Pui cu ceapa verde

Aceasta reteta are si varianta video.

Prin modul in care utilizeaza sosul de peste si ceapa verde, aceasta reteta reflecta influenta bucatariei chineze asupra celei cambodgiene.
Stir-fry este o tehnica prin care ingredientele sunt prajite foarte rapid, la foc foarte iute, amestecand cvasi-permanent. Timpul scurt de gatit face ca ingredientele sa-si pastreze textura crocanta, culoarea si nutrientii.

(more…)

Citeste tot

Banane fierte in lapte de cocos

Banane fierte in lapte de cocos
Aceasta reteta se incadreaza in randul deserturilor tipic asiatice, foarte simple, dar gustoase si bogat aromate, preparate in special cu fructe. Desi include lapte de cocos si zahar, acest desert este usor si mult mai sanatos decat deserturile de tip european, cu creme pe baza de unt, aluaturi, oua, untura etc.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre ciupercile urechi-de-lemn

Cu ceva timp in urma, am fost cu un amic sa mancam la un restaurant chinezesc. Insotitorul meu era un novice total in ale bucatariei chinezesti, astfel ca citirea meniului a fost pentru el o adevarata surpriza. A dat peste o multime de lucruri noi, iar, cum chinezii stiu ca nimeni altii sa creeze povesti si simboluri in jurul mancarii, denumirile unor retete l-au lasat perplex. Cel mai tare l-a amuzat denumirea „iepure cu urechi-de-lemn”. M-am gandit ca poate nu este singurul care ar reactiona la fel, in definitiv si pe mine m-a amuzat si m-a intrigat cand am dat de ea prima oara, asa ca gasesc oportun sa dau cateva minime explicatii despre un ingredient tipic bucatariei asiatice.
(more…)

Citeste tot

Cateva curiozitati despre placinte

Primele placinte, numite “sicrie”, erau preparate din carne condimentata, invelita intr-o crusta de aluat, atat pe partile laterale, cat si deasupra si dedesupt. Placintele deschise (fara capac de aluat) erau denumite “capcane”. Aceste tipuri de placinte contineau diferite feluri de carne, asezonata cu diverse condimente si sosuri, si erau gatite ca niste tocane moderne, in insasi carapacea lor de aluat. Scopul carapacei de aluat era sa serveasca drept vas, in aceeasi masura pentru pastrarea, dar si pentru consumul placintei; oricum, de obicei, carapacea de aluat era mult prea tare ca sa poate fi mancata.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre fierberea in aburi

Este cea mai sanatoasa metoda de a gati caci nu foloseste nici un fel de grasime (ulei, margarina, unt, untura, osanza, ghee etc.). Este si cea mai hranitoare, caci nutrientii nu se pierd prin dizolvare in apa, sau grasime. De asemenea, este mai curata, evitandu-se mult mai usor arderea mancarii, sau lipirea ei pe peretii vaselor.
(more…)

Citeste tot

Porc cu sos Roquefort

Am dat acum cateva zile, la Carrefour, peste acest produs: sos de branza Roquefort, cremos si gustos. Sunt un mare amator de branzeturi fine, asa ca l-am cumparat imediat. Costa doar vreo 7 lei, ceea ce nu mi-a facut vreo gaura in buget; aveam deja o idee cum sa-l folosesc si, in final, s-a dovedit un produs foarte folositor.
Sos de branza Roquefort
(more…)

Citeste tot

Curry de pui

Curry-ul din borcan este aromat si are o culoare aurie, frumoasa. Nu este picant, asa ca, potrivindu-l dupa gustul meu, am adaugat putin ardei iute. Nu este obligatoriu sa faceti la fel, dar luati-va precautiunea de a gusta mai intai sosul si de al adapta gustului dvs.
Curry la borcan
(more…)

Citeste tot

Bucataria tunisiana

Tunisia de astazi (al Jumhuriyah at-Tunisiyah) are o populatie de circa 10 milioane de locuitori, majoritatea arabi-berberi. Limba vorbita este araba, iar religia este cea musulmana. Teritoriul ei este de 164.000 kmp si se invecineaza cu Libia la sud-est, Algeria la vest si Marea Mediterana la nord si est. Clima este moderata in nord si foarte calda si uscata in sud.
(more…)

Citeste tot