Este o reteta extrem de simpla si de rapida, un pic surprinzatoare ca metoda de gatit.
Pestele ar trebui sa fie, la modul ideal, extrem de proaspat, ca sa ofere savoarea sa maxima. Sosul este aromat si gustos, dar bine echilibrat, ca sa nu acopere gustul pestelui.


Bucatarie: japoneza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
6-700 g file de pangasius, fara piele
8 cepe verzi, tocate separat partea alba de cea verde
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
3 linguri de sos de soia light
1 lingura de zahar brun
3 linguri de sake (sau vin alb, demi-sec)
ulei, pentru prajit
amidon
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se spala bine fileurile, se scurg si se sterg pe prosoape de hartie. Se taie bucatele de dimensiunea unei imbucaturi, dreptunghiuri de 3×4 cm. Se tavalesc bucatile prin amidon, apoi se scutura excesul.

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si adanca, se adauga bucatile de peste si se prajesc, in transe daca este nevoie, pana ce se rumenesc si se fac crocante.

In alta tigaie, se incinge putin ulei si se prajesc usturoiul, ghimbirul si partea alba de la ceapa verde. Se adauga apoi sos de soia, zahar si sake. Se da mixtura in clocot.

Se adauga bucatile de peste si se amesteca bine, ca sa se imbibe de sos. Se serveste pestele presarat cu partea verde, tocata, de la ceapa.

Sfaturi:
Puteti utiliza practic orice fel de file de peste, de la somon la pastrav, cu conditia sa aiba macar 1-2 cm grosime si sa fie cat mai proaspat. Prospetimea trebuie sa fie criteriul cel mai important.

Evitati variantele de sake (sau de vin, daca nu gasiti sake) prea dulci, sau daca le folositi, reduceti la jumatate cantitatea de zahar din reteta.