Sosurile si pastele de ardei iute sunt condimente superbe. Se pot folosi si ca marinade, si ca dipuri si ca ingrediente pentru asezonarea sosurilor si supelor picante.
Din cate am observat, din pounctul de vedere al ingredientelor componente, acest gen de pasta se poate prepara cam in trei mari variante: paste compuse doar ardei iute si sare, uneori si cu usturoi; paste de ardei iute dulci; paste de ardei iute cu gust si aroma mai complexa, continand si mirodenii, ceapa, ghimbir, ierburi etc.
Va propun o varianta simpla si gustoasa, ce face parte din ultima categorie enumerata de mine. Bineinteles, gustul sau este preponderent iute, dar cu accente dulci-acrisoare-sarate; este foarte aromata, datorita mirodeniilor, si prezinta un usor accent “afumat”, provenit de la ardeii copti.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: cca. 320 g
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
250 g ardei grasi copti, curatati de seminte, pielite si cotoare
1 lingura de ardei iuti uscati, sau dupa gust
1 lingurita de seminte de chimion
1 lingura de boia dulce
2 lingurite de boabe de coriandru
1 lingurita de boabe de piper negru
1 ceapa rosie, tocata grosier
4-5 catei de usturoi
2 lingurite de ghimbir, curatat si tocat grosier
2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui, sau cat este nevoie
1 1/2 lingura de sare, sau dupa gust
1 lingura de zahar, sau dupa gust
1 lingura de suc de lamaie, sau dupa gust
Instructiuni:
Se proceseaza intr-un blender ardeii copti cu ceapa, usturoi si ghimbir, pana ce se obtine o pasta omogena.
Se prajesc fara ulei, intr-o tigaie, la foc mediu, semintele de chimion, boabele de piper si boabele de coriandru, timp de 1-2 minute, sau pana ce incep sa sfaraie si sa pocneasca. Se ia tigaia de pe foc si se lasa mirodeniile sa se raceasca putin.
Se transforma apoi in pudra fina mirodeniile prajite, folosind o piua sau o rasnita de cafea. Se combina aceasta pudra cu boia dulce, intr-un castronel.
Se proceseaza in aceeasi rasnita ardeii uscati, pana se transforma intr-o pudra fina. Se pune deoparte.
Se incinge uleiul intr-o tigaie, la foc mediu. Se face flacara mica si se adauga in tigaie pasta de ardei copti. Se gateste la foc mic 4-5 minute, amestecand continuu, pana ce se inchide la culoare si incepe sa miroasa puternic.
Se adauga mixtura de mirodenii si jumatate din pudra de ardei iute, se amesteca si se continua gatitul 2 minute. Se adauga suc de lamaie, sare, zahar si restul de pudra de ardei iute, gustand si potrivind gustul pana obtineti ceea ce va convine. Se mijoteaza mixtura finala inca 1-2 minute.
Se pastreaza sosul in borcanele inchise ermetic, acoperit cu un strat subtire de ulei, la adapost de caldura, umezeala si lumina. Poate rezista astfel cateva saptamani.
Am uitat ceva. Pentru mine nu e important cat de iute e ardeiul iute sau derivatele lui, sos, pasta, mancare, important e sa prezinte pe langa iuteala si gust si aroma, complexitate si adancime, rotunjime si echilibru. Doar iuteala in sine, fara tot restul, nu ma intereseaza prea mult, si nici concursurile de cine mananca mai iute.
@cristi-j: Cu totul de acord. Foarte multi nu retin, din pacate, decat faptul ca orice produs ce contine ardeii iuti este… iute. Nu au curajul gustativ, sau pur si simplu nu au papilele indeajuns de sensibile, sau de antrenate, sa descopere ca alaturi de iuteala se intinde un univers complex de arome si gusturi. In conceptia mea, nu exista prea multe preparate culinare (nu deserturi, bineinteles) in care sa nu se potriveasca si un pic de ardei iute, intr-o forma oarecare.
Cu toate ca inghetata, ciocolata si unele sosuri dulci au variante cunoscute care folosesc ardei iute … hahaha
@cristi-j: Ei, uite, desi mor dupa ardei iuti, dulciurile cu ardei iute nu ma incanta. Cred ca le-am incercat pe toate, dar nu m-am indragostit de niciunul.
Mi-ar fi probabil imposibil sa supravietuiesc fara un produs cu ardei iuti, fie el pasta, sos, amestec sau mai stiu eu ce. Nu trebuie sa-ti spun tie care umbli cu borcanelul dupa tine … hahaha
Cred ca s-ar putea face un blog zilnic timp de un numai despre ardei iuti si produsele pe care ni le ofera iar asta fara urma de plictiseala si fara macar o reteta de mancare cu ardei iuti. Ar fi minunat ! hahaha
Eu sunt de multi ani fan dedicat, devotat si aproape exclusiv pentru sambal, in special sambal belacan dar nu m-as abtine de la nici un fel de pasta iar cea cu ardei copti e grozava, imi plac mult ardeii copti (in special rosii, kapia sau gogosari) in tot felul de mancaruri, sosuri, supe si salate, am spus “in” nu “impreuna cu”.
Daca nu ar fi atat de complicat de facut (in special partea cu scos semintele) as face paste de ardei in cantitati industriale … hahaha
Saptamana incheiata tocmai a fost repriza mea principala de gatit produse de ardei iute. Pe langa obisnuitele sambal belacan si spicy mango and coriander am mai facut inca un sambal si o pasta de ardei iuti portocalii. Sunt atat de multe feluri de ardei iuti in piata (cel putin 14 am numarat eu), i-as lua pe toti … hahaha
este interesanta reteta , am s-o incerc si eu ….
@picu mariana: Este, mai ales, folositoare in nenumarate ocazii. 🙂
Ce-mi place reteta asta. O sa o incerc si eu 🙂
@Adina: Tocmai am pus la marinat in ea niste creveti. 🙂
Chiar mi-am notat reteta si o voi pune in practica dupa ce va trece “vipia” asta de caldura (toate betoanele astea de la bloc s-au incins). Multumesc.
@Mirela: Cu placere. Sper sa-ti placa aceasta pasta.