Bucătăria japoneză între tradiţie şi inovaţie – partea 2

Deşi extrem de săracă în ingrediente (ce deosebire imensă faţă de zecile de mii de ingrediente folosite de bucătăria chineză!), bucătăria japoneză şi-a făurit o identitate distinctă prin adaptări şi inovaţie. Inovaţie ţine nu doar de selecţia atentă a ingredientelor, căci acest lucru este obişnuit este aplicat şi în alte bucătării etnice, ci mai ales în simbolistica şi ritualurile asociate gastronomiei a căror complexitate compensează frugalitatea şi simplitatea bucatelor. Modul de prezentare a mâncării, felul în care este ea oferită şi primită, semnificaţiile profunde ale fiecărui element constitutiv al mesei conferă unicitatea acestei bucătării.
Bucatarie japoneza
(more…)

Citeste tot

Bucătăria japoneză între tradiţie şi inovaţie – partea 1

Ne gândim, de obicei, la Japonia ca la o singură insulă; sunt, de fapt, patru insule mari şi mii de alte insule mici. Terenul vulcanic şi muntos şi ploile abundente favorizează pădurile luxuriante; puţinul teren arabil este folosit predominant la cultivarea orezului. Aşa cum este de aşteptat pentru un popor insular, peştele, atât proaspăt cât şi conservat, joacă un rol major în alimentaţia japonezilor.
Bucatarie japoneza
(more…)

Citeste tot

Cartofii – de la ura la veneratie

Inchipuiti-va o dieta din care lipsesc cartofii, rosiile, ardeii grasi, dovleacul, porumbul, cafeaua, ardeii iuti, citricele. Asa se manca in Europa inainte de descoperirea Americii, de unde au fost aduse si aclimatizate. Aceste ingrediente nu s-au lasat insa usor asimilate. Chiar si banalul cartof a trecut prin multe aventuri pana ce a fost acceptat.
(more…)

Citeste tot

Risi e bisi

Este o reteta clasica venetiana, iar in trecut era preparata doar in zilele de sarbatoare decretate de doge (conducatorul Venetiei). Desi acum se poate prepara oricand, gustul sau este cu adevarat minunat cand apare mazarea proaspata. Ca si la risotto (caci “risi e bisi” este un tip de risotto), acest fel de mancare trebuie sa fie umed, dar nu trebuie sa fie prea lichid.

(more…)

Citeste tot

Bucătăria indoneziană (2)

Ingrediente
Multe dintre bucătăriile Asiei de Sud-Est, inclusiv Indonezia, se bazează pe vechea filozofie chineză. Aceasta se referă la echilibrul dintre yin şi yang, ceea ce înseamnă că ingredientele trebuie să fie amestecate armonios, dar să-şi păstreze gustul şi aroma proprie. Prezenţa celor cinci gusturi principale – sărat, acru, amar, dulce şi umami – joacă de asemenea un rol important în fiecare masă.
(more…)

Citeste tot

Bucătăria indoneziană (1)

Scurt istoric
Indonezia este formată din mai mult de 13.500 de insule, dintre care nu sunt locuite nici măcar jumătate, căci sunt prea mici, sau prea sărace ca să suporte aşezări omeneşti. Java, Bali, Sumatra, Kalimantan, Borneo, Sulawesi şi Noua Guinee sunt printre cele mai mari. Java, de pildă, are peste 80 de milioane de locuitori, adică o treime din totalul populaţiei întregului arhipeleag.
(more…)

Citeste tot

Pui tunisian cu orez

Este o reteta in stil nord african, ce imbina influentele arabe cu cele mediteraneene. Este plina de aroma, gust si culoare si arata destul de spectaculos. Cred sincer ca aceasta reteta poate avea succes, mai ales ca toate ingredientele se gasesc pe piata noastra.

(more…)

Citeste tot