Foarte pe scurt despre panko

Panko este o varietate de pesmet caracteristică bucătăriei japoneze şi a celei franceze şi este folosit pentru a obţine un „acoperământ” crocant pentru alimentele prăjite, cum este, de pildă tonkatsu.
panko
Panko este preparat din pâine de la care a fost îndepărtată coaja şi, de aceea, oferă o textură mai aerată decât cele mai multe tipuri de pesmet din bucătăriile occidentale.
Panko se produce acum în mai toate ţările Asiei, în special în Japonia, Coreea, Thailanda, China şi Vietnam.
În Europa se poate cumpăra din marile supermarketuri, sau din magazinele alimentare cu profil asiatic.

Citeste tot

Cititorii şi căutările lor – partea 2

Statisticile îmi oferă posibilitatea de a vedea ce cuvinte cheie tastează cititorii care ajung să-mi viziteze blogul. Mi-am dat seama că nu toţi aceştia găsesc ceea ce au căutat şi că, de fapt, ajung în pagini care nu-i interesează. Motoarele astea de căutare ne mai joacă unele feste… Voi încerca să-i ajut pe cititori, foarte succint, pentru a le mai alina eventualele neplăceri suferite din cauza amicului Google.
(more…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre oţetul de orez

Oţetul de orez este obţinut prin fermentarea orezului, sau a vinului de orez. Este foarte popular în Asia centrală şi de sud-est, în special în China, Coreea şi Japonia. Fiecare dintre aceste trei ţări sunt mari producători de oţet de orez, şi fiecare propune pe piaţă diferite tipuri şi calităţi ale acestui produs.
(more…)

Citeste tot

Somon cu sambal oelek

Sambal oelek este o pasta aromata, de culoare rosie, cu gust picant, preparata din ardei iuti, sare si alte condimente. Daca nu aveti timp, sau chef, sa va preparati singuri pasta de sambal oelek, si daca nici nu o gasiti pe piata (se gaseste uneori la Mega Image si Carrefour) puteti folosi orice sos disponibil cu gust picant, sau dulce-iute, sau dulce-acrisor, dupa preferinta dvs.

Kecap manis este un sos de soia indonezian, gros si dulce (se gaseste in Carrefour); poate fi inlocuit cu un amestec de sos de soia obisnuit cu miere sau zahar.
(more…)

Citeste tot

Vitel cu usturoi

Aceasta reteta are si varianta video.

Nu va speriati de cantitatea mare de usturoi folosita in aceasta reteta; modul in care este prajit usturoiul in ulei fierbinte inlatura mirosul, producand in schimb o aroma minunata, care este absorbita de carne.

(more…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre mirin

Mirin-ul (vin dulce, preparat din orez) este un condiment important al bucătăriei japoneze şi conţine 40-50% zahăr. Se prepară din orez lipicios (mochigome) fiert în aburi, amestecat cu komekoji (drojdie de orez) şi shochu (lichior) şi lăsat să fermenteze. Mirinul este limpede, de culoare aurie şi este ambalat, cel mai adesea, în sticle.
Se spune că era folosit încă de acum 400 de ani, din perioada Edo. Deşi la început era, mai ales, băut, a început să fie folosit în principal la gătit din cauza gustului dulce şi a consistenţei groase.
Este, oarecum, similar cu sake, dar are un conţinut mai mic de alcool: 14% în loc de 20%. Mirinul este folosit pentru a da gust în special peştelui fiert, dar şi pentru a îndepărta mirosul de peşte. Cantităţi mici de mirin sunt adesea folosite în loc de zahăr şi sos de soia. Nu trebuie folosit în exces, căci gustul său este puternic. Mai este folosit, printre, altele, la prepararea sosului teriyaki.

Există trei tipuri importante de mirin:
Hon mirin (în traducere, „adevăratul mirin”) care conţine 14% alcool.
Shio mirin, care conţine alcool şi 1,5% sare, pentru a evita taxele pe băuturile alcoolice.
Shi mirin (în traducere, „noul mirin”) care conţine mai puţin de 1% alcool, dar are acelaşi gust cu hon mirin. Neavând alcool, este folosit exclusiv la gătit.

Citeste tot

Cititorii şi căutările lor

Statisticile îmi oferă posibilitatea de a vedea ce cuvinte cheie tastează cititorii care ajung să-mi viziteze blogul. Mi-am dat seama că nu toţi aceştia găsesc ceea ce au căutat şi că, de fapt, ajung în pagini care nu-i interesează. Motoarele astea de căutare ne mai joacă unele feste… Voi încerca să-i ajut pe cititori, foarte succint, pentru a le mai alina eventualele neplăceri suferite din cauza amicului Google.
Cautarile cititorilor
(more…)

Citeste tot