Papanasi

Papanasi – reteta traditionala romaneasca

Iata ca proiectul “Reteta traditionala romaneasca preferata de dvs.”, initiat de FairyRomania, acela de a gasi reteta traditional preferata de romani, si-a incheiat prima etapa. Votul publicului a decis cele mai populare zece retete.
Acestea sunt:

    • Sarmale
    • Ciorba de burta
    • Tochitura de porc
    • Cozonac
    • Piftie
    • Mamaliga cu branza
    • Papanasi
    • Drob
    • Iahnie de fasole cu afumatura
    • Parjoale


Rezultatul este interesant.
Pe mine ma surprinde absenta oualor umplute, a salatei de vinete si a celei de boeuf, ca si prezenta tochiturii, dar acest lucru nu face altceva decat sa arata cat de diferite sunt preferintele noastre.
De exemplu, clasamentul meu personal ar fi aratat asa:

  1. Sarmale
  2. Iahnie de fasole cu afumatura
  3. Oua umplute
  4. Salata de vinete
  5. Salata de boeuf
  6. Tocana de vita
  7. Chiftele
  8. Ostropel de pui
  9. Mancare de masline
  10. Fasole batuta

Dupa cum vedeti, clasamentul meu contine doar doua dintre retetele alese de publicul larg si, surprinzator poate pentru multi, nu listeaza niciun desert.
 
Clatitele si papanasii ar ocupa, probabil, locurile 11 si 12.
Poate tocmai fiindca dulciurile ar merita un plus de atentie din partea mea, am ales sa va prezint astazi unul dintre deserturile apreciate de mine. Si nu numai de mine, caci papanasii sunt extrem de populari, atat in varianta lor prajita (cum sunt cei din reteta de fata), cat si in varianta fiarta.
In acest din urma caz se prepara ca niste galuste din branza de vaci cu oua si gris, care se fierb in in apa si se servesc presarate cu zahar pudra.
In aceasta forma, papanasii sunt recunoscuti de prestigiosul dictionary Hering’s ca preparat traditional romanesc.
Papanasi - reteta traditionala romaneasca
Marturisesc ca prefer varianta prajita, pe care o aromatizez ceva mai intens decat este obiceiul pe la noi. Aruncati o privire asupra retetei care urmeaza si, daca va inspira in vreun fel, dati-i curs.

  • Bucatarie: romaneasca
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 4 portii (8 bucati)
  • Timp de preparare: 25 minute
  • Timp de gatit: 5 minute
Citeste si articolul →   Tabel – arome tunisiene

Retete de papanasi – Ingrediente:

  • 500 g branza de vaci
  • 2 oua
  • 150 g zahar tos
  • 200 g faina, cernuta (sau cata este nevoie)
  • 300 g smantana grasa
  • 2-3 linguri de dulceata
  • zahar pudra, pentru servit (optional)
  • un praf de sare
  • cateva picaturi de esenta naturala de vanilie
  • 1/2 lingurita de amestec de mirodenii macinate fin (scortisoara, nucsoara, ghimbir, anason), optional
  • 1 lingura de suc de lamaie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 lingurita de praf de copt
  • ulei rafinat de floarea-soarelui, pentru prajit

Papanasi – Instructiuni de preparare:

Se amesteca bine smantana (eu am folosit smantana pentru gatit cu 32% grasime), intr-un castron potrivit ca dimensiune, cu 50 g zahar, jumatate din coaja de lamaie si amestecul de mirodenii, daca il folositi. Se transfera castronul in frigider, acoperit cu folie, si se lasa acolo pan ace se servesc papanasii, ca aromele sa aiba timp sa se dezvolte si sa se combine.
Se amesteca intr-un castron mare branza de vaci cu restul de zahar tos, oua, esenta de vanilie, restul de coaja de lamaie rasa, sucul de lamiae, sare si praf de copt. Se adauga apoi faina si se amesteca bine; verificati consistent aluatului obtinut: este posibil sa mai aveti nevoie de 1-2 linguri de faina. Aluatul trebuie sa fie moale, dar nu lipicios: trebuie sa se desprinda usor de mana.
Se faineaza suprafata de lucru. Impartiti aluatul, separand 8 linguri cu varf pentru inele si 8 lingurite cu varf pentru gogosele. Modelati gogoselele in palme. Pentru inele presati aluatul pentru a obtine cercuri de 7-8 mm grosime. Infigeti degetul aratator in central acestor discuri si rotiti-l pentru a crea un orificiu central.
Se incinge uleiul intr-un wok, tigaie adanca sau cratita, la foc mediu. Aveti nevoie de un strat de ulei de circa 5 cm grosime. Cand uleiul este incins (daca aveti un termometru, verificati ca temperature sa fie intre 170-180 °C).
Micsorati flacara si prajiti gogoselele si inelele, in transe.
Atentie: papanasii trebuie sa fie facuti si rumeniti frumos, dar nu arsi, asa ca reglati temperature uleiului astyfel ca sa nu se arda la suprafata inainte de a fi facuti correct in interior.
In principiu trebuie avut in vedere ca gogoselele, fiind de dimensiune mai mica, se vor praji primele. Inelele vor avea nevoie de circa 4-5 minute, timp in care se intorc pentru a se rumeni si gati uniform; functie de aragazul dvs. si de dimensiunea inelelor, este posibil ca acest timp sa varieze putin.
Odata ce sunt rumeniti, papanasii se scot cu o spumiera si se transfer ape prosoape de hartie, ca sa se scurga de excesul de ulei.
Se servesc papanasii calduti, sau la temperature camerei, stropiti cu sosul de smantana si cu dulceata. Eu am folosit dulceata de cirese amare, fiindca este preferata mea si pentru ca imi place alaturarea ei papanasilor, usor aromatizati cu lamiae, si sosului de smantana.
Puteti folosi insa dulceata dvs. preferata; papanasii merg bine, din ce am incercat eu, si cu dulceata de visine si de capsuni.
Daca doriti, presarati papanasii cu zahar pudra. Eu nu am facut acest lucru, caci mi s-au parut indeajuns de dulci.
Daca aveti la indemana cateva frunze frumoase de menta proaspata, le puteti folosi ca décor, caci vin cu un plus de culoare si de aroma.
Daca nu doriti sa va complicati preparand sosul de smantana cu mirodenii, sau daca nu va impacati bine cu aromele mai intense, folositi smantana dulce simpla.
Daca aceasta “cursa” in cautarea preparatului culinar traditional preferat de romani va captiveaza, daca doriti sa va verificati preferintele sau sa vi le impuneti, votati si dvs. pe pagina de Facebook Fairy.

2 comentarii pe “Papanasi

  1. cristi-j spune:

    Doua articole “pline” intr-o singura zi ? Ce s-a intamplat ? hahaha
    Intr-adevar, preferintele sunt diferite si cred ca regiunile, locatia, au si ele un cuvant de spus. De exemplu mie nu mi se pare atat de surprinzatoare prezenta tochiturii dar m-ar fi surprins prezenta oualor umplute si poate si a salatei de boeuf. Ce ma surprinde cu adevarat e absenta salatei de vinete. Din clasamentul mau ma surprinde prezenta tocanei de vita si a mancarii de masline.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Incerc sa recuperez cele cateva zile in care nu am postat nimic. 🙂

      Nu ar trebui sa te surprinda tocana si mancarea de masline. Cred ca am demonstrat ca imi plac mancarurile cu sos; eu le gatesc ca pe niste “curry-uri” romanesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.