este mai buna decat tacerea. Cam atat deocamdata.

Citeste tot

Bunele maniere la masa – partea 1

Unul dintre motivele pentru care ma simt stingher intr-un restaurant elegant este teama de a nu face vreo gafa la masa: sa folosesc gresit vreun tacam, sa torn aiurea vreun sos, sa nu stiu sa tai vreun fruct etc. Nu stiu cati dintre noi au invatat toate aceste amanunte de eticheta culinara la mama acasa. Eu unul nu. M-am gandit ca un ghid al bunelor maniere la masa ar fi util si ne-ar mai scapa de stress in unele situatii.
(more…)

Citeste tot

Pastitsada

Cum m-am intors recent din Corfu, nu puteam scapa ocazia de a culege cateva retete locale. Am si gasit cateva deosebite si sper ca iubitorii de bucatarie mediteraneana sa fie interesati.

Pastitsada, care reflecta influenta bucatariei italiene asupra celei corfiote (Corfu este foarte aproape de Italia, iar venetienii au stapanit insula cateva sute de ani), este socotita o delicatesa si este caracterizata de gustul delicat si aroma sofisticata de cuisoare.
(more…)

Citeste tot

Moartea unui proiect frumos

Sunt foarte trist pentru ca postul culinar Brava TV s-a inchis. Sau, se “conserva”, indiferent ce o insemna asta. Orice exprimare am folosi, postul si-a incetat emisia de ieri seara.
Vestea m-a intristat ca si cand ceva rau i s-ar fi intamplat unei persoane dragi. Brava TV era un post mic, nu avea suficienta expunere, nu avea forta financiara si, probabil, nici un management eficient, dar era un proiect in care pusesem mult suflet si pe care il indragisem, asa cum indragesti ceva in care investesti multa munca, pasiune si sperante. Imi placeau oamenii de acolo, atmosfera si, mai ales, imi placea ce faceam.
Nu vreau sa spun mai multe acum, totul este prea “la cald”. Sunt trist si dezamagit. Viata va merge inainte, dar disparitia acestui post lasa un gol in sufletul meu.

Citeste tot

Cea mai bună mâncare din viaţa mea

Cred că este timpul să trecem la un nou sondaj de opinie, căci “Cea mai bună mâncare din viaţa mea” pare să-şi fi dat definitiv verdictul. Un verdict ce confirmă, de altfel, concluzia sondajelor anterioare: acest blog este vizitat aproape în exclusivitate de persoane nu doar pasionate de domeniul culinar-cultural, ci şi de gătit.
Cea mai buna mancare din viata mea
(more…)

Citeste tot