Sosurile si pastele de ardei iute sunt condimente superbe. Se pot folosi si ca marinade, si ca dipuri si ca ingrediente pentru asezonarea sosurilor si supelor picante.
Din cate am observat, din pounctul de vedere al ingredientelor componente, acest gen de pasta se poate prepara cam in trei mari variante: paste compuse doar ardei iute si sare, uneori si cu usturoi; paste de ardei iute dulci; paste de ardei iute cu gust si aroma mai complexa, continand si mirodenii, ceapa, ghimbir, ierburi etc.
Pasta de ardei iute
Va propun o varianta simpla si gustoasa, ce face parte din ultima categorie enumerata de mine. Bineinteles, gustul sau este preponderent iute, dar cu accente dulci-acrisoare-sarate; este foarte aromata, datorita mirodeniilor, si prezinta un usor accent “afumat”, provenit de la ardeii copti.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: cca. 320 g
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
250 g ardei grasi copti, curatati de seminte, pielite si cotoare
1 lingura de ardei iuti uscati, sau dupa gust
1 lingurita de seminte de chimion
1 lingura de boia dulce
2 lingurite de boabe de coriandru
1 lingurita de boabe de piper negru
1 ceapa rosie, tocata grosier
4-5 catei de usturoi
2 lingurite de ghimbir, curatat si tocat grosier
2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui, sau cat este nevoie
1 1/2 lingura de sare, sau dupa gust
1 lingura de zahar, sau dupa gust
1 lingura de suc de lamaie, sau dupa gust

Instructiuni:
Se proceseaza intr-un blender ardeii copti cu ceapa, usturoi si ghimbir, pana ce se obtine o pasta omogena.

Se prajesc fara ulei, intr-o tigaie, la foc mediu, semintele de chimion, boabele de piper si boabele de coriandru, timp de 1-2 minute, sau pana ce incep sa sfaraie si sa pocneasca. Se ia tigaia de pe foc si se lasa mirodeniile sa se raceasca putin.

Se transforma apoi in pudra fina mirodeniile prajite, folosind o piua sau o rasnita de cafea. Se combina aceasta pudra cu boia dulce, intr-un castronel.

Se proceseaza in aceeasi rasnita ardeii uscati, pana se transforma intr-o pudra fina. Se pune deoparte.

Se incinge uleiul intr-o tigaie, la foc mediu. Se face flacara mica si se adauga in tigaie pasta de ardei copti. Se gateste la foc mic 4-5 minute, amestecand continuu, pana ce se inchide la culoare si incepe sa miroasa puternic.

Se adauga mixtura de mirodenii si jumatate din pudra de ardei iute, se amesteca si se continua gatitul 2 minute. Se adauga suc de lamaie, sare, zahar si restul de pudra de ardei iute, gustand si potrivind gustul pana obtineti ceea ce va convine. Se mijoteaza mixtura finala inca 1-2 minute.

Se pastreaza sosul in borcanele inchise ermetic, acoperit cu un strat subtire de ulei, la adapost de caldura, umezeala si lumina. Poate rezista astfel cateva saptamani.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Pasta de ardei iute
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)