Bucătăria thailandeză: arome, gusturi şi texturi excepţionale (2)

Bucătăria thailandeză astăzi
După cum spun înşişi thailandezii, mâncarea lor poate fi împărţită în patru categorii. Prima conţine mâncarea populara, ilustrată de pad-thai şi alte feluri “fast food”, servite adesea pe stradă, sau în chioşcurile şi terasele mici.
Fast food are un înţeles cu totul aparte pentru thailandezi; chiar şi cei mai ocupaţi şi grăbiţi se pot bucura de o masă echilibrată selectând din oferta extrem de bogată a vânzătorilor de pe stradă, cu ale lor restaurante ambulante (transportate în cărucioare, pe roţi), unul dintre simbolurile instituţionalizate ale regatului thailandez.
(more…)

Citeste tot

Bucătăria thailandeză: arome, gusturi şi texturi excepţionale (1)

Acum câţiva ani, bucătăria thailandeză era relativ necunoscută. În ultimii zece ani însă, restaurantele thailandeze au proliferat peste tot în lume, ca şi influenţa thailandeză asupra meniurilor europene. Popularitatea sa a crescut, pe bună dreptate, fiind un amestec de gusturi şi arome excepţional de bine rafinat; clasa incontestabilă a propulsat bucătăria thailandeză în prim-planul gastronomiei mondiale, alături de mai demult cunoscutele bucătării franceză, italiană, chinezească, arabă şi indiană.
Piata la Bangkok
(more…)

Citeste tot

Belgia între două trenuri – partea 1

Tocmai am dat o scurtă tură prin Belgia, şi când zic tură nu exagerez, căci am vizitat pe fugă 6 oraşe în 6 zile, doar capitalei, Bruxelles, alocându-i trei zile întregi. Ca impesie generală, o ţară foarte civilizată cu câteva oraşe medievale superbe; oameni amabili şi simpatici, dar clima este absolut tembelă: acum este soare şi cald, peste cinci minute plouă cu găleata, apoi este doar înnorat, după care plouă molcom, apoi iese soarele, dar după zece minute plouă dens, apoi bate vântul şi iar de la capăt. Pune candiana, scoate canadiana, pune-o, scoate-o şi tot aşa. Nebunie curată, dar am ieşit în avantaj căci la Bucureşti erau 40 de grade, iar eu mă “lăfăiam” la 20.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre otet

Otetul este unul dintre darurile importante facute omenirii de natura. Orice bautura alcoolica, fie ca este preparata din mere, struguri, curmale, orez sau zahar, odata expusa la aer se va transforma, in mod natural, in otet.
Oteturi aromate
Vinul, berea si orice alta bautura ce contine mai putin de 18% alcool se transforma in otet cand bacteriile convertesc alcoolul etilic in acid acetic. Descoperirea otetului a fost accidentala si s-a petrecut, in mod independent, in mai multe parti ale lumii, asa ca, atata timp cat au existat bauturi alcoolice nedistilate, a existat si otet.
(more…)

Citeste tot

Bami Goreng

Bami Goreng
In indoneziana, „bami” inseamna „taitei”, iar „goreng” inseamna „prajit”. Este o replica a celebrei Nasi Goreng, aceasta din urma folosind orez in loc de taitei. Este una dintre retetele clasice indoneziene, binecunoscuta in lume. Exista mai multe variante ale acestei retete. De exemplu, se poate inlocui o parte din carnea de pui cu crabi, sau creveti; carnea de pui se poate, de asemenea, substitui cu porc.
(more…)

Citeste tot

Salata de creveti cu orez si mar

Este o reteta simpla si decorativa, cu gust deosebit. In loc de creveti, se poate folosi si alt tip de carne gatita (scoici, peste, pui). Vegetarienii pot inlocui carnea cu boabe de fasole, din cutie, bine scurse si spalate.
Se poate folosi si orez gatit cu o zi inainte, incalzit si apoi afanat cu o furculita.

(more…)

Citeste tot

Improvizatii cu pungile de salate Eisberg – partea 3

Iata si cea de-a treia parte a acestui articol, si ultima, desi se mai pot gasi cateva variante interesante de retete. Ceea ce vroiam sa subliniez cu aceasta serie de articole, pe langa prezentarea unei serii de produse cu adevarat interesante si extrem de binevenite in lumea “oamenilor vesnic grabiti”, este ca gatitul poate fi distractiv, chiar folosind produse semi-preparate, daca se improvizeaza, pe baza unor cunostinte teoretice si practice acumulate prin putin studiu si exercitiu.
(more…)

Citeste tot