Paste cu iaurt si dulceata

Va propun un desert, sa-i zicem, inventie proprie, conceput in fara vitrinei de la magazinul cu delicatese grecesti din Piata Traian. Am vazut acolo o dulceata de portocale salbatice (?), care m-a tras de maneca. Cumparasem deja o cutie cu celebrul iaurt grecesc, asa ca lucrurile s-au legat in mintea mea si ceea ce a iesit puteti vedea mai jos.

Desertul acesta nu numai ca este surprinzator si arata bine, dar este in acelasi timp si extrem de convingator prin aroma deosebita si gustul delicios.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + racire
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
200 g farfalle
1/2 lingurita de sare
3 linguri de zahar
1 jumatate de portocala, taiata in patru
1 lingurita de coaja de portocala rasa
200 g iaurt grecesc
6 linguri de dulceata de portocale salbatice, cu sirop
2 linguri de menta proaspata, tocata
1/3 lingurita de scortisoara, macinata
1/3 lingurita de nucsoare, rasa
1/3 lingurita de cardamom verde, macinat
1/3 lingurita de anason stelat, macinat
frunze proaspete de menta, pentru ornat
Instructiuni:
Se prepara sosul amestecand iaurtul cu trei sferturi din siropul de la dulceata, menta si mirodenii. Se pune la rece minim 30 de minute. Daca sosul nu este indeajuns de dulce, se mai pot adauga zahar, miere sau sirop de dulceata.
Intre timp se pune apa la fiert, la foc iute. Se adauga sarea si zaharul si se amesteca pana se dizolva. Se adauga apoi pastele si bucatile de portocala. Se fierb pastele conform indicatiilor de pe ambalaj, se scurg, se spala rapid sub jet de apa rece si se scurg din nou. Se arunca bucatile de portocala.
Se servesc pastele amestecate cu sos de iaurt. Peste acesta se asaza boabele de la dulceata si restul de sirop se lasa sa curga, in spirala, peste paste. Se presara deasupra coaja de portocale rasa si se orneaza cu frunze proaspete de menta.
Nota:
Desi dulceata folosita in reteta mi-a fost vanduta ca fiind de portocale salbatice, nu sunt deloc lamurit ce este cu adevarat. Nu avea eticheta (se vindea in vrac) si seamana mai curand cu dulceata de kumquat, desi as zice ca are fructe mai mici si parca nici gustul nu este acelasi.
Eu am folosit dulceata aceasta, fiindca mi s-a parut decorativa si mai deosebita. Puteti incerca, bineinteles, cu multe alte feluri de dulceata, dar este mai bine sa le alegeti pe acelea care ofera fructe, sau bucati de fructe, intregi si aspectuoase. Armonizati restul ingredientelor cu dulceata aleasa (cum am facut eu cu coaja rasa de portocala, pastele fierte cu jumatati de portocala etc.).
In loc de iaurt grecesc, puteti folosi smantana, sau un alt iaurt care nu este acru.


  1. speranta spune:

    Buna…o idee. ador spaghetele in ori ce combinatie sa nu mai zic de copii. n-am gustat dulceata de portocale dar cred ca pot pune si alt fel de dulceata? ms.mult.
    in nuremberg am mancat spaghete cu inghetata si inca ceva super buna. numa, bunatati incet am sa le fac pe toate doar sa nu ma ingras 🙂 .o zi frumoasa.

  2. Karaoke spune:

    Am facut si eu reteta! Cu dulceata de visine. Exceptionala, s-a mancat in 5 minute. Este un desert deosebit, elegant, usor si racoritor. Impecabila reteta. Felicitari de la toti cei care au gustat-o!

  3. memphis spune:

    Am spus mai inainte ca reteta este deosebita. Am incercat-o. Dulceata de kumquat, restul ca in reteta. Apropo de kumquat, cred ca si ce ai folosit tu este tot kumquat, desi are clar boabele mai mici decat dulceata mea.

