Aceasta reteta are si varianta video.

Gustul picant al acestei retete se regleaza cu ajutorul ardeiului iute. Se pot indeparta, total sau partial, semintele, functie de gradul de iuteala dorit. In loc de pangasius, se pot folosi fileuri provenind de la orice peste cu carne alba.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 35 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
2 fileuri de pangasius, circa 400 g in total
1 ceapa medie, tocata marunt
2 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
2 catei de usturoi, pisati
1 limeta, sucul de la
2 linguri otet de orez
75 ml ulei de alune
2 lingurite ulei de susan
1 lingura sos de soia
1 ardei gras rosu, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
200 g porumb tanar, din cutie, bine scurs
1 ardei iute portocaliu (sau galben), taiat rondele subtiri
sare, dupa gust
piper alb macinat, dupa gust
frunze proaspete de coriandru tocate
frunze proaspete de coriandru, pentru ornat
seminte de susan prajite, pentru ornat
feliute de limeta, pentru servit
fasiute subtiri de coaja de limeta, pentru ornat

Instructiuni:
Se spala bine fileurile de peste, se scurg si se sterg prin tamponare, cu prosoape de hartie. Intr-un castron, se amesteca ceapa tocata cu ghimbir, usturoi, suc de limeta, otet, ulei de susan, 3/4 din uleiul de alune, sos de soia, sare si piper alb.
Se adauga pestele si se amesteca bine, cu mainile. Se pune castronul deoparte. Se lasa pestele sa stea, la marinat, 30 de minute.

Intre timp, se incinge grill-ul cuptorului. Se asterne folie metalica pe o tava de copt. Se unge folia cu uleiul ramas si se asaza pestii peste ea. Se pune tava in cuptor, pe raftul aflat imediat sub grill, si se gatesc pestii 3-4 minute, pe fiecare parte. Se ung ocazional cu lichidul lasat in tava.

Se pune restul de marinada intr-o craticioara, se da in clocot, se adauga fasiutele de ardei gras si feliutele de ardei iute, se gatesc 2-3 minute, apoi se ia craticioara de pe foc.

Intr-o tigaita, se prajesc 30 de secunde semintele de susan, la foc mic, fara ulei sau alta grasime.

Se adauga in craticioara frunzele de coriandru tocate si se amesteca bine. Se imparte mixtura de ardei din craticioara intre doua farfurii individuale. Alaturi se asaza cate un file de peste si jumatate din porumbul tanar. Se presara pestele cu seminte de susan si frunze de coriandru, se orneaza cu coaja si feliute de limeta si se serveste.