    In fine, daca nu mi-ar fi jena de cuvinte prea mari si daca nu ar suna atit de pupincuristic, as spune cu toata convingerea ca reteta este geniala. Asa insa voi afirma, ca si Cami mai sus, ca mi-a placut „mult, mult, mult de tot”. In mod sigur va intra in zestrea mea de retete permanente. Sunt incintat de ea! Felicitari!

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Deci, paste, iaurt, mirodenii si dulceata misterioasa. 🙂 Ce sa zic, eu sunt incantat, fiindca ti-a placut atat de mult. 🙂

  4. cristi-j spune:

    daca tu te-ai asteptat la 80 de comentarii pentru un articol despre paste cu iaurt si dulceata meriti o sticla de vin bun. dar eu nu cred c-a fost asa, deci meriti doar o bere (buna si aia) … hahaha … premiu de consolare dar fara tragere la sorti

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j; Nu m-am asteptat la atatea comentarii, desi stiam ca reteta o sa placa. Buna si berea, dar nu astazi; la Bucuresti este frig si vant, iar ieri a plouat de a rupt. Zilele astea raman la vin. 🙂

      In achimb la articolul mai tehnic si mai arid, cel despre miso, „doar” 22 de comentarii. Bune si alea.

  5. Cami spune:

    Cu toate ca nu obisnuiesc sa gatesc desert, aceasta reteta mi-a placut si am decis sa o incerc. Am facut unele modificari dar sper ca nu m-am indepartat prea tare de reteta originala.
    Dupa ce am petrecut o zi intreaga la munca gandindu-ma mai mult la reteta aceasta decat la ceea ce aveam de facut, seara tarziu m-am oprit la supermarketul cel mai apropiat de casa pentru cumparaturi. Nu am incercat sa caut dulceata de portocale salbatice pentru ca ar fi fost in zadar. Asa ca am ales una de visine, care stiam ca o sa-mi placa. Am luat si un plic cu condimente pentru vin fiert, deoarece mi s-a parut o varianta mai comoda(nu aveam cardamom verde si anason stelat acasa, si nici nu se gaseau la magazinele aflate pe o raza de 500m in jurul casei mele). Bineinteles ca iaurtul grecesc a fost inlocuit de smantana. Am mai adaugat la reteta originala si putin ghimbir ras, amestecat in sos. Restul de ingrediente si modul de preparare au fost intocmai ca in reteta de pe blog.
    Rezultatul a fost un preparat dulce si racoritor in acelasi timp, un desert foarte potrivit pentru zilele calduroase de vara care ne asteapta.
    De obicei nu gatesc decat in weekend, deoarece in timpul saptamanii ajung acasa tarziu si la ora aia nu am chef sa stau in bucatarie mai mult decat este nevoie pentru servitul mesei, dar timpul scurt de pregatire al acestui preparat m-a facut sa-mi schimb obiceiurile.
    Mi-a placut mult, mult, mult de tot!

    • Radu Popovici spune:

      @Cami: Recunosc ca, din punctul de vedere al ingredientelor, reteta poate pune unele probleme, mai ales ne-bucurestenilor. Te-ai descurcat insa sa faci inlocuirile de care ai avut nevoie si mabbucur ca ai facut asta. O reteta este un punct de pornire, acel „clic” de care are nevoie inspiratie fiecaruia.
      Ma bucur ca ti-a placut ‘mult, mult, mult de tot” si ca ti-a fost utila, prin rapiditatea si simplitatea ei.

  6. Lubita spune:

    Un superb desert; pana se apuca fata mea de dieta, cred ca-i voi face; cu dulceata e o problema dar ma descurc eu; cat despre portocale salbatice, am vazut in Franta, fructele erau identice cu portocalele doar ca erau foarte mici, asemenea nucilor verzi pentru dulceata de la noi; ce spui Radu astea or fi portocalele salbatice, ca nu a stiut nimeni sa-mi raspunda acolo????

    • Radu Popovici spune:

      @Lubita: Nici eu nu stiu sa-ti raspund, din pacate. Nu sunt sigur de dulceata din reteta. Poate fi de kumquat, caci boabele erau cam jumatate din dimensiunea unei nuci verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